Fractal

Βραβεία Νόμπελ. Οι βραβευθέντες λογοτέχνες των τελευταίων δέκα χρόνων.

Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

 

nobelprize1

 

27 Νοεμβρίου 1895. Ο Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας Άλφρεντ Νομπέλ διαθέτει με τη διαθήκη του το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να θεσμοθετηθούν τα επιστημονικά βραβεία που θα φέρουν το επώνυμό του. Το Ίδρυμα Νομπέλ απονέμει τα ομώνυμα βραβεία, κάθε χρόνο,από το 1901. Αναγνωρίζονται επιτεύγματα στη Φυσική, στη Χημεία, στη Λογοτεχνία, στην Ειρήνη, στην Ιατρική και στις Οικονομικές Επιστήμες. Καθώς αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται ακριβώς 120 χρόνια από την πρωτοβουλία του αυτή, παραθέτουμε τη λίστα με τους βραβευθέντες των τελευταίων δέκα ετών, με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, για το σύνολο της εργογραφίας τους.

 

Harold Pinter

1.ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ (2005)

Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο στον Βρετανό θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη Πίντερ (10/10/1930 – 24/12/2008) γιατί «στα έργα του αποκαλύπτει τον γκρεμό κάτω από την καθημερινή μωρολογία και σπρώχνει προς τα κλειστά δωμάτια της καταπίεσης».

 

Orhan Pamuk

2. ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ (2006)

Ο Τούρκος μυθιστοριογράφος της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας έχει δεχτεί πληθώρα εγχώριων και διεθνών λογοτεχνικών βραβείων. Κατέκτησε το Νομπέλ με την αιτιολογία ότι «στην αναζήτηση της μελαγχολική ψυχής της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε νέα σύμβολα για να περιγράψει τη σύγκρουση και την σύνδεση των πολιτισμών».

 

Doris Lessing

3. ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ (2007)
«Επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα», χαρακτηρίστηκε η Βρετανή Ντόρις Λέσινγκ από την Ακαδημία.

 

Jean-Marie Gustave Le Clézio

4. ΖΑΝ-ΜΑΡΙ ΓΚΥΣΤΑΒ ΛΕ ΚΛΕΖΙΟ (2008)

Όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ ο Γάλλος «συγγραφέας νέων ξεκινημάτων, ποιητικής περιπέτειας και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας, πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό», επιβεβαίωσε ότι η βράβευσή του δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο γραψίματός του.

 

Herta Mueller

5. ΧΕΡΤΑ ΜΙΛΕΡ (2009)

Για την ποιητικότητα και την αμεσότητα της γραφής της τιμήθηκε η γεννημένη στο γερμανόφωνο χωριό της δυτικής Ρουμανίας Νίτσκιντορφ, Χέρτα Μίλερ. Το έργο της θίγει τις άμεσες συνέπειες της κομμουνιστικής δικτατορίας στη ζωή των υπηκόων, πάντα και παντού.

 

Mario Vargas Liosa

6. ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ (2010)

Ο Περουβιανός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος Λιόσα κέρδισε το βραβείο «για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τη διεισδυτική απεικόνιση της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του». Για τον ίδιο αποτέλεσε «μια αναγνώριση της λατινοαμερικάνικης και της ισπανόφωνης λογοτεχνίας».

 

Tomas Tranströmer

7. ΤΟΥΜΑΣ ΤΡΑΝΣΤΡΕΜΕΡ (2011)

Ο Σουηδός Τράνστρεμερ ήταν ένας συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής με μεγάλη επιρροή σε όλο τον κόσμο. Το 2011 βραβεύτηκε με τη σημείωση ότι«μέσα από τις συμπυκνωμένες, διαυγείς εικόνες του, μας δίνει μια φρέσκια πρόσβαση στην πραγματικότητα».

 

Mo Yan

8. ΜΟ ΓΙΑΝ (2012)

Ο ΚινέζοςΓιαν τιμήθηκε με το πολυπόθητο βραβείο καθώς «μέσα από ένα μίγμα ρεαλισμού και φαντασίας, ιστορικής και κοινωνικής οπτικής, δημιουργεί έναν κόσμο που φέρνει στον νου, στην πολυπλοκότητά του, εκείνους των Γουίλιαμ Φόκνερ και Γκαρθία Μάρκες», έχοντας πάντοτε σαν αφετηρία του την παραδοσιακή κινεζική λογοτεχνία και την προφορική παράδοση.

 

alice-munro

9. ΑΛΙΣ ΜΟΝΡΟ (2013)

Η Άλις Μονρό ή αλλιώς ο «θηλυκός Τσέχοφ» όπως συχνά την αποκαλούν παρέλαβε το «Νομπέλ» «για τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα του σύγχρονου διηγήματος». Έχει διακριθεί επίσης τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά GovernorGeneral’sLiteratureAward, με το βραβείο Reaαπό την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑκαι με το ManBookerInternational.

 

patrick modiano

10. ΠΑΤΡΙΚ ΜΟΝΤΙΑΝΟ (2014)

Ο Γάλλος πεζογράφος Πατρίκ Μοντιανό, απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Μοδιάνο, βραβεύτηκε για την «τέχνη της μνήμης με την οποία ανακάλεσε τα πιο ασύλληπτα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκάλυψε τον μικρόκοσμο της Κατοχής».

 

svetlana_a

11. ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ (2015)

Η Σουηδική Ακαδημία έδωσε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2015 στην Λευκορωσίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Αλεξίεβιτς. Η ίδια ξεχώρισε για την πολυφωνική της γραφή και για το συνολικό έργο της, το οποίο χαρακτηρίστηκε «μνημείο των παθών και του θάρρους της σύγχρονης εποχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top