Fractal

Ο αναγεννησιακός κύριος Γ. Σχορετσανίτης

Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης //

 

Γεώργιος Σχορετσανίτης «Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής», εκδ. Οδός Πανός

 

Σάββατο μεσημέρι παίρνω στα χέρια μου ένα βιβλίο 200 σελίδων, με ένα «αινιγματικό» εξώφυλλο μιας σκιάς που πορεύεται στο ημίφως. Σίγουρα, ιδανικό για  φθινοπωρινή ανάγνωση ενός διημέρου, χωρίς πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, άρα με ελεύθερο χρόνο για την ανάγνωσή του.

Συλλογή επιφυλλίδων και άρθρων δημοσιευμένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κυρίως στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου και συγγραφέας ένας καταξιωμένος  πανεπιστημιακός γιατρός-συμπολίτης μας, ο Γιώργος Σχορετσανίτης.

Η ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου με οδήγησε καταρχάς σε δυο συμπεράσματα:

Α) Υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι που βγαίνουν απ’ το «καβούκι» τους και αρθρώνουν με παρρησία την άποψή τους, αλλά και μοιράζονται εμπειρίες και γνώσεις με τους εναπομείναντες αναγνώστες τους. Δεν μένουν αυτάρεσκα στο νησί των Μακάρων, απολαμβάνοντας την επιστημονική και κοινωνική τους καταξίωση, αλλά αγωνίζονται από πολλούς προμαχώνες της πνευματικής ζωής.

Β) Υπάρχουν έντυπα, περιφερειακά κυρίως, όπως η ιστορική εφημερίδα της πόλης μας «ΠΑΤΡΙΣ», που εξακολουθούν να αποτελούν νησίδες πνευματικής εκγρήγορσης, προσφέροντας «βήμα» σε ανήσυχες φωνές σε εποχές που η αδολεσχία των δημοσιολογούντων αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση.

Πολλά από τα κείμενα του συγγραφέα-συντάκτη τα είχα διαβάσει ήδη στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και με εντυπωσίαζε πάντα η θεματική ποικιλία των δημοσιευμάτων, κείμενα πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, δημοσιεύματα αφύπνισης των πνευματικών ανθρώπων, κριτική σε έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικές αναφορές. Ως συντάκτης ο Γ. Σχορετσανίτης κινείται με την ίδια ευκολία σε πολλούς και διαφορετικούς θεματικούς  χώρους, (αλλά και τόπους), ανταποκρινόμενος απόλυτα στον εκάστοτε στόχο του. Αυτό από μόνο του καθιστά την ανάγνωση ενδιαφέρουσα και γρήγορη, αφού δεν εγκλωβίζεται ο αναγνώστης στην υπερανάλυση ενός και μόνο  στοχασμού, αλλά αλλάζει διαρκώς πεδία προβληματισμού. Δημοσιεύματα όπως το «περί των αρχέγονων πηγών των ποταμών», «ο λόγος περί ποσοστών και αμοιβών, ένθεν κακείθεν», «γιατί ταξιδεύουμε στις μέρες μας;» είναι εξαιρετικά πρωτότυπα και καθηλωτικά ακόμα και για τον αδαή αναγνώστη.

Η γλώσσσα υποδειγματικά ακριβής και στοχευμένη, σύνταξη άμεμπτη από φιλολογική άποψη, αλλά κυρίως κριτικός λόγος ξεκάθαρος, δίχως ιδεολογικά βαρίδια που θα «χρέωναν» το συγγραφέα ως «στρατευμένη γραφίδα», που είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας.

Διατηρώντας στην ανάγνωση και την εκπαιδευτική μου ιδιότητα, θα πρότεινα τον καλαίσθητο μικρό τόμο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» χρήσιμο εργαλείο ακόμα και για μαθητές που επιζητούν κείμενα για τον εμπλουτισμό γνώσεων, έκφρασης και κυρίως κριτικής οπτικής της καθημερινότητας.

Ως κατακλείδα θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ο «οίστρος» του Γ. Σχορετσανίτη να συνεχίσει να τον ερεθίζει δια την εξαιρετικής γραφής του, αλλά επιπλέον να τον μιμηθούν και άλλοι συμπολίτες μας, ώστε η κοινωνική αφύπνιση κάποτε να συντελεστεί και να αποφευχθεί η πνευματική νάρκωση που οδηγεί στην «ήττα» την κοινωνία μας.

 

Γιώργος Νικ. Σχορετσανίτης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top