Fractal

21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

poem-ref

 

«Τα όπλα των ποιητών είναι κυρίως ο στοχασμός και οι λέξεις. Με αυτά τα όπλα οργανώνουμε την εκδήλωση Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες, εμείς, ο Κύκλος Ποιητών», μας λέει ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Και ο ποιητής Ντίνος Σιώτης «Οι ποιητές δεν έχουμε τρακτέρ να κατεβάσουμε στους δρόμους για να εντυπωσιάσουμε και να εισακουστούμε, αλλά στίχους με τους οποίους αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες και αντιστεκόμαστε μαζί τους σ’ αυτό το τσουνάμι του ολέθρου, σ’ αυτήν την μαζικής κλίμακας διεθνή κρίση ανθρωπισμού που εκπορεύεται από την «πολιτισμένη» Δύση και αφανίζει κράτη και λαούς σε όλο τον πλανήτη, σε μια κλιμακούμενη παγκοσμιοποίηση τρόμου, φόβου και δυστυχίας».

 

Ο Ντίνος Σιώτης και ο Γιώργος Ίκαρος – Μπαμπάκης παρουσιάζουν αυτή την ιδιαίτερη βραδιά. Όπου η ποίηση κατεβαίνει από το χρυσελεφάντινο κάστρο της [θα μου πείτε και πότε ήταν, στα υπόγεια και στο «παραταύτα» ανθίζουν τ’ άνθη της] και ενώνει τη φωνή της με εκείνο-που-μας-συμβαίνει, με το «τραύμα» της εποχής, εκείνη την ημέρα που γιορτάζει, επιλέγει να μας πει τα δικά της «χρόνια πολλά».

Με σύνθημα «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» και μότο τους στίχους του Ουαρσάν Σάιρ «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του/ εκτός αν η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία…», φέτος, την ημέρα της ποίησης 21 Μαρτίου οι ποιητές αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες. 31 πόλεις και νησιά (Αθήνα, Αμύνταιο, Άσπρα Σπίτια, Βόλος, Γύθειο, Ηράκλειο, Κως, Λάρισσα, Λευκάδα, Μυτιλήνη,   Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κέρκυρα, Σύρος, Σάμος, Τρίπολη, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Χίος, Χανιά κ.α) στην Ελλάδα και 26 χώρες στον κόσμο (Αργεντινή, Βέλγιο, Βολβία, Γαλλία, Κύπρος, Κούβα, Ισπανία, Ινδία, Μεξικό, ΗΠΑ, Ιταλία, Σερβία, Σλοβενία, Παραγουάη, Τουρκία, Κροατία, Κολομβία, Κένυα, Καναδάς κ.α.) και στην Αθήνα ο Κύκλος Ποιητών ενώνουν τη φωνή τους και τιμούν τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού.

Στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, στις 7 μ. μ., 36 ποιητές θα διαβάσουν από ένα ποίημα για τους πρόσφυγες.  Ανάμεσά τους οι Νάνος Βαλαωρίτης, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Παυλίνα Παμπούδη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Καναβούρης, Ηλίας Γκρης, Αγγελική Σιδηρά, Ηρώ Νικοπούλου,Τασούλα Καραγεωργίου, Θεώνη Κοτίνη, Χάρης Μελιτάς, Γιώργος Ανδρέου, Τάσος Γαλάτης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης,  Δημήτρης Κακαβελάκης, Γιωργος Χουλιάρας, Λουάν Τζούλις, Γιώργος Ρούβαλης, Χρίστος Ρουμελιώτάκης κ.α. Παρουσιαστές ο Ντίνος Σιώτης και ο Γιώργος Ίκαρος- Μπαμπασάκης. Απαγγέλει η Δήμητρα Χατούπη. Υπάρχει παράλληλα έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης, Έλσα Μαμέλη και Ειρήνη Τεννέ. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα σε σκόνη  για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

Εν τέλει, ακόμα κι αν η ποίηση δεν μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, η Ποίηση είναι Ζωή και σίγουρα δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή. Εξάλλου, όπως επιμένει ο Νάνος Βαλαωρίτης «η αληθινή ποίηση είναι προφητική».

 

 

* Δημοσιεύθηκε στο Έθνος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top