Fractal

O πληροφοριοδότης του Κόνραντ

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας // *

 

Τζόζεφ Κόνραντ «Ο πληροφοριοδότης», Μετάφραση: Σπάρτη Γεροδήμου, εκδ. Ερατώ. σελ. 118

 

Μπορεί ο Τζόζεφ Κόνραντ να είναι ευρύτερα γνωστός για τα αριστουργηματικά Νοστρόμο ή την Καρδιά του σκότους αλλά όποιος θέλει να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στο έργο του μπορεί να ρίξει μια δεύτερη ματιά σε κάποιο από τα μικρής έκτασης αφηγήματα του. Τέτοια, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά και από διάφορους εκδότες στην ελληνική αγορά.

Ο «Πληροφοριοδότης» είναι ένα μικρής έκτασης διήγημα ή νουβέλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ ενώ στην πρωτότυπη μορφή του κυκλοφόρησε το 1908 λίγα χρόνια πριν το θάνατο του συγγραφέα ως μέρος ενός συνολικού έργου έξι ή οκτώ διηγημάτων. Στην ουσία, είναι μια από τις δουλειές του Κόνραντ που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της εποχής που έδειχνε έντονα προβληματισμένος με την πολιτική και την επίδραση της όχι στον κοινωνικό ιστό αλλά στο ίδιο το άτομο. Η υπόθεση είναι υποθετικά απλή. Αφορά την αφήγηση μιας ιστορίας στη συνάντηση δύο ατόμων. Ο ένας είναι μεσοαστός συλλέκτης που δεν κατονομάζεται και ο δεύτερος λέγεται Κύριος Χ, έχει επίσης συλλεκτικές εμμονές αλλά κυρίως είναι ένας φανατικός του αναρχισμού και διηγείται την ιστορία. Το όλο στόρι τοποθετείται χρονικά στο Λονδίνο του 19ου αιώνα όπου λειτουργεί μια αναρχική-τρομοκρατική οργάνωση και στους κόλπους της έχει εισχωρήσει ένας πληροφοριοδότης. Η προσπάθεια αποκάλυψης του πληροφοριοδότη τροφοδοτεί την όλη εξέλιξη. Το τέλος του βιβλίου είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αφού ο αναγνώστης θα μείνει αβέβαιος αν όλα αυτά όντως έχουν συμβεί ή η ίδια η αφήγηση είναι μια φάρσα, ένα αστείο για γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ. Στην ουσία όμως το νόημα του αφηγήματος έχει να κάνει όχι μόνο με τον πόλεμο των τάξεων αλλά με την ατομικότητα και τη σημασία των αποφάσεων στο όνομα ή κόντρα στις όποιες ιδεολογίες.

 

Joseph Conrad

 

Ο Κόνραντ περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο αυτή την εσωτερική διαπάλη στο μυαλό του πληροφοριοδότη αλλά και στις πράξεις του τόσο το διάστημα που παραμένει άγνωστος, όσο και τις στιγμές που ακολουθούν την εκούσια αποκάλυψή του. O Κόνραντ έμεινε στην ιστορία ως ένας συγγραφέας που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την Αγγλική λογοτεχνία της εποχής του αν και ο ίδιος είχε Πολωνικές ρίζες και μέχρι τα 20 του δεν μιλούσε καλά τη γλώσσα. Σίγουρα είναι πολύ πιο διαδεδομένα τα έργα του που έχουν σχέση με το ναυτικό ή τη θάλασσα αφού και ο ίδιος για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ήταν ναυτικός. Ο Πληροφοριοδότης διατηρεί ακέραιο το αντι-ηρωϊκό ύφος των περισσότερων έργων του αλλά αυτή τη φορά διαλέγει ένα πεδίο μακριά από τη θάλασσα και το ναυτικό για να αναπτύξει τις ιδέες του. Δεν είναι το πιο ενδεικτικό έργο του αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία για όποιον θέλει να εμβαθύνει λίγο παραπάνω στο έργο του.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top