Fractal

Η “Ξακουστή τετράς” φιλοξενεί τους φίλους της στον Πειραιά

Από την Κατερίνα Πουλοπούλου //

 

Mia-nixta-sto-pasalimani(1)

 

«Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου»

 

Από την Κρεμμυδαρού του ’50 και τα Κουντουριώτικα στα Ταμπούρια και, από εκεί, πίσω στο 1932 και στην κομπανία του Γιώργου Κάβουρα. Ένα παιχνίδι μνήμης για πολλούς και μάθησης για άλλους. Αν και γίνεται στον Πειραιά, το αφιέρωμα αυτό δεν αφορά μόνο στην ‘ξακουστή τετράδα’ Βαμβακάρη, Δελιά, Παγιουμτζή και Μπάτη, αλλά όλους εκείνους τους ρεμπέτες που έγραψαν τραγούδια για το μεγάλο λιμάνι.

 

photo 2 - tetras-i-ksakousti-tou-peiraios(1)

 

Με το γενικό τίτλο «Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου» και υπότιτλο «Στις γειτονιές του ρεμπέτικου Πειραιά», η έκθεση αυτή έχει στηθεί στην Πέτρινη Αποθήκη του Κεντρικού Λιμανιού (Πύλη Ε2). Είναι διαρθρωμένη ανά συνθέτη και περιλαμβάνει οπτικό υλικό με φωτογραφίες και ετικέτες σπάνιων δίσκων καθώς και κείμενα βιογραφικά των συνθετών, με τους στίχους των εν λόγω τραγουδιών.

Ο μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης μάζεψε υλικό 50 χρόνων και το καταθέτει στην έκθεση αυτή. Υπογράφει βιογραφικά κείμενα και κυρίως ιστορίες, που πλαισιώνουν μαυρόασπρες φωτογραφίες εποχής των Τσιτσάνη, Χιώτη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Γαβαλά, Γενίτσαρη, Γούναρη, Μπαγιαντέρα, Μητσάκη, Σκαρβέλη, Περπινιάδη, Δελλιά.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης αναδύεται το κλίμα και το χρώμα της εποχής και ζωντανεύει ένα σημαντικό μέρος της νεώτερης ιστορίας του Πειραιά, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Μία από τις φωτογραφίες της έκθεσης που ξεχώρισα και θα χαρακτήριζα ως ιστορική, είναι από το σπίτι του Γιώργου Ζαμπέτα, με Μάνο Χατζιδάκι, Ζυλ Ντασέν και μουσικούς, στην πρόβα για τα «Παιδιά του Πειραιά» από το «Ποτέ την Κυριακή».

 

photo 3

 

Τη διοργάνωση της έκθεσης έχει το «Αρχείο Κουνάδη» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, είναι ελεύθερη για το κοινό και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Το μόνο που μου έλειπε, ένα ηχείο και να μουρμουρίζει από κάπου ένας μπαγλαμάς.

 

rebetiko(1)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top