Fractal

Η διαχρονική ιστορία της ξύλινης μαριονέτας

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Οι περιπέτειες του Πινόκιο» του Κάρλο Κολλόντι, Εκδ. Σαΐτα, σελ. 146

 

Ο Μάστρο Κεράσης χαρίζει ένα ξύλο που μιλάει στον ξυλουργό Τζεπέτο, ο οποίος θα θελήσει να δημιουργήσει μία μαριονέτα. Θα τα καταφέρει τελικά και το δημιούργημά του θα πάρει το όνομα Πινόκιο. Η ζωντανή ξύλινη μαριονέτα, όμως, είναι αρκετά άτακτη και προκαλεί διαρκώς μπελάδες τόσο στον εαυτό της όσο και όσους τη βοηθούν. Έτσι, μέσα από τις περιπέτειές της θα αναζητήσει να γίνει ένας σωστός άνθρωπος με σάρκα και οστά. Ωστόσο, για να υλοποιήσει αυτόν τον διακαή πόθο θα πρέπει να αλλάξει συνήθειες και να προσαρμοστεί στις δυσκολίες της πραγματικής ζωής. Θα τα καταφέρει άραγε;

Ο Κάρλο Λορεντσίνι υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κάρλο Κολλόντι δημιούργησε μια ιστορία, η οποία έμελλε να σημαδέψει ολόκληρες γενιές. Ο Πινόκιο με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε μια γνώριμη φιγούρα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς μέσω των περιπετειών του θίγονται μια πληθώρα από σημαίνοντα διαχρονικά ζητήματα όπως το ψέμα, η τεμπελιά, η εξαπάτηση κτλ. Παράλληλα, η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας σε ταινία κινουμένων σχεδίων χάρις την εταιρεία Ντίσνεϊ (1940) βοήθησε στο να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η  κινηματογραφική μεταφορά διαφοροποιείται αισθητά από το σκληρό ύφος, που διακατέχει όλο το μυθιστόρημα. Άλλωστε, η πρώτη εκδοχή της ιστορίας ήθελε τον Πινόκιο να βρίσκει φριχτό θάνατο από απαγχονισμό και τον πατέρα του, Τζεπέτο, να πεθαίνει στη φυλακή. Κατόπιν, βέβαια, υποδείξεων του εκδότη του Κολόντι «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» προσαρμόστηκαν ώστε να μπορέσουν να απευθυνθούν στο παιδικό κοινό.

 

Carlo Collodi, 1826-1890

 

Μέσω του Πινόκιο ο Ιταλός συγγραφέας χρησιμοποιεί αρκετά λογοτεχνικά τεχνάσματα. Τα φανταστικά στοιχεία, τα οποία συναντιόνται κατά κόρον στα παραμύθια, αναμειγνύονται με τον ρεαλισμό και την πραγματική ζωή. Τα σοβαρά κοινωνικά και διαπροσωπικά προβλήματα (φτώχια, κουτοπονηριά, ψευτιά, εξαπάτηση, μπαγαποντιά, αγάπη, προσπάθεια, κόπος κοκ.) αναδεικνύονται μέσα από τα κωμικοτραγικά συμβάντα στα οποία παίρνει μέρος ο πρωταγωνιστής. Από τα δικά του λάθη και επιλογές ο αναγνώστης κρίνει όλα όσα λαμβάνουν χώρα. Στην πορεία γίνεται ένα με τη ξύλινη μαριονέτα και στο πρόσωπό της βλέπει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Η τεμπελιά και η ανεμελιά δεν συνάδουν την εκπλήρωση των προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Ο κόπος, η δουλειά και η ταπεινότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που δύναται να οδηγήσουν στην ευτυχία. Ουσιαστικά, είναι οι προσωπικές επιλογές εκείνες που καθορίζουν το ποιόν του ατόμου και όχι οι ικανότητές του.

Εν ολίγοις, η ξύλινη μαριονέτα που θέλει να γίνει παιδί αφηγείται την Οδύσσεια του καθένα ξεχωριστά και την προσπάθεια για την εκπλήρωση του ονείρου. Πέρα απ’ αυτό, είναι ένα παραμύθι, το οποίο αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές όλων των αναγνωστών ανεξαρτήτως ηλικίας. Τέλος, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι πλέον προσφέρεται δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις Σαΐτα.

 

Κατεβάστε ελεύθερα το e-book >>

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top