Fractal

Οι εν ζωή τιμές των ποιητών μας

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη //

 

Θανάσης Νιάρχος: Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς-Ο άνθρωπος. Ομιλία και πέντε ποιήματά του. Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου. 2017

 

 

Την Τρίτη,  στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου και στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου, έγινε ειδική τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Χρονά.  Για τον ποιητή μας, μίλησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Νιάρχος. Στο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου παρουσιάστηκαν χιλιάδες νέοι και παλαιότεροι τίτλοι και έλαβαν μέρος  οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι. Είναι ένας θεσμός που επί πολλές δεκαετίες πλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Οι διοργανωτές του θέλουν να συνεχίσει να επιτελεί τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του στόχο, με τη συμπαράσταση όλων όσοι περιστρέφονται και εργάζονται στον χώρο του βιβλίου, και, κυρίως, με την υποστήριξη των αναγνωστών. Έτσι λοιπόν, ο  Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τίμησε τον κορυφαίο μας ποιητή και συνάμα εκδότη Γιώργο Χρονά για το σύνολο του ποιητικού και εκδοτικού του έργου και βεβαίως της πολυποίκιλης προσφοράς του στον τόπο.

Ο Θανάσης Νιάρχος, μεταξύ των άλλων εξήρε την προσωπικότητα του Γιώργου Χρονά, με μια ομιλία του από στήθους. Λίγο αργότερα, όμως, φρόντισε να την απομαγνητοφωνήσει, και να μας την παραδώσει τυπωμένη σε μια μικρή εύχρηστη μορφή, από τις εκδόσεις του Μπιλιέτου, στις οποίες υπεύθυνος είναι ο Βασίλης Δημητράκος. Στο τέλος του μικρού, ούτως ή άλλως, βιβλιαρίου, βρίσκονται πέντε ποιήματα του Γιώργου Χρονά. ‘Δεν είναι απλώς ένας ποιητής’ είπε ο Θανάσης Νιάρχος, ‘ένας συγγραφέας, ένας δημοσιογράφος, ένας εκδότης. Είναι ο άνθρωπος όλων μας… Είναι ο φίλος των εκδοτών, των ποιητών, των συγγραφέων, των περαστικών από την Οδό Πανός, των αναγνωστών. Των εκατοντάδων, χιλιάδων αναγνωστών…’.

Αλλά ίσως και να μην χρειάζονταν να πει κάποιος πολλά γι’ αυτόν. Ποιητής, εκδότης, δημιουργός ενός αειθαλούς περιοδικού, μιας μεγάλης σειράς βιβλίων που καλύπτουν μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών θεμάτων, καθώς και σπουδαίων ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο Χρονάς, τόνισε ο Θανάσης Νιάρχος, χειραφέτησε όσο ελάχιστοι τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, προχώρησε σε πάντρεμα όλων των  μορφών τέχνης, των περιθωριακών και κατεστημένων, της Ελλάδας με άλλες χώρες. Χαιρέτησε τον ποιητή με τα καλά του λόγια, και τέλος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

 

 

Στο τέλος του μικρού αφιερώματος-βιβλίου, υπάρχουν όπως ήδη είπαμε, πέντε ποιήματα του Χρονά. Αντιγράφω και φέρνω στο προσκήνιο ένα απ’ αυτά, μιας και δεν έφτασε ακόμα στον πολυδαίδαλο κόσμο του διαδικτύου.

 

Θεοί

 

Θεοί

φτάνουν νέα πρόσωπα στα μέρη μας

και δεν ξέρουν που ν’ αφήσουν το σαπούνι

που να κρεμάσουν το πουκάμισο, τα κορδόνια πως

να λύσουν

Γι’ αυτό ελαφρά διαφωνούν

το πρωί  βγαίνοντας δεν μιλούν στον ξενοδόχο

στον ξένο που πλαγιάζει στο τρίκλινο

Άλλοτε αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή ή με το τσιγάρο

Στα δάχτυλα ξενυχτάνε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top