Fractal

Μια ουδέτερη ματιά για τον Μητροπολίτη Γεννάδιο

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Παρακολουθώντας τα τραίνα της Τελικής Λύσης – Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και ο Μητροπολίτης Γεννάδιος Αλεξιάδης» του Σωτήριου Τερζή, Εκδ. Μπαρμπουνάκης, σελ. 270

 

Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος είχε τα θρησκευτικά ηνία της Θεσσαλονίκης για περίπου σαράντα χρόνια, από το 1912 έως το 1951. Είναι ο μακροβιότερος Μητροπολίτης της συμπρωτεύουσας και κατά τη διάρκεια των ημερών του έλαβαν χώρα κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις. Εκείνον τον καιρό ο κόσμος δεν είχε μεγάλη σχέση με τον σημερινό. Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε αριθμητικά ο εβραϊκός πληθυσμός, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν διαρκώς σε πόλεμο, προσπαθώντας να διευρύνει τα σύνορά της και να βοηθήσει τον αλύτρωτο ελληνισμό. Παράλληλα, ξέσπασαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που άλλαξαν ανεπιστρεπτί παγκοσμίως τις σχέσεις μεταξύ των κρατών του τότε κόσμου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της κυριαρχίας του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος η Θεσσαλονίκη είχε τη δυστυχία να χάσει το 96% του εβραϊκού της πληθυσμού. Υπό το πρίσμα αυτών των κοσμοϊστορικών γεγονότων ο συγγραφέας του συγκεκριμένου έργου προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις βουλές του Μητροπολίτη Γεννάδιου και τη σχέση που είχε αναπτύξει με την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Από το ξεκίνημα του βιβλίου ο Τερζής προσπαθεί να αναδείξει συνοπτικά την ιστορία της Θεσσαλονίκη και της ακμάζουσας Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης. Έτσι, δεν ξεκινάει από τον διωγμό των Εβραίων της Ισπανίας (Σεφαραδιτών), που χρονολογείται το μακρινό 1492, αλλά από τη δημιουργία της Θεσσαλονίκης. Έπειτα, επικεντρώνεται περισσότερο στη μορφή του Γεννάδιου, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία το 1912 και καλείται να ισορροπήσει σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να πάρει με το μέρος της τον τοπικό πληθυσμό ή έστω να μην προκαλεί αχρείαστες διενέξεις, που μπορούν να την οδηγήσουν σε εδαφικές απώλειες. Μέσω όλων όσων συμβαίνουν εκείνη την περίοδο, ο συγγραφέας αναδεικνύει σημαντικά γεγονότα που έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου. Για παράδειγμα, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο Γεννάδιος διατηρούσε σχεδόν άριστες σχέσεις με τον Αρχιραββίνο της Κοινότητας , Ιακώβ Μέιρ, ούτε το γεγονός ότι η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης είχε προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της και σε χριστιανικό πληθυσμό που είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

Προοδευτικά παρουσιάζονται οι δράσεις και οι απόψεις του Μητροπολίτη σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Κι εδώ φανερώνονται σημαντικές πληροφορίες που σκιαγραφούν το προφίλ του Μητροπολίτη, ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να βοηθήσει τον εβραϊκό πληθυσμό και να σταματήσει τις διώξεις για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των γερμανικών δυνάμεων κατοχής για τον Γεννάδιο, καθώς τον θεωρούν επικίνδυνο και φαίνεται να μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις του. Τέλος, αναδεικνύεται με ουσιαστικό τρόπο και η διαδικασία με την οποία ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε «Δίκαιος των Εθνών», μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που απονέμεται σε μη-Εβραίους, που στη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές Εβραίων.

Εν ολίγοις, το βιβλίο πρόκειται για μια μελέτη που έχει σαν στόχο να αναδείξει την πολύπλοκη και αρχηγική φιγούρα του μακροβιότερου Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης, Γεννάδιου. Ο Τερζής καταφέρει να παρουσιάσει ουδέτερα πολλές πτυχές, γεγονότα και ιστορίες, που δίνουν μια δίκαιη συνολική εικόνα δίχως να αγιοποιούν τον Μητροπολίτη. Επίσης, η γλώσσα του έργου είναι πιο απαιτητική και υπάρχουν αρκετά δύσκολα σημεία, γεγονός που είναι απολύτως λογικό καθώς πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη που δεν απευθύνεται κατά αποκλειστικότητα στο ευρύ κοινό. Τέλος, η λιτή έκδοση και το όμορφο εξώφυλλο δίνουν μια ιδιαίτερη αισθητική στο βιβλίο, καθιστώντας το θελκτικό, αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top