Fractal

Νόστιμα κι ευαίσθητα

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

Ηλίας Μαμαλάκης, Μερόπη Κοντογιάννη «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία»

 

Με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία» κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο μαγειρικής που απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου  (ΙΦΝΕ). Συγγραφείς του, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο Crohn, ήδη γνωρίζετε ότι πρόκειται για δυο χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέως   εντέρου, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, η καταβολή δυνάμεων, οι αιματηρές διάρροιες και η απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα είναι οι ο χαμηλός πυρετός, η αναιμία η εύκολη κόπωση, η λιποθυμική τάση ή δύσπνοια, η εξάντληση, και στα παιδιά η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην έλευση της εφηβείας. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) αλλά και το Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC), ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ (δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn), μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΕΛΙΓΑΣΤ απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη, και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ο στόχος ήταν η συγγραφή ενός  βιβλίου το οποίο να δίνει υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ και παράλληλα να περιλαμβάνει ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ. Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν οι «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία».

 

Ηλίας Μαμαλάκης, Μερόπη Κοντογιάννη

 

Τι λένε οι συγγραφείς;

Όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Μαμαλάκης:  «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε άνοστα και ανιαρά. Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ο σκοπός μου είναι ένας: να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».
Όπως, επίσης, επεσήμανε η κ. Κοντογιάννη: «εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές οι πάσχοντες αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου λοιπόν ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου».

Τέλος, η πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες. Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων, που πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

 

* Να σημειωθεί ότι το βιβλίο διανέμεται δωρεάν από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC). Σύντομα αναμένεται και η ηλεκτρονική εκδοχή του (e-book), που επίσης θα παρέχεται στα άτομα με ΙΦΝΕ δωρεάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top