Fractal

Ορή Λένη τι λεβεντιά! Τι θάρρος!

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη //

 

ori-leniΜαίρη Αρβανιτάκη «Ορή Λένη», Εκδόσεις Αλλωστε, 274 σελίδες

 

Τη Μαίρη Αρβανιτάκη τη γνώρισα στο φέισμπουκ και την πρόσεξα για τα ωραία της κείμενα, για τη στοχευμένη της γνώμη σε διάφορα πολιτικά θέματα αλλά και για τα ωραία διηγήματα που ανέβαζε εδώ κι εκεί.

Η λογοτεχνική της μαγιά αναδεικνύεται σε κάθε κείμενό της που συνήθως είναι συνυφασμένο με τον τόπο καταγωγής της, την υπέροχη και πολυτραγουδισμένη Κέρκυρα.

Αυτό το καλοκαίρι η Μαίρη Αρβανιτάκη επανήλθε στις εκδόσεις με το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Ορή Λένη», μια εκτεταμένη και λεπτομερή αναφορά στην ιστορία της μάνας της , της Λένης που ανάλωσε τo βίο της στους αγώνες για να κατακτήσει όσα στη ζωή της δεν ήταν αυτονόητα.

Με απλό λόγο, διανθισμένο με τοπικά ιδιώματα της Κερκυραϊκής διαλέκτου, η Μαίρη Αρβανιτάκη έγραψε με τη γνησιότητα της πραγματικής της λογοτεχνικής  φύσης αλλά και της προσωπικής της ιστορίας ένα έργο, που διατρέχει την μεταπολεμική Κέρκυρα των αγρών και της πόλης εστιάζοντας στην ζωή και τις συνήθειες της μητρικής της οικογένειας.

Η μητέρα της συγγραφέως, η Λένη, γεννήθηκε σε σχετικά εύπορη οικογένεια ενός Κερκυραϊκού χωριού που είχε όλα τα καλά καθώς καλλιεργούσε ιδιόκτητη γη. Εκεί μεγάλωσε η μικρή Λένη με την αδελφή της την Αμαλία, μαθαίνοντας τις δουλειές του σπιτιού αλλά κάνοντας και αγροτικές εργασίες όπως άλλωστε ολόκληρη η οικογένεια.

Η Λένη είχε όμως τσαγανό, ήταν ο εαυτός της, δεν υπάκουε στις νόρμες του πρέπει και του μη. Έτσι, όταν στα άγουρα χρόνια της  ακόμη ερωτεύθηκε τον επίσης άγουρο Φάνη και δεν πήρε την ευλογία των γονιών της, κλέφτηκε μαζί του και τον επέβαλε ως σύζυγο στην πατρική της οικογένεια  μερικούς μήνες αργότερα.

Η Λένη γέννησε τη Μαρία (τη Μαίρη Αρβανιτάκη), ένα ζευγάρι δίδυμα κορίτσια και τη μικρή κόρη που έμελλε να είναι η τυχερότερη όλων. Η ανάγκη της να ζήσει στη Χώρα (στην πόλη δηλαδή της Κέρκυρας) την έκανε να βρει δουλειά στο ξενοδοχείο Corfu Palace το οποίο μόλις είχε ανοίξει και στο οποίο εργαζόταν ο άντρας της ο Φάνης.

Η Λένη και ο Φάνης κατάφεραν να αγοράσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα στη Χώρα, αλλά δεν τους ήταν αρκετό για να αναθρέψουν τα τέσσερα κορίτσια τους. Έτσι ο Φάνης ξενητεύθηκε στη Γερμανία ως εργάτης κι έμεινε πίσω η Λένη. Η πείσμων Λένη όμως ήθελε μερίδιο της ξενιτιάς και της ευημερίας.

Έτσι έμαθε από μόνη της γερμανικά και ανάγκασε τον άντρα της να την πάρει κι εκείνη εργάτρια στη Γερμανία. Η Μαρία και οι δίδυμες έμειναν στην Κέρκυρα στη αδελφή της Λένης, την Αμαλία, που κι εκείνη είχε φέρει στον κόσμο 4 αγόρια.

Η συγγραφέας αποφεύγει να φωτίσει τις μέρες της ορφάνιας της λόγω της απουσίας των γονιών της , που έπαιρναν μια γλύκα καθώς έμενε με τις αδελφές της στο σπίτι της θείας της παρέα με τα εξαδέλφια της.

Η Λένη και ο Φάνης επέστρεψαν με τις οικονομίες τους στην Κέρκυρα για να συνεχίσουν μια πιο άνετη ζωή. Και τότε χτύπησε τη Λένη το κακό. Πέθανε από καρκίνο στο στομάχι μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη διάγνωσή του.

Άφησε τον άντρα της μοναχό, βύθισε στην πραγματική ορφάνια τα κορίτσια της και πλήγωσε κατάβαθα τον πατέρα της, που την ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα στο θάνατο.

Όλο το βιβλίο είναι ένα ποίημα αγάπης για τη βιωματική ιστορία της οικογένειάς της, ένας ύμνος προς τη μητέρα της τη Λένη που νίκησε όλες τις συνθήκες της εποχής και του τόπου της, επιβάλλοντας τις δικές της.

Ο επίλογος όμως κορυφώνει το έργο της Μαίρης Αρβανιτάκη καθώς είναι ένας φανταστικός διάλογός της με τη μάνα της, τη Λένη. Όπου την καλεί να έρθει στον ύπνο της να μιλήσουν υποσχόμενη πως θα φορέσει ακόμη και ψηλοτάκουνη γόβα.

Σ’ αυτή τη φράση έμεινα, αντιλαμβανόμενη τη σύνδεσή μου με τη Μαίρη και τη Λένη της….Κόλλησα εκεί  διαβάζοντας όσα θα ήθελα να πω κι εγώ στη μάνα μου… Όσα δεν έχω το θάρρος να ξεστομίσω…

Η Μαίρη , η Λένη, οι γυναίκες που παραδίδουν η μια τα σκήπτρα στην άλλη από γενιά σε γενιά, οι παντός καιρού και παντός τύπου γυναίκες είναι και θα παραμείνουν οι προσωπικές μου ηρωίδες.

Ορή Λένη σε λάτρεψα για όσα ήσουν και για τα αποτυπώματα που άφησες στα παιδιά σου!

 

Ορή Λένη,

Εκδόσεις Αλλωστε, 274 σελίδες

Συγγραφέας: Μαίρη Αρβανιτάκη

Η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας με αδάμαστη ψυχή και σιδερένια θέληση, που πάλεψε προσπαθώντας να φτιάξει τη ζωή της όπως  όριζε ο νους της και αγαπούσε η καρδιά της. Ένα οδοιπορικό στην Κέρκυρα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ξετυλίγεται με εικόνες που μένουν ανεξίτηλες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top