Fractal

Προεκλογικά: απάντηση στο τηλεφώνημα ενός φίλου

Γράφει η Πέπη Ρηγοπούλου //*

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

kalpi_7

Η απόφαση που θα βγάλουν οι κάλπες θα είναι καρπός μιας βιωματικής γνώσης, βασισμένης στα τραυματικά βιώματα που γνώρισε και γνωρίζει η κοινωνία μας από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια και όσα αυτά συνεπάγονται.

 

Αγαπητέ Γιάννη

(Πέτρο, Διονύση, Μαρία)…

 

Σου απαντώ εδώ στο τηλεφώνημά σου που με ρωτούσες ποιο είναι το πρακτέο για τις εκλογές. Τιμώντας με, με την πεποίθηση -ή έστω την ελπίδα σου- ότι κάτι παραπάνω ξέρω και άρα ότι ίσως μπορώ να σε διαφωτίσω, να σε καθοδηγήσω. Σου απάντησα ότι από πολιτική, στον βαθμό που η πολιτική είναι σχέσεις εξουσίας, δεν νομίζω ότι ξέρω περισσότερα από όσα εσύ. Και ότι πιστεύω πως η πολιτική- αν προτιμάς οι πολιτικοί- ξέρει ακόμα λιγότερα για σένα ή για μένα, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος είτε η λεπτομέρεια που, κατά τη γνώμη μου, δίνει νόημα στα σύνολα και ουσία στα οράματα σπάνια απασχολεί τις ιδεολογίες, όσο αυτές ακόμα επιζούν, και τα προγράμματα.

Επί πλέον, δεν νομίζω ότι μπορώ να σε παραπέμψω εύκολα σε ειδικούς εκλογολόγους, οικονομολόγους, διεθνολόγους και άλλους. Μερικοί από αυτούς επιτελούν το έργο τους με ευσυνειδησία, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, δεν μπορεί να χωρέσει στα παραδοσιακά επιστημονικά κουτάκια με τα οποία οι περισσότεροι προσπαθούν να σκεφτούν και να εκφραστούν. Παρακολουθώντας για λίγο μια τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα άκουσα έναν ειδικό των σφυγμομετρήσεων να δηλώνει ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι οι λιγότερο «πολιτικές» -αυτός ήταν νομίζω ο όρος που χρησιμοποίησε- των τελευταίων χρόνων. Είναι, είπε, εκλογές περισσότερο «ψυχολογικές», αφού θα αντιπαρατεθούν από την κάθε μεριά συναισθήματα όπως η οργή και ο φόβος που κινητοποιεί ο αντίπαλος και η ελπίδα που ταυτίζεται με την επιτυχία της παράταξης του καθενός.

Μπορεί να είναι σε ένα βαθμό και έτσι. Αλλά από πότε τα συναισθήματα είναι ή πρέπει να είναι ξένα από την πολιτική; Αν ο ψηφοφόρος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτά είναι και διότι, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όρος της άσκησης της όποιας εξουσίας είναι να αποκρύπτει τα πραγματικά δεδομένα βάσει των οποίων λαμβάνει τις αποφάσεις της. Παρ’ όλα ταύτα, η απόφαση που θα βγάλουν οι κάλπες θα είναι, πιστεύω σε πολύ μεγάλο βαθμό, καρπός μιας βιωματικής γνώσης, βασισμένης στα τραυματικά βιώματα που γνώρισε και γνωρίζει η κοινωνία μας από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια και όσα αυτά συνεπάγονται.

Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η απόφαση που θα πάρεις την Κυριακή έχει ήδη παρθεί. Θα εκφράσει, νομίζω, μια γνώση που λίγα θα οφείλει στους προεκλογικούς λόγους, τις αφισομαχίες, τις τηλεμαχίες κ.λπ.: την επίγνωση ότι μια σειρά από πολιτικές, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, έδειξαν ότι μας οδηγούν σε έναν, άλλοτε αργό και άλλοτε ακαριαίο, θάνατο. Και ότι η ψήφος μας θα αντιπαρατεθεί στο γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές συνεχίζουν να εξορίζουν τα νιάτα μας, να οδηγούν στην αυτοχειρία, να σκορπίζουν εκμετάλλευση και εξευτελισμό. Είναι οι ίδιες νεκρές αλλά πρέπει να εμποδίσουμε τη σήψη τους να μολύνει και άλλο τη ζωή μας. Οσο για τα άλλα, όσα θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές, ένα μπορώ να σου πω: Τότε είναι που πρέπει να επιμείνουμε να συνομιλούμε, να συναποφασίζουμε και να συμπράττουμε κάθε στιγμή. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι από μας και όχι από την οποιαδήποτε άνωθεν ή/και ερήμην μας εξουσία θα κριθούν η ζωή σου και η ζωή μου

 

timthumb *H Πέπη Ρηγοπούλου γεννήθηκε από Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και Ιστορία Τέχνης στο Παρίσι. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον Πολιτισμό, την Τέχνη, τον Μύθο, την Ψυχανάλυση.

Έχει διοργανώσει συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης και την πόλη της Αθήνας. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και μία σειρά από ντοκυμαντέρ και video. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά για θέματα πολιτισμού και πολιτικής

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top