Fractal

Ολική ανατροπή

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

pyrforos«Πυρφόρος» του Brandon Sanderson, Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 584

 

Ο Ντέιβιντ με τη βοήθεια των Τιμωρών κατάφερε να εξολοθρεύσει τον Ατσαλόκαρδο και να ελευθερώσει το Νιουκάγο από την κυριαρχία του. Τώρα, οι Τιμωροί είναι οι κυρίαρχοι στην πόλη και προσπαθούν να την προστατέψουν από τις επιθέσεις των Επικών, που προσπαθούν να τους σκοτώσουν. Η άμμος στη κλεψύδρα του χρόνου, όμως, έχει αρχίσει να τελειώνει. Γι’ αυτό το λόγο ο Προφ, αρχηγός των Τιμωρών, παίρνει την απόφαση να μεταβεί στην Αποκατεστημένη Βαβυλώνα, την πόλη που κάποτε ήταν γνωστή ως Μανχάταν. Η πόλη διοικείται από μία Επική, τη Ρεγκάλια, η οποία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ο Ατσαλόκαρδος, αλλά είναι πολύ πιο έξυπνη και πανούργα. Παράλληλα, στην ίδια πόλη βρίσκεται και η Μέγκαν, η Πυρφόρος, που άνηκε κάποτε στην ομάδα του Προφ και την έχει ερωτευτεί ο Ντέιβιντ. Στην μισοβυθισμένη από το νερό Αποκατεστημένη Βαβυλώνα ο Ντέιβιντ και οι φίλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους τους και για να βγουν ζωντανοί θα πρέπει για μια ακόμα φορά να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Το βιβλίο «Πυρφόρος» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «οι Τιμωροί» του Brandon Sanderson, ένας συγγραφέας που έχει καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστός με έργα που ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού. Δεν είναι τυχαίο ότι  έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και τα βιβλία του κυκλοφορούν σε περισσότερες από είκοσι πέντε γλώσσες.

Σ’ αυτό το έργο ο Sanderson διεισδύει βαθύτερα στα μύχιά της ψυχής των χαρακτήρων του. Φανερώνει τις σκέψεις τους, περισσότερα στοιχεία για το πολυτάραχο παρελθόν τους και καταφέρνει να συνθέσει ένα περίπλοκο παζλ από συναισθήματα, κίνητρα και στόχους. Ο θάνατος του Ατσαλόκαρδου έχει περιπλέξει πολύ περισσότερο τα πράγματα. Ο Ντέιβιντ φαίνεται να είναι χαμένος, ενώ ο αρχηγός των Τιμωρών μαζί με την Πυρφόρο προσπαθούν να καταπολεμήσουν την καταστρεπτική μανία των Επικών που τους κυριεύει. Αυτές οι αντιθέσεις βοηθούν τον Αμερικανό συγγραφέα να τονίσει τη δύναμη της διαφορετικότητας, αλλά και τη σημασία του να μην παραδίνεσαι και να συνεχίζεις να παλεύεις, ακόμα και όταν είσαι ολομόναχος. Μερικές φορές, ακόμα και οι πιο σοφοί κάνουν λάθη. Παραδίνονται στην απελπισία και αγνοούν ότι σχεδόν πάντα υπάρχουν λύσεις σε προβλήματα που φαντάζουν άλυτα. Αρκεί μόνο να πιστέψουν, να συμβιβαστούν και από ηγέτες να μετατραπούν σε ακόλουθους.

Η ακατάπαυστη δράση μαζί με τις αναπάντεχες ανατροπές είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δεύτερου βιβλίου της σειράς. Μονομιάς ο αναγνώστης βυθίζεται στον κόσμο του Sanderson και παρακολουθεί με βιβλική ευλάβεια την εξέλιξη της ιστορίας του Ντέιβιντ και των φίλων του, δημιουργώντας ταυτόχρονα γερά θεμέλια για ένα καθηλωτικό τέλος με το τρίτο βιβλίο της σειράς, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο στη χώρα μας.

Το βιβλίο «Πυρφόρος» είναι ένα πάρα πολύ καλό έργο φαντασίας, το οποίο καταφέρνει να ξεπεράσει στα σημεία το πρώτο έργο της σειράς. Παρά τον όγκο του, ο αναγνώστης δυσκολεύεται να το αφήσει από τα χέρια, ενώ το τέλος του προμηνύει ένα ακόμα πιο μεγαλεπήβολο και συναρπαστικό τρίτο βιβλίο, καθώς οι ήρωες συνήθως είναι εκείνοι που σχεδόν ποτέ δεν περιμένουμε. Είναι εκείνοι που δύναται να πραγματοποιήσουν την ολική ανατροπή.

 

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top