Fractal

«Ο κόσμος σου»: Ένα ποίημα της Γεωργίας Ντάγκλας Τζόνσον (Georgia Douglas Johnson, 1880-1966)

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη //

 

 

Ο κόσμος σου

 

Ο κόσμος σου είναι τόσο μεγάλος όσο τον πλάθεις.

Το ξέρω, γιατί συνήθιζα ν’ αντέχω

Στη στενότερη φωλιά σε μια γωνιά,

Με τα φτερά μου κολλημένα στο πλευρό μου.

 

Αλλά έβλεπα τον μακρινό ορίζοντα

Όταν ο ορίζοντας περικύκλωνε τη θάλασσα

Κι’ έσφυζα από διακαή επιθυμία

Να ταξιδέψω σ’ αυτή την απεραντοσύνη.

 

Έσκισα τα λουριά γύρω μου

Και κούνησα τα φτερά μου στο αεράκι,

Ύστερα πέταξα ψηλά στις έσχατες άκρες

Με αγαλλίαση, με δύναμη, με ευκολία!

 

 

Your World

Your world is as big as you make it/ I know, for I used to abide/In the narrowest nest in a corner/ My wings pressing close to my side.

 But I sighted the distant horizon/ Where the skyline encircled the sea/ And I throbbed with a burning desire/ To travel this immensity.

 I battered the cordons around me/ And cradled my wings on the breeze/ Then soared to the uttermost reaches/ With rapture, with power, with ease!

 

 

Καθένας μας σ’ αυτή τη ζωή, έχει το δικό του, μοναδικό  μικρόκοσμο. Το ποίημα «Ο κόσμος σου» της Γεωργίας Ντάγκλας Τζόνσον, δηλώνει ευθέως για το πώς μπορούμε να ‘επεκτείνουμε’ τον κόσμο μας, να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρησιμοποιεί σύμβολα, όπως ‘φτερά’ και ‘χρονικό ορίζοντα’, για να περάσει το μήνυμα του ποιήματος και δημιουργεί χρονικές φάσεις προόδου για την τελική επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε όπως φαίνεται στην πρώτη στροφή, ο στόχος στην αρχή είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αφού τα φτερά είναι κολλημένα στα πλευρά. Λίγο μετά, ο στόχος, δηλαδή ο ορίζοντας, είναι ορατός και το πρόσωπο προσπαθεί να τον φτάσει, κάτι που γίνεται πραγματικότητα, στην τελευταία στροφή. Τα διάφορα  αυτά στάδια απεικονίζουν την κατάσταση της ποιήτριας και τις εμπειρίες της. Στο τέλος περιγράφεται πόσο υπέροχο είναι να πετύχει κάποιος το στόχο που έθεσε. Η ποιήτρια προσπαθεί να στείλει στον αναγνώστη, με ειλικρίνεια,  ένα μήνυμα επέκτασης του κόσμου του καθενός, και κυρίως ποτέ να μην διστάζει να προχωρήσει μπροστά και χωρίς παλινωδίες. Οι εκφράσεις της ποιήτριας που χρησιμοποιούνται είναι πολύ αποτελεσματικές,  και φέρνουν τον αναγνώστη γρήγορα μέσα στο πνεύμα του  ποιήματος.

Η προσφορά της ποιήτριας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης του Χάρλεμ, ήταν περισσότερα από διακόσια ποιήματα, σαράντα θεατρικά έργα και τριάντα τραγούδια, ως ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννημένη στην Ατλάντα της Γεωργίας, η Georgia Douglas Johnson (1880-1966)  μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, όπου έζησε για πάνω από πενήντα χρόνια, αλλά έλαβε μέρος με τον τρόπο της σε αυτό που έγινε και έμεινε γνωστό ως Αναγέννηση  του Χάρλεμ. Ο κόσμος της ξεκίνησε στις 10 Σεπτέμβρη 1880, όταν γεννήθηκε. Αν και ποτέ δεν βρέθηκε φυσικά στο Χάρλεμ, την καρδιά της άνθησης των γνωστών λογοτεχνικών κοινοτήτων, εν τούτοις, είχε δημιουργήσει το δικό της κόσμο στην Ουάσιγκτον, που κατά κάποιο τρόπο εκείνη την περίοδο,  ήταν προσκολλημένος στην Αναγέννηση του Χάρλεμ, στη Νέα Υόρκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top