Fractal

O Πάνος Ιωαννίδης στο Εργαστήρι του Συγγραφέα

 

panosiwann1

 

Πιστεύω πως το εργαστήρι του συγγραφέα συνιστά ένα δυναμικό πεδίο, έναν χώρο που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Η πάλη ανάμεσα στην αλλαγή και στην στατικότατα σε αυτή την περίπτωση, ολοκληρώνεται κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια νέα δημιουργία. Για μένα η πρώτη μεγάλη μάχη έλαβε χώρα όταν τέλειωσα Τα Μωρά της Αθηνάς. Η στατικότητα περιελάμβανε τα δομικά χαρακτηριστικά μιας noir ιστορίας, ενώ η δυναμική επεκτάθηκε σε ενδογενή στοιχεία που διέπουν τη νεοελληνική ιστορία τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη περιπέτεια του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη, η οποία διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία. Ένας νέος άντρας, ο Γρηγόρης Μπέης, σημαίνον στέλεχος της τοπικής άρχουσας τάξης δολοφονείται και η αδελφή του αναθέτει στον Ριβέρη να βρει τι συνέβη στον αδελφό της. O άρτι αφιχθείς στην πόλη ντετέκτιβ έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από αινίγματα των οποίων η λύση βρίσκεται στην πρόσφατη ιστορία της πόλης.

Τα Μωρά της Αθηνάς, είναι επί της ουσίας τα μωρά της δημοκρατίας, δηλαδή όλοι και όλες εμείς που γεννηθήκαμε πάνω κάτω από το 1974 μέχρι και το 1985. Παρόλο που ο όρος γενιά θεωρείται από αρκετούς κριτικούς ως ξεπερασμένος, με ενδιέφερε να γράψω μια ιστορία για ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσα και εξακολουθώ να ζω. Και φυσικά να γράψω μια ιστορία για πράγματα και καταστάσεις που με ενώνουν μαζί τους.

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γενιά μου, και ιδιαίτερα η ομάδα των overqualified μελών της, ήταν η εύρεση μιας αξιοπρεπούς εργασίας. Δομικά προβλήματα της νεοελληνικής κοινωνίας ωθούν πολλές επιχειρήσεις να ακολουθούν ένα πεπαλαιωμένο μοντέλο επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Η συγγένεια, η κουμπαριά και η κοινωνική δικτύωση του μπαμπά, της μαμάς και των συγγενών εξακολουθούν να λειτουργούν ως άτυπα προσόντα πρόσληψης. Τα δεδομένα αυτά παρέχουν τη δυνατότητα στους κακόβολους και στους κερδοσκόπους να κάνουν πολλά και διάφορα. Από την άλλη πλευρά, το πέρασμα από τη φοιτητική ζωή στην εργασιακή καθημερινότητα αντανακλά κατά την άποψη μου, την προσαρμογή ενός νέου ανθρώπου από το όνειρο στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια αντίφαση αληθινή και σκληρή όσο και η ζωή η ίδια.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πεδία, ανέπτυξα τη βασική επινόηση του noir μυθιστορήματος μου που είναι τα πακέτα ζωής. Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Μπέης και οι ντόπιοι συνεργάτες του δημιουργούν ένα δίκτυο επιχειρηματικών και πολιτιστικών οργανισμών, το Green Sea Network του οποίου το βασικό προϊόν είναι το πακέτο ζωής. Ένα πακέτο ζωής περιλαμβάνει μόνιμη εργασία σε κάποια από τις εταιρίες του Green Sea Network, κατοικία, φτηνή πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες υγείας. Ως αντάλλαγμα οι ενδιαφερόμενοι παρέχουν τον χρόνο τους στο δίκτυο πληρώνοντας παράλληλα ένα καπάρο. Τα έτη δέσμευσης και το καπάρο διαφέρουν ανάλογα τη χρησιμότητα του καθενός ατόμου καθώς και την κοινωνική του θέση.

 

panosiwann2

 

Με βάση τα παραπάνω, ορισμένα νέα παιδιά της περιοχής αναγκάζονται ή επιλέγουν να αγοράσουν πακέτο ζωής. Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική του Green Sea Network προκαλεί την αντίδραση μιας παρέας νέων ανθρώπων που εξακολουθεί να πιστεύει σε ορισμένα ιδανικά. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη μέχρι που ο Γρηγόρης Μπέης βρίσκεται δολοφονημένος. Και έπειτα έρχεται η σειρά του Πέτρου Ριβέρη, να ψάξει κάτω από το δέρμα της πόλης και να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά της.

Μέσα από αυτή την σύγκρουση μου δόθηκε η ευκαιρία να αντιτάξω τη βαρβαρότητα με την αλληλεγγύη, την ατομικότητα με την συλλογικότητα, της συνύπαρξης του κατεστημένου με την πρωτοπορία. Και όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα, που δεν κατονομάζεται, καθώς υπάρχει μόνο στη φαντασία μου. Και αυτό διότι, συνιστά όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας μαζί και συνεπώς δεν υπάρχει πουθενά.

Επέλεξα να γράψω noir μυθιστορήματα για να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο, και να γνωρίσω σε βάθος τον εαυτό μου. Επέλεξα ως ήρωα τον Πέτρο Ριβέρη, γιατί μοιάζει πάρα μα πάρα πολύ στην σκιά μου. Σας αφήνω με ένα ποίημα μου που μιλάει για αυτόν και σας εύχομαι καλή ανάγνωση:

 

 

             η άλλη πλευρά του μελανιού

 

Ο Πέτρος Ριβέρης

ιδιωτικός ντετέκτιβ

μοναχικός λύκος

διπλά ορφανός από τα τρία

καλλιτέχνης της ζωής

φιλόλογος των ανθρώπων

του ρημαγμένου ευρωπαϊκού πολιτισμού

ανένηψε τη ζωή του στην Σαμοθράκη

στις φιλόξενες βάθρες του Φονιά

όταν ο Μάρκος Αυρήλιος γητεμένος από την άγνοια κινδύνου του

του έδωσε τη μία και μοναδική ευκαιρία

να γίνει αυτό που φοβόταν περισσότερο

με αγαπάει σαν αδελφός

μου μιλάει σαν άλλος εαυτός

από τότε που ερωτεύτηκε την Αύρα Συκουτρή

στην πονεμένη ράχη της Jubille line

πλέον ανθίζουμε βαλσαμωμένοι στον ίδιο πέτρινο κήπο

βάζει το μελάνι και ζυγίζω το αίμα

στις ουτοπικές γραφές της φθαρμένης ζωής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top