Fractal

Τα παιδιά στρατιώτες

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Πνιγμένες πόλεις» του Πάολο Μπατσιγκαλούπι, Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 456

 

Η Αμερική έχει εδώ και χρόνια πάψει να είναι η κρατερά χώρα που έπαιζε καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές της κλιματικής αλλαγής έχουν φέρει τον πληθυσμό της σε απόγνωση. Οι πόλεις έχουν βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα, ο πόλεμος έχει ξεσπάσει σε όλη της την επικράτεια, ενώ υπάρχουν και μεγάλα πληθυσμιακά κύματα μετανάστευσης. Αντιθέτως, το αντίπαλο δέος της Αμερικής, η Κίνα, λόγω των κοινωνικοπολιτισμικών της διαφορών έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, με ειρηνευτικές δυνάμεις προσπάθησε να βοηθήσει τις ΗΠΑ χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, οι Κινέζοι στρατιώτες εγκαταλείπουν την Αμερική κι ένας εξ’ αυτών αφήνει πίσω στη δυτική γυναίκα του την κόρη του, τη Μάλια. Εκείνη εξαιτίας των χαρακτηριστικών της αντιμετωπίζεται ως απόβλητη από τη κοινωνία. Ένα αγόρι, ο Μάους, θα βρεθεί στο διάβα της και θα της σώσει τη ζωή. Μαζί θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι ενός ιδεαλιστή γιατρού, ο οποίος προσπαθεί να σώσει ό,τι ανθρώπινο έχει απομείνει στους κατοίκους της Αμερικής. Ωστόσο, ο ρους της ζωής τους θα αλλάξει δραματικά όταν στον δρόμο τους θα βρεθεί ένα πανίσχυρο εργαλείο πολέμου, ο Τουλ, που αποτελεί προϊόν βιοτεχνολογίας και ανάμειξης ανθρώπινου και ζωικού DNA. Θα καταφέρουν άραγε όλοι τους να σωθούν από τους στρατιώτες που αναζητούν τον Τουλ για να πάρουν εκδίκηση;

Οι «Πνιγμένες πόλεις» λαμβάνουν χώρα στον ίδιο κόσμο που διαδραματίζονται και τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου της σειράς, «Νεκροταφεία καραβιών». Μολαταύτα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συνέχεια μεταξύ των δύο έργων, μοναχά το γεγονός ότι και στα δύο υπάρχει σαν χαρακτήρας ο Τουλ. Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων ανήκει στον Πάολο Μπατσιγκαλούπι που καταπιάνεται με τη λογοτεχνία του φανταστικού και το δυστοπικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο του με τίτλο «Το κουρδιστό κορίτσι» τον κατέστησε γνωστό στο αναγνωστικό κοινό και ήταν ένας από τους λόγους που απέσπασε πληθώρα σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων.

 

Paolo Bacigalupi

 

Ο κόσμος του συγγραφέα στο συγκεκριμένο έργο είναι συγκλονιστικός και καθ’ όλη την εξέλιξη του μυθιστορήματος φαίνεται να ασκείται έντονη κριτική στο αμερικανικό γίγνεσθαι. Ο πόλεμος, ο τρόμος και η ανέχεια έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά τη χώρα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να θυμίζουν πλέον περισσότερο τριτοκοσμικό έθνος. Η λειψανδρία οδηγεί στη δημιουργία ολόκληρων στρατών από παιδιά. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι νεαροί στρατιώτες χάνουν ην παιδικότητά του και αναγκάζονται ταυτοχρόνως να ενηλικιωθούν πρόωρα συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες αποτρόπαιες πράξεις. Η ανάγκη να ανήκουν σε μια ομάδα, αλλά και ο τρόπος στρατολόγησής και εκπαίδευσής του τα αλλάζει οριστικά. Δημιουργεί νέες υπάρξεις που παρακινούνται από τον τρόμο και διαπράττουν σκοτωμούς για να επιβιώσουν. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν παραμείνει με ιδανικά και ειρηνικές διαθέσεις. Οι κακές πράξεις δεν μπορούν να οδηγήσουν ποτέ στο καλό ούτε στη συγχώρεση. Αντιθέτως, διαβρώνουν το άτομο συνθέτοντας μια νέα ανατριχιαστική προσωπικότητα. Παράλληλα, ο πόλεμος δεν μπορεί να επιφέρει τίποτα θετικό. Προκαλεί μονάχα καταστροφή. Και όταν όλα φαίνονται να έχουν πάρει την κατιούσα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρασυρθείς κι εσύ από το σκοτεινό χείμαρρο μίσους και να μην διαπράξεις μοιραία λάθη.

Εν ολίγοις, οι «Πνιγμένες πόλεις» είναι ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο, το οποίο επικεντρώνεται στον ολέθριο αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στα παιδιά. Η ζωντανή γραφή του Μπατσιγκαλούπι το καθιστά συγκλονιστικό και καλεί τον αναγνώστη να δώσει ουσιαστική προσοχή σε τωρινά προβλήματα που δύναται να οδηγήσουν σ’ έναν αντίστοιχο μελλοντικό κόσμο. Τέλος, φαίνεται ότι ακόμα και στη δίνη των πολεμικών συρράξεων υπάρχουν πάντα κάποιοι που δέχονται να θυσιαστούν για την ειρήνη, το ευρύτερο καλό, και τα ευγενή ιδανικά τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top