Fractal

25 Μαΐου – Ραλφ Ουάλντο Έμερσον

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα // 

 

Ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον γεννημένος σαν σήμερα το 1803, υπήρξε δοκιμιογράφος, ποιητής και φιλόσοφος. Κορυφαίος υπερβατιστής, γλαφυρός δοκιμιογράφος, επιδέξιος ρήτορας, για μερικούς μάλιστα και ο “μεγαλύτερος Αμερικανός φιλόσοφος”. Η συμβολή των ιδεών του στη διαμόρφωση της “αμερικανικής ταυτότητας” στάθηκε καθοριστική για την πνευματική συγκρότηση ολόκληρης της Δύσης μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες.

 


Αντιπροσωπευτικά του έργα: “Νature” (1836), “Essays” (Δοκίμια, 1841, 1844), ” Representative Men” (ιστορικές βιογραφίες, 1850), “The Conduct of Life” (1860), Παραμένει ανάμεσα στους μοχλούς του αμερικανικού ρομαντικού κίνηματος και το έργο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό στοχαστές, συγγραφείς και ποιητές που τον ακολούθησαν. Είναι επίσης γνωστός ως μέντορας και φίλος του Henry David Thoreau.

Αναχωρητισμός και κοινωνική παρέμβαση, ατομιστικές θεωρήσεις και αυτονομιστικές τάσεις, διαμαρτυρία και πρώιμες οικολογικές διακηρύξεις της μεταπολεμικής νεολαίας, εκπαιδευτικές ουτοπίες κι εξεγέρσεις -ένα σωρό φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της εποχής- βυθίζουν σημαντικό μέρος από τις ρίζες τους στη διδασκαλία του εμπνευσμένου στοχαστή της Νέας Αγγλίας· την αλήθεια του όμως θα την έβρει κανείς αποκλειστικά σχεδόν στο φλογερό του ενδιαφέρον για την ανεπανάληπτη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, στα δικαιώματά του μέσα σε μια δύσκολη ζωή, στην “υποχρέωσή” του να ευτυχήσει και να προκόψει σε αγαστή συνεργασία με τη φύση, το κοινωνικό περιβάλλον και την ψυχή του.

Όταν Walt Whitman δημοσίευσε την ποιητική συλλογή “Φύλλα της χλόης” το 1855 έστειλε ένα αντίγραφο στον Emerson για τη γνώμη του. Εκείνος απάντησε θετικά, λέγοντας “Είστε την αρχή μιας μεγάλης καριέρας” και στέλνοντας μια κολακευτική επιστολή πέντε σελίδων. Η έγκριση του βοήθησε την πρώτη έκδοση και ξεσηκώσε σημαντικό ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Τα προβλήματα με τη μνήμη τον ανάγκασαν να διακόψει τις δημόσιες εμφανίσεις του από το 1879. Πέθανε στις 27 Απριλίου, 1882 από πνευμονία.

‘Εχει πει:


• Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις.

• Αυτό που είσαι μου φωνάζει τόσο δυνατά, που δεν μπορώ ν’ ακούσω λέξη απ’ όσα λες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top