Fractal

Και πάλι για τον Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Αθηνά Κακούρη “Ουλάνοι στην Λάρισα” Εκδόσεις Καπόν, 2018, σελ. 408

 

Η Αθηνά Κακούρη (Πάτρα, 1928), επί χρόνια συντάκτρια του περιοδικού Ταχυδρόμος, όπου δημοσιευόταν από το 1959 αστυνομικά της διηγήματα, το 1970 εξέδωσε το πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα. Ήταν O δραπέτης της Αυλώνας που την ώθησε να συνεχίσει και να συγγράψει κι άλλα παρόμοια βιβλία και στη συνέχεια να ασχοληθεί συστηματικά με την Ιστορία. Το προηγούμενο σχετικό βιβλίο της ήταν η μελέτη Τα δύο Βήτα, που είχε ως θέμα την αντιπαλότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, δύο ηγετικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας τη δεκαετία του 1910 και μετά, ενώ ευθύνονται για το ιστορικό φαινόμενο που ονομάστηκε Διχασμός. Στο καινούργιο ιστορικό βιβλίο της μιλάει πάλι για τις δύο ιστορικές προσωπικότητες και για τη δράση τους στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στην Ευρώπη κυριαρχούσε η Αντάντ, ένα μόρφωμα, όπως τη χαρακτηρίζει, που επενέβη πολλαπλώς σε βάρος της χώρας μας, επιδιώκοντας να τη σύρει στο άρμα της.

Το βιβλίο έχει ως μότο τον στίχο του Καβάφη από το ποίημα «Θερμοπύλες» …πλην δίχως μίσος δια τους ψευδομένους…, ενώ στην Εισαγωγή της η συγγραφέας σημειώνει ότι «Η συμπεριφορά της Αντάντ στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου είναι μια σειρά παρανομιών, διαρπαγών, εξαπατήσεων και προσβολών, που και μόνη αυτή γελοιοποιεί τον ισχυρισμό ότι πολεμούσε “για την ουδετερότητα του Βελγίου”, “για την ανεξαρτησία των μικρών λαών”, και για την “υπεράσπιση του πολιτισμού”, ο οποίος, λέει, κινδύνευε από την βαρβαρότητα των εχθρών της, των Γερμανών».

Οι Ουλάνοι του τίτλου παραπέμπουν στους γερμανούς λογχοφόρους ιππείς, ένα σώμα που διέθεταν πολλοί στρατοί, μεταξύ των οποίων ο γερμανικός και ο αυστριακός. Υποτίθεται, διαβάζουμε στο παρόν βιβλίο, πως αυτοί οι λογχοφόροι ιππείς, γύρω στις 10.000, είχαν φτάσει μέχρι τη Λάρισα και ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τους περίμενε στο παλάτι του Τατοΐου. Ήταν μια ψεύτικη είδηση, «fake news» όπως θα λέγαμε σήμερα, που είχε σκοπό να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την είχε κάνει ο Βενιζέλος για να επηρεάσει τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Η είδηση αναστάτωσε το Παρίσι. Ο πρωθυπουργός Ζαΐμης έσπευσε στο Τατόι και διαπίστωσε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Κατά την Αθηνά Κακούρη, η ιστορία των ετών 1915, 1916 και 1917 αποτελείται από παρόμοιους «ουλάνους» δηλαδή από ψεύτικες ειδήσεις που καλλιεργήθηκαν συστηματικά από δεκαετία σε δεκαετία για να στηρίξουν τα αγγλογαλλικά συμφέροντα στην Ελλάδα –μερικές επιζούν ακόμα και σήμερα.

Μια άλλη ψεύτικη είδηση ήσσονος σημασίας ήταν η επίθεση κατά της γαλλικής πρεσβείας που δήθεν έγινε τον Αύγουστο του 1916. Ο

Κωνσταντίνος Ζαβιτζιάνος , μεγάλο στέλεχος των Φιλελευθέρων, ανήσυχος πέρασε από το σπίτι του Βενιζέλου, γωνία Λυκαβηττού και Πανεπιστημίου, για να του συστήσει να μην είναι τόσο πολύ επιθετικός με την κυβέρνηση κι εκείνος του είπε πως άνθρωποί της εισέβαλλαν στη γαλλική πρεσβεία βρίζοντας την Αντάντ και πυροβολώντας. Όταν εκείνος έσπευσε εκεί, δεν πρόσεξε τίποτα, αλλά ένα τέταρτο αργότερα κάποιοι μπήκαν στην αυλή της πρεσβείας, πυροβόλησαν στον αέρα και αποχώρησαν.

 

Αθηνά Κακούρη

 

Με λίγα λόγια, η Αθηνά Κακούρη στο βιβλίο της επιχειρεί να δείξει ότι τα τρία κρίσιμα χρόνια εκείνης της ταραγμένης περιόδου 1915-1917, όταν ο Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος διαφωνούσαν για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων, φανέρωσαν πως η μικρή βαλκανική χώρα μας, ένα μικρό ανεξάρτητο κράτος με πλήρη έλεγχο των εδαφών του από την κυβέρνηση, έγινε παιγνιδάκι στα χέρια των ξένων. Το κακό ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου του 1914 με τη δολοφονία στο Σαράγεβο του αρχιδούκα Φραγκίσκου Ιωσήφ, διαδόχου του αυστριακού θρόνου, από σέρβους εθνικιστές. Η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία, στο χορό μπήκαν οι τρεις χώρες της Αντάντ (Εγκάρδια Συνεννόηση) δηλαδή οι Άγγλοι, οι Γάλλων και οι Ρώσοι, που τάχθηκαν απέναντι στην Αυστροουγγαρία και τη Γερμανία. Πολλές χώρες έμειναν ουδέτερες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ωστόσο, το 1915 ο Βενιζέλος ως πρωθυπουργός έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ορισμένα εδάφη της, στην διάθεση της Αντάντ. Οι Άγγλοι του είχαν τάξει όλη τη δυτική Μικρασία ως αμοιβή της συμμετοχής μας στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων, ενώ η Αντάντ ζητούσε να παραχωρηθεί η Καβάλα στου Βουλγάρους.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με την υπεράσπιση από την Αθηνά Κακούρη του Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως γερμανόφιλος, να διαφωνεί επίσης με τις μομφές που εξαπολύει κατά του Βενιζέλου, ο οποίος ενεργούσε ως πράκτορας των Αγγλογάλλων, αλλά η συγγραφέας για να στηρίξει τα επιχειρήματά της παραθέτει της πηγές της, εφημερίδες, βιβλία, καθώς και το διαδίκτυο. Δεν αυθαιρετεί. Σίγουρα το βιβλίο Ουλάνοι στη Λάρισα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο: δείχνει με ενάργεια τις εκάστοτε πολιτικές των ξένων απέναντι στην Ελλάδα, που σχεδόν πάντα πηγαίνουν κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top