Fractal

Διαμάχη για τα πειράματα σε πιθήκους του Ν. Λογοθέτη

Από τους Αντρέα Νοϊχάους – Μαρία Ρηγούτσου //

 

Πηγή: dw.de

 

Ο βιολόγος Ν. Λογοθέτης από το Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck στο Τίμπιγκεν σταματά μετά από επικρίσεις τα πειράματα σε πιθήκους. Οι κατηγορίες δεν ευσταθούν ισχυρίζεται ο A. Νοϊχάους.

 

Ο Νίκος Λογοθέτης βιολόγος και νευροεπιστήμων, είναι διευθυντής του τμήματος «Φυσιολογίας των Γνωσιακών Διαδικασιών» στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck στο Τίμπιγκεν. Πρόσφατα πήρε την απόφαση να σταματήσει τα πειράματα σε πιθήκους μετά τις έντονες επιθέσεις που δέχθηκε από ακτιβιστές για την προστασία των ζώων. Συνεργάτες του ινστιτούτου προπηλακίζονταν και δέχονταν απειλές για τη ζωή τους. Μετά από αυτή την πίεση, ο ερευνητής Νίκος Λογοθέτης πήρε την απόφαση να συνεχίσει την έρευνα του μόνο σε τρωκτικά. Οι έρευνες του στον εγκέφαλο των πιθήκων είναι παγκοσμίως γνωστές και έχουν άδεια να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2016. Το Ινστιτούτο Max Planck στο Τίμπιγκεν σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι λυπάται πολύ για την απόφαση αυτή του Νίκου Λογοθέτη.

Ο Νίκος Λογοθέτης πραγματοποιεί πειράματα σε πιθήκους από το 1999. Ο Αντρέας Νοϊχάους δημοσιογράφος της Deutsche Welle στο πλαίσιο του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που γύρισε «Ένας κόσμος μέσα στο κεφάλι-Έρευνα του εγκεφάλου για την νέα χιλιετία» απευθύνθηκε σε πολλούς ερευνητές. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο στο εργαστήριό τους, όχι όμως ο Νίκος Λογοθέτης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από άρθρο του Αντρέας Νοϊχάους με θέμα την επίσκεψή του στο εργαστήριο του διάσημου επιστήμονα το μεσημέρι στις 24.09.1999:

 

Μια προσωπική μαρτυρία

Ο βιολόγος Ν. Λογοθέτης από το Ινστιτούτο Max Planck στο ΤίμπιγκενΟ βιολόγος Ν. Λογοθέτης από το Ινστιτούτο Max Planck στο Τίμπιγκεν

«Οι συνεργάτες του έλεγαν πως ο Νίκος Λογοθέτης χειρουργούσε ο ίδιος και ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός χειρούργος και ότι διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χειρουργείο που ούτε στα νοσοκομεία δεν υπάρχει.»

Στη συνέχεια οι συνεργάτες έβγαλαν μερικούς πιθήκους από τους χώρους που κρατούνταν «ανάμεσά τους ήταν και η σταρ Β¨». «Σε ένα μόνιτορ η BeeGee θα έπρεπε να αναγνωρίσει αντικείμενα, εάν αυτά ανήκουν μεταξύ τους ή να βρουν μοτίβα που εμφανίζονται στην οθόνη και στη συνέχεια να πατήσουν έναν μοχλό. Όταν έβρισκε την σωστή λύση ως ανταμοιβή έπινε ένα υγρό με ζάχαρη. Οι ερευνητές εκείνη την στιγμή παρατηρούσαν που κοίταζε και ποια νεύρα του εγκεφάλου ήταν ενεργά. Η ΒeeGee έκανε με μεγάλο ζήλο την προσπάθεια. Και έδινε την εντύπωση ότι χαίρεται πολύ για αυτό. Δεν μπορούσα βεβαίως να διαπιστώσω εάν όλοι οι πίθηκοι ήταν βεβαίως τόσο καλά, αλλά για την BeeGee σύντομα δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ήταν πολύ πιο καλά εκεί από ότι στον ζωολογικό κήπο, όπου έχουν πολύ λιγότερη απασχόληση και προσοχή».

Αρκεί όμως αυτό για να υπερασπιστεί κανείς τα πειράματα σε ζώα; ότι είναι καλύτερα από ότι στο ζωολογικό κήπο; Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν σήμερα να προστατεύσουν τα ζώα και να τα αφήσουν στην ησυχία τους. Όμως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 120.000 ασθενείς, των οποίων ηποιότητα ζωής εξαρτάται από ένα μόσχευμα του εγκεφάλου. Χωρίς πειράματα αυτού του τύπου η πρόοδος δεν θα ήταν δυνατή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου το 1999 δεν βρήκα κανέναν λόγο για τον οποίο να αμφιβάλω και τα ειλικρινή κίνητρα του Νίκου Λογοθέτη. Τον γνώρισα ως έναν συνετό, ανοιχτό και ανεκτικό επιστήμονα. Το ότι τώρα τερματίζει τα αμφιλεγόμενα πειράματ΄ατου για μένα είναι ένα δείγμα ανθρωπιάς».

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top