Fractal

Ο τρομοκράτης δράκος

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Δημήτρης Μπογδάνος «Ο μάγκας δράκος», Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 56

 

Όταν κάποιος εκφοβίζει κάποιον συστηματικά και δεν ελέγχεται, αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβαίνει επ’ αόριστον. Ίσως θα ‘ρθει ο καιρός που θα βρει κι αυτός τον μάστορή του. Ο κοντόχοντρος τεμπέλης δράκος το έχει σύστημα να εκβιάζει και να τρομοκρατεί διάφορα πλάσματα για του φέρνουν φαγητό χωρίς ο ίδιος να κουράζεται. Έτσι τρομοκρατεί τα μυρμηγκάκια για να του φέρνουν ψωμί και φρούτα, τρομοκρατεί και τις μέλισσες για να του φέρνουν μέλι. Ώσπου γύρισε ο καιρός και ήρθε στο δρόμο του ένας μεγάλος τριχωτός σκύλος και του έκοψε την… μαγκιά. Ο μάγκας και εκμεταλλευτής δράκο έφτασε στη δυσάρεστη θέση να παρακαλά τον σκύλο για την ίδια του τη ζωή.

Στο τέλος ο δράκος αναθεωρεί τις απόψεις του, αφού πρώτα έχει πάρει το μάθημά του. Αλλάζει συμπεριφορά, βοηθά τα μικρά ζώα και κερδίζει με το σπαθί του τη φιλία και την αγάπη τους.

Ένα βιβλίο για το μπούλινγκ, για τη δύναμη του φόβου. Η δυνατή ανατροπή προβληματίζει αλλά και διδάσκει τους μικρούς αναγνώστες. Με πλούσιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος, και πλούσια και πυκνή εικονογράφηση από την Σάντρα Ελευθερίου.

Ο Δημήτρης Μπογδάνος επιλέγει έναν γνωστό πρωταγωνιστή, το δράκο, που κυριαρχεί χρόνια στο ελληνικό παραμύθι, για να μιλήσουμε για την θέση του στην ελληνική παραγωγή. Πάντα κακός, βίαιος, με αρνητικό πρόσημο, που εγείρει τρομαχτικά συναισθήματα. Βγάζει φωτιές, φωνάζει, είναι αντιπαθής. Τα τελευταία χρόνια μόνο γελοιοποιείται, παθαίνει γκάφες, παρουσιάζεται ως τεμπέλης. Ένα γνωστό πρόσωπο κλονίζεται και δίνεται εύγλωττα μια άλλη οπτική πέραν της ήδη υπαρχούσης.

Και εδώ τσαλακώνεται η εικόνα του προκειμένου να περάσει ο συγγραφέας ένα σπουδαίο μήνυμα απαραίτητο για την παιδική ψυχή και σκέψη. Χιούμορ, φαντασία, ειρωνεία, μικροί διάλογοι  που χαρίζουν ζωντάνια. Στο τέλος, στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες θέτει θέματα αναφορικά με τη φιλία. «Θα ήθελες να έχεις έναν φίλο σαν το δράκο;» ρωτάει τα παιδιά και του ζητά να αιτιολογήσουν την απάντησή του δίνοντας τους εναύσματα να σκεφτούν.

Τίθενται και άλλα θέματα όπως: ποιος επιβιώνει σε μια κοινωνία, ο πιο έξυπνος ή ο πιο δυνατός; Πώς επιλέγουμε τους φίλους μας, με ποια αξιολογικά κριτήρια; Τι σημαίνουν οι λέξεις «θύτης » και «θύμα»; Μπορεί ο «θύτης» να γίνει «θύμα» και το αντίστροφο; Αυτά και άλλα μέσα σε μια λιτή ιστορία που διασκεδάζει και συνάμα προβληματίζει επιτελώντας το σκοπό της και έχοντας απήχηση στις παιδικές συνειδήσεις και όχι μόνο.

 

Δημήτρης Μπογδάνος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top