Fractal

Οντίν Ντουπεϊρόν: «Όλοι είμαστε συγγραφείς της ζωής μας»

Συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη //

 

OdinΓεννήθηκε στο Μεξικό, αναγεννησιακός τύπος, ασχολήθηκε από τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, την λογοτεχνία, τις εκδόσεις και τη μουσική. Ο Οντίν Ντουπεϊρόν με το αλληγορικό παραμύθι του «Και το παραμύθι δεν τέλειωσε» έκανε τον γύρο του κόσμου. Το καλοκαίρι εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Καλέντης» και στα ελληνικά. Και ο συγγραφέας θα είναι στην Ελλάδα από τις 22 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Το Fractal στο μεταξύ μίλησε μαζί του και ιδού:

 

-Ποια ήταν η αφορμή για να γραφεί το βιβλίο «Και το παραμύθι δεν τελείωσε» (εκδόσεις Καλέντης), κύριε Ντουπεϊρόν;

Είχα την ανάγκη να εκφράσω αυτό που πιστεύω ότι μας συμβαίνει: κλεινόμαστε σε μικρούς χώρους εγκλωβισμένοι από τον φόβο. Θέλησα να το κάνω παραμύθι γιατί νομίζω ότι είναι ο πιο «απαλός» τρόπος για να αγγίξεις βαθιά ζητήματα.

 

-Αλήθεια τελειώνει ποτέ ένα αγαπημένο παραμύθι; Εσάς ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας παραμύθι;

Ποτέ δεν τελειώνει, πάντα ζει μέσα σου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, υπενθυμίζοντάς σου την ουσία του. Ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια είναι «Το ασχημόπαπο» (Hans Cristian Andersen) όπου η ιστορία μας μιλάει για ένα παπάκι το οποίο γεννιέται εντελώς διαφορετικό από τα αδέρφια του και επειδή όλοι το κοροϊδεύουν για τη διαφορετικότητά του, αποφασίζει να φύγει και, με το πέρασμα του χρόνου, βρίσκει σε μια λίμνη κάποιους κύκνους που τον αγκαλιάζουν και τον βοηθάνε να ανακαλύψει, κοιτάζοντας την αντανάκλασή του στο νερό, ότι είναι και αυτό ένας κύκνος.

 

-Ποια παραμύθια σάς διάβαζαν όταν ήσασταν μικρός;

Τα κλασικά παραμύθια είναι αυτά που μου διάβαζαν όταν ήμουν μικρός: του Hans Cristian Andersen, των αδερφών Grimm, του Perrault.

 

-Ποιο είναι το πιο δημοφιλές παραμύθι στην πατρίδα σας;

Στη χώρα μου υπάρχουν λαϊκά παραμύθια τα οποία ονομάζουμε «θρύλους» όπως το «la llorona» ή το «el nahual». Όμως τα πιο δημοφιλή παραμύθια στο Μεξικό είναι τα παγκοσμίως γνωστά: «Η Χιονάτη», «Η Σταχτοπούτα», «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χρυσομαλλούσα» κ.τ.λ.

 

Parammythi-Το βιβλίο σας είναι ένα παιχνίδι του συγγραφέα με τους ήρωες του παραμυθιού. Υπάρχουν όρια σε αυτό το παιχνίδι;

Σαν συγγραφέας δεν έχεις όρια, μπορείς να γράψεις οτιδήποτε. Αλλά, ο ίδιος ο συγγραφέας βάζει τα όρια για να μπορέσει να λειτουργήσει η ιστορία.

 

-Μπορεί η φαντασία να μας κάνει να ταξιδεύουμε και να ονειρευόμαστε μέσα στη χώρα της λογοτεχνίας;

Φυσικά, μας κάνει να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε, να μάθουμε. Μας ανοίγει νέους κόσμους και νέους ορίζοντες.

 

-Η Οντάι η πριγκίπισσα είναι κλεισμένη μέσα στον πύργο. Ποιος τη θέλει κλεισμένη; Μήπως οι φόβοι μάς κάνουν να μη θέλουμε να βγούμε έξω από τα τείχη που έχουμε χτίσει;

Εμείς οι άνθρωποι κλεινόμαστε οι ίδιοι σε μικρούς χώρους που μπορεί να είναι μια δουλειά, μια σχέση ή ένας τρόπος σκέψης. Και πάσχουμε όταν βρισκόμαστε εκεί. Κανείς δε θέλει την πριγκίπισσα Οντάι κλεισμένη, αυτή κλείνεται μόνη της από τον φόβο.

 

-Η Οντάι φοβάται τον δράκο και μοιάζει ανήμπορη. Εδώ χρειάζεται η πένα του συγγραφέα για να κάνει την ανατροπή;

Στην αλληγορία του βιβλίου, ο συγγραφέας, ο δράκος και η πριγκίπισσα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός: όλοι είμαστε συγγραφείς της ζωής μας, εμείς τη σχεδιάζουμε και τη γράφουμε σύμφωνα με τις καταστάσεις που συναντάμε. Χρειάζεται η πένα του συγγραφέα για να ξαναγράψει την ιστορία, όπως είναι απαραίτητο να ξαναγράφουμε και εμείς τη δική μας ιστορία στην πραγματική ζωή.

 

-Στα κλασικά παραμύθια η πριγκίπισσα περιμένει τον πρίγκιπα για να τη σώσει. Θα τον ερωτευτεί και ίσως και να τον παντρευτεί. Γιατί μας αρέσουν τα όμορφα happy end;

Γιατί θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και θέλουμε να ζήσουμε καλά. Γιατί μας δίνουν γαλήνη, μας επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ζήσει ευνοϊκά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζωή είναι γεμάτη από αρκετά τέλη και αρκετές αρχές, κάποιες αρχές πονάνε και κάποια τέλη επίσης ή άλλα είναι χαρούμενα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μια απόλυτη ευτυχία, όμως την επιθυμούμε και γι’ αυτό μας αρέσουν τα happy end.

 

– Η ιστορία περνά το μήνυμα ότι πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αν τα βρούμε με τον εαυτό μας δεν θα μας φταίνε οι άλλοι;

Ναι, ο καθένας θα πάψει να ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους όταν γίνει υπεύθυνος της ευτυχίας του. Όταν καταλάβει ότι εξαρτάται από τον ίδιο και ότι η ζωή του είναι στα χέρια του.

 

Odin_cover-Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλότητα και χιούμορ. Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν στην επιτυχία του βιβλίου;

Νομίζω πως ναι. Η επιτυχία του βιβλίου βρίσκεται στο ότι μιλάει για πολύ βαθιά ζητήματα με τρόπο πολύ απλό, κατανοητό και ευχάριστο. Νομίζω ότι το χιούμορ είναι ο πιο πετυχημένος τρόπος για να ζήσεις έντονα τη ζωή.

 

-Παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι εξακολουθούν να μαγεύονται από τα παραμύθια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το διήγημα μας βοηθά να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, μια κάθαρση. Τα παραμύθια μεταδίδουν σοφία από γενιά σε γενιά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί περισσότερα από τη φαντασία, γιατί η φαντασία του κάθε ανθρώπου είναι μια προσωπική εμπειρία.

 

-Μετά από τη συγγραφή του βιβλίου σας τι καινούργιες εμπειρίες αποκτήσατε;

Το βιβλίο ήταν η αρχή αυτού που ζω τώρα. Μου έφερε επιτυχία και αναγνώριση, αλλά πάνω απ’ όλα, όταν ο κόσμος ταυτίζεται με το βιβλίο, με κάνει να νιώθω ότι ταυτίζεται μ’ εμένα και αυτό συνεπώς με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι μόνος.

 

-Θα μπορούσατε να μας προτείνετε μερικούς συγγραφείς της πατρίδας σας για να γνωρίσουμε το έργο τους;

Υπάρχουν πολλοί καλοί συγγραφείς Μεξικάνοι, εμένα μου αρέσουν τα ποιήματα του Amado Nervο και του Jaime Sabines, τα εξαιρετικά παραμύθια του Juan Rulfo και η αφήγηση της Laura Esquivel.

 

-Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα; Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες;

Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, όμως είναι μία από τις χώρες που επιθυμώ πολύ να γνωρίσω. Επίσης δεν γνωρίζω πολλούς Έλληνες, μόνο δύο – και οι δύο μού φαίνεται ότι είναι πολύ ζεστοί άνθρωποι, αν όλοι οι Έλληνες είναι όπως αυτοί, τότε νομίζω ότι θα μου είναι πολύ συμπαθείς.

 

* Ευχαριστίες για τη μετάφραση στον κ. Αλέξη Αδρακτά

 

Ο Odin Dupeyron γεννήθηκε το 1970 στην Πόλη του Μεξικού. Είναι επικεφαλής και δημιουργός του Grupo Odin Dupeyron, ενός γκρουπ εκδόσεων, παραγωγής και ψυχαγωγικού ιντερνετικού καναλιού. Καλλιτεχνική φύση και πολύπλευρο ταλέντο, εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το κουκλοθέατρο, τη μουσική, αλλά και το σχεδιασμό ρούχων. Στο Μεξικό, ο μονόλογός του «A Vivir!», σε συγγραφή και σκηνοθεσία του ίδιου, παιζόταν επί εννέα χρόνια, κάνοντας περισσότερες από 1.300 παραστάσεις, επίσης το θεατρικό έργο του Veintidόs Veintidόs συνάντησε μεγάλη επιτυχία. «Και το παραμύθι δεν τελείωσε» (Y colorιn colorado, este cuento aun no se ha acabado) είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έγινε «εθνικό bestseller», καθώς πούλησε στη χώρα του περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στη γαλλικά και στα ιταλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top