Fractal

«Οι κόρες Νίκα»

Γράφει η Γιόλα Πετρίτση //

 

oi-kores-nika-cover«Οι κόρες Νίκα» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη, Εκδόσεις Καλέντη

 

Η Δάφνη από την Πίνδο, η λεγόμενη Νταφνίκα παντρεύτηκε με τον Έλληνα μετανάστη στη Ρουμανία Φίλιππο Νίκα, τον αποκαλούμενο Πιπίγκο. Από αυτό το γάμο γεννήθηκαν πολλά αγόρια όμως ένα κορίτσι η Σεβαστίτσα Νίκα, η οποία γεννήθηκε στην Ολτένιτσα της Ρουμανίας και παντρεύτηκε με τον Βλάντκο Μπογκντάνοβιτς. Έκαναν δυο γιους και μια κόρη την Μαρίκα Μπογκντανέσκου, που γεννήθηκε στο χωριό Γκλίνα στο Μπαραγκάν. Η Μαρίκα παντρεύτηκε τον Λάμπου Σπυριντόν κι έκανε ένα γιο και δυο κόρες. Η Γεωργία Σπυριντόν η μεγαλύτερη παντρεύτηκε πρώτα τον Αλέξανδρο Γκεοργκίου-Ζίππα, που ήταν κι αυτός γιος Έλληνα μετανάστη στη Ρουμανία και μετά το θάνατό του, παντρεύτηκε τον Βασαλίε Βέιζα. Η μικρότερη κόρη της Μαρίκας η Τατιάνα- Αννούτσα (Ταλιμούτσα) δεν παντρεύτηκε φαίνεται όμως πως γέννησε την Ντάιρα, που την υιοθέτησαν ο Βασαλίε και η Γεωργία. Η Ντάιρα Βέιζα πριν υιοθετηθεί έφερε το όνομα Ελένη Ζίππα, διότι ο πατέρας της ήταν ο Αλέξανδρο Γκεοργκίου- Ζίππα. Η Ντάρια παντρεύτηκε τον Έλληνα Δημήτρη Δημητρόπουλο, γεννημένο στον Πειραιά. Αυτοί έκαναν μια κόρη την Ιωάννα (Γιαννούλα), που γεννήθηκε στο Βουκουρέστι. Η Γιαννούλα με τη σειρά της παντρεύεται  τον Έλληνα Γιώργο Αναστασίου κι έκαναν μια κόρη τη Δήμητρα- Ρομάνα, που γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, το 2009.

Η Σεβαστίτσα, η Μαρίκα, η Γεωργία, η Ταλιμούτσα, η Ντάρια, η Γιαννούλα και η Δήμητρα-Ρομάνα είναι οι κόρες Νίκα στις οποίες αναφέρεται η συγγραφέας στο μυθιστόρημά της αυτό. Είναι ένα ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα, που μέσα από τις ζωές των ηρώων περνάνε όλα τα κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα της εποχής που διαδραματίζονται στη Ρουμανία, στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη της γης. Βλέπουμε επίσης πως όλες οι κόρες αυτές είχαν μια κοινή μοίρα, που είτε κατάφερναν να παντρευτούν αυτόν που ερωτεύονταν είτε όχι είχαν όμως την ατυχία να χάσουν όλες τον άντρα τους σχετικά νωρίς και να μένουν χήρες, μεγαλώνοντας τα παιδιά τους μόνες και με δυσκολίες. Ήταν καλοβαλμένες, αξιοπρεπείς, μορφωμένες και δοτικές. Ήθελαν να προσφέρουν στους ανθρώπους τις υπηρεσίες τους και να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της κοινωνίας και στην καλυτέρευση των μειονοτήτων σε όλα τα μέρη της γης, γι’ αυτό και η Ντάρια σα δημοσιογράφος και κοινωνιολόγος ένωσε τις δυνάμεις της με ομάδα επιστημόνων από διάφορα μέρη της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας, Αφρικής και όχι μόνο και έκαναν έρευνες, διαλέξεις και συγκέντρωναν στοιχεία, τα οποία ανακοίνωναν σε διάφορα συνέδρια ανά τον κόσμο. Η Γιαννούλα επίσης έγινε γιατρός για τον ίδιο σκοπό.

 

monica_sav

Μόνικα Σαβουλέσκου- Βουδούρη

 

Η συγγραφέας με πολύ γλαφυρότητα μας παραθέτει τις δυσκολίες που συνάντησαν οι Έλληνες μετανάστες, όταν πρωτοπήγαν  στη Ρουμανία στη δεκαετία του ’40-΄50, αλλά και πως με τη σκληρή δουλειά τους κατάφεραν να πλουτίσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να χαρούν τα παιδιά τους αυτά που απέκτησαν οι γονείς, διότι την εποχή του Τσαουσέσκου, που όλα κρατικοποιήθηκαν, τα έχασαν όλα και άρχισε πάλι η βιοπάλη και η σκληρή αντιμετώπιση των αντιφρονούντων.

Μας περιγράφει επίσης και την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα την εποχή της δεκαετίας ’60-’70, που όσοι Έλληνες γύρισαν στην Ελλάδα και κρίθηκαν αντιφρονούντες ή ύποπτοι αντιμετώπισαν τη Χούντα των συνταγματαρχών, με   εξορίες και φυλακίσεις.

Μέσα από τα ταξίδια της Ντάρια σε Αφρική, Ασία, Αμερική και όλης της επιστημονικής ομάδας, ανά τον κόσμο, η συγγραφέας μας δίνει  αρκετές ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες για τα κράτη αυτά.

Οι κόρες Νίκα είναι ένα μυθιστόρημα, που διαβάζεται ευχάριστα, αλλά εκτιμά κανείς ιδιαίτερα της ιστορικές πληροφορίες που αντλεί απ’ αυτό, από το 1940 μέχρι το 2009 που διαδραματίζονταν  σε πολλά μέρη της γης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top