Fractal

Πέρα από τη γέφυρα

Γράφει η Στεύη Τσούτση // *

 

 «Πέρα από τη γέφυρα», Έλενας Σαλιγκάρα, Εκδόσεις Πνοή.

 

«Η Χριστιάνα είναι μια φωτογράφος που λατρεύει τη δουλειά της. Σε μια καμπή της ζωής της, συναντά τον Ηλία και το Σταύρο. Γοητεύει και τους δύο άντρες, αλλά την κερδίζει μόνο ο ένας, ο οποίος και την παντρεύεται. Στην πορεία της θα συναντήσει ατυχίες, ανατροπές και προδοσίες. Θα χρειαστεί να αναθεωρήσει πολλά και να παλέψει για περισσότερα… Τελικά ποιος κερδίζει, η φιλία ή ο έρωτας; Μπορεί μια αρρώστια να κρατήσει ένα γάμο ενωμένο; Και τι ρόλο παίζουν τα τρίτα πρόσωπα;»

Με λίγα λόγια αυτή είναι η υπόθεση του πρώτου βιβλίου της Έλενας Σαλιγκάρα, «Πέρα από τη γέφυρα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

Με γραφή  ώριμη, με γρήγορες εξελίξεις που κάνουν τον αναγνώστη να ανυπομονεί για το παρακάτω, η Χριστιάνα, η ηρωίδα του βιβλίου, γίνεται ένα πρόσωπο οικείο. Συμπαθής από την αρχή, η παθιασμένη αυτή φωτογράφος κυνηγά τη ζωή. Ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς άντρες, τον Ηλία και το Σταύρο, παλεύει για τα όνειρά της. Η ζωή της δεν είναι εύκολη. Εκείνη όμως αγωνίζεται. Βρίσκει τη δύναμη να παλεύει με δύσκολες συνθήκες.

Όνειρα, έρωτας, συζυγική ζωή, απογοητεύσεις, αποκαλύψεις, ανατροπές, προδοσίες, απώλειες.

Όλα βρίσκονται στο «Πέρα από τη γέφυρα». Και στο κέντρο όλων, αυτή ακριβώς η γέφυρα. Άλλοτε να συνδέει παρόν με παρελθόν, άλλοτε το πρέπει με το θέλω, άλλοτε το διεκδικώ με το παραιτούμαι, άλλοτε τη φιλία με τον έρωτα.

Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι απλά χάρτινα πρόσωπα. Είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, έχουν βάθος. Η συγγραφέας μάς χάρισε ένα βιβλίο με καλοδουλεμένους χαρακτήρες, που στον καθένα τους μπορούμε να αναγνωρίσουμε και κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό ή τους ανθρώπους που πέρασαν και στάθηκαν ή έφυγαν από τη ζωή μας:

μια δυναμική Χριστιάνα, έναν ταγμένο στο καθήκον Σταύρο, έναν λαμπερό, γοητευτικό Ηλία.  Και μαζί με αυτούς μπλέκονται κι άλλοι ήρωες, εξίσου σημαντικοί  και καλοδουλεμένοι.

Κάποιους τους συμπαθείς από την αρχή. Άλλους τους κοιτάς με καχυποψία, με άλλους θυμώνεις. Κι αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του βιβλίου. Ο αναγνώστης δε μένει στιγμή αμέτοχος μπροστά στην ιστορία που ξετυλίγεται στις σελίδες. Καρδιοχτυπά, θυμώνει, ανυπομονεί, ελπίζει. Περιμένει πώς και πώς το παρακάτω για να δει την κατάληξη των ηρώων.

Και μέσα σε όλα προβληματίζεται. Γιατί η Έλενα Σαλιγκάρα, μέσα στο ταλέντο που τη διακρίνει, δε φτιάχνει απλά μια ιστορία. Το «Πέρα από τη γέφυρα» δεν είναι ένα βιβλίο της ξαπλώστρας.

Θέτει κοινωνικούς αλλά και ανθρώπινους προβληματισμούς. Κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί, να αναθεωρήσει απόψεις, να επαναπροσδιορίσει θέσεις, να αναζητήσει κι αυτός τις γέφυρές του και τι υπάρχει πέρα από αυτές.

Πού θα έφτανε ένας άνθρωπος για τη φιλία;
Θα θυσίαζε ακόμη και τον έρωτα της ζωής του στο βωμό του καθήκοντος;
Πόσο δυνατή είναι η ανδρική φιλία και ποια τα όριά της;
Πόσο εύκολο είναι να κυνηγήσει ένας άνθρωπος τα όνειρά του;
Πώς διεκδικεί ένας άνθρωπος όσα ζητά η ψυχή του και πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσει αυτά ακριβώς που ζητάει;
Πόσο σημαντικές μπορεί να είναι η ανατροπές του δυνάστη χρόνου;
Πόσο δυνατή μπορεί να φανεί μια γυναίκα;
Πόσο μπορεί να αντέξει τα χτυπήματα της μοίρας;
Πώς τα διαχειρίζεται; Πώς προχωράει παρακάτω;

 

Έλενα Σαλιγκαρά

Αυτό το «παρακάτω» είναι που περιμένει κανείς σε κάθε σελίδα του «Πέρα από τη γέφυρα». Στη θέση της Χριστιάνας που λατρεύει τη φωτογραφία, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα αφιερώνει τον εαυτό της σε μιαν αγάπη, σε κάτι που γαληνεύει την ψυχή της. Και στη θέση του Ηλία και του Σταύρου, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άνδρας γνωρίζει μια παθιασμένη γυναίκα.

Λένε ότι τα βιβλία μιμούνται τη ζωή και η ζωή τα βιβλία. Και κάπου στη μέση της γέφυρας που ενώνει το βιβλίο με τη ζωή, στέκει ο καθένας μας. Βλέπει ομοιότητες, ταυτίζεται, προβληματίζεται, αυτοπροσδιορίζεται, αυτοκρίνεται, προχωρά.

Έχτισε μια γέφυρα η συγγραφέας και έβαλε τον καθένα από μας να την αναζητήσει και να σταθεί πάνω της. Το τι θα δούμε σε αυτό το «Πέρα από τη γέφυρα» του καθενός μας, ποικίλλει.

Άλλος θα δει τον έρωτα, άλλος την επιτυχία, άλλος τα πάθη και τα λάθη του, άλλος το καθήκον. Καθένας από μας είναι διαφορετικός, διαφορετική λοιπόν και η ματιά του.

Η Έλενα Σαλιγκάρα, μέσα από το πρώτο αυτό βιβλίο της, επιτέλεσε ένα έργο, μας άνοιξε τους ορίζοντες και μας ώθησε να αναζητήσουμε τη γέφυρα μέσα μας. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να κατανοήσουμε τις αλήθειες πίσω από τις λέξεις, να τις κάνουμε δικές μας και να βρούμε το δρόμο… το δικό μας δρόμο

 

 

 

 

Στεύη Γ. Τσούτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών της. Στο σημείο μηδέν της ζωής της, που άλλοι το λένε οικονομική κρίση αλλά αυτή το αναγνωρίζει ως «εσωτερική κρίση» αποφάσισε να δώσει χώρο και χρόνο στην καλλιτεχνική της φύση που μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μεν, σε καταστολή δε… Πλέον εργάζεται ως επιμελήτρια βιβλίων στις εκδόσεις Νίκας, είναι αρχισυντάκτρια του www.anapnoes.gr και κείμενά της ταξιδεύουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Σύντομα πρόκειται να ταξιδέψει και το πρώτο της παιδικό βιβλίο. Παράλληλα, ασχολείται και με την άλλη μεγάλη της αγάπη, το χορό. Καθώς πρώτα χόρεψε κι ύστερα περπάτησε, όπως ορκίζεται η ίδια, λατρεύει την παραδοσιακή μουσική, το χορό και τη λαογραφία. Όταν λοιπόν δε γράφει, διδάσκει χορό. Κι όταν δε διδάσκει, σίγουρα σε κάποια γωνιά θα τη δει κανείς χωμένη στις σελίδες κάποιου βιβλίου. Αυτή επέλεξε να είναι η ζωή της κι έτσι πορεύεται νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα της έχουν χαριστεί κι όσα αξιώθηκε να κάνει στη ζωή της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top