Fractal

✔ 2017: 60 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη

Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //

 

Συμπληρώνοντας είκοσι επτά χρόνια αφοσίωσης στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη η Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προγραμματισμένες ημερίδες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο για το 2017, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού, συγγραφέα και στοχαστή.

 

kaz5

 

21 συνέδρια και ημερίδες που πραγματοποιούνται στις πέντε ηπείρους με ποικίλη θεματολογία για το έργο του, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Γιώργος Στασινάκης. Από το Πεκίνο και την Άπω Ανατολή [Ο Καζαντζάκης, ύστερα από εξήντα χρόνια], το Τόκιο και την Ιαπωνία [Ο Καζαντζάκης και η Ιαπωνία], μέχρι την Νότια Κορέα [Γύρω από την «Αναφορά στον Γκρέκο»], την Μπουργκίνα Φάσο [Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή, το έργο, η σκέψη του και η έλξη του για την Αφρική] ως τις Βρυξέλες [Ο Καζαντζάκης και η ευρωπαϊκή σκέψη] και το Σεράγεβο [Η επικαιρότητα του Καζαντζάκη].

Τα 7000 μέλη της Εταιρείας σε 126 χώρες του ετοιμάζουν την μέγιστη τιμή. Την ίδια εποχή κατά την οποία, όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, δρ Νίκος Μαθιουδάκης, ετοιμάζονται δυο συνέδρια σε Αθήνα και Ηράκλειο καθώς και 23 ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Εκτός από τα συνέδρια και τις ημερίδες, οι εκδηλώσεις οι εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη θα περιλαμβάνουν επίσης ομιλίες σε σχολεία, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, στην ίδια πόλη ή και σε άλλες πόλεις. Επισκέψεις στους τόπους όπου έζησε ή από όπου πέρασε ο Νίκος Καζαντζάκης όπως, Αίγυπτος: Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά. Γαλλία: Παρίσι, Αντίμπ. Γερμανία: Βερολίνο. Δημοκρατία της Τσεχίας: Μπόζι Νταρ. Ελβετία: Ζυρίχη, Λουγκάνο. Ελλάδα: Ηράκλειο, Αίγινα, Πραστοβά, Νάξος. Ισπανία: Τολέδο. Κίνα: Πεκίνο. Ουζμπεκιστάν: Μπουχάρα και Σαμαρκάνδη. Ρωσία: Μόσχα. Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης στην Αθήνα τον Οκτώβριος 2017, με απονομή των βραβείων στους βραβευθέντες του δεύτερου μέρους του διαγωνισμού με θέμα τις «Καλλιτεχνικές δημιουργίες».  Δημοσιεύσεις με: Συνομιλίες Καζαντζάκη-Sipriot (μετάφραση στα ελληνικά), ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς στη Μεσσηνιακή Μάνη (στα ελληνικά), το φτερωτό άλογο, ανέκδοτο παραμύθι του Καζαντζάκη (στα ελληνικά), Γιώργος Στασινάκης, Δρόμοι ζωής, στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη (στα γαλλικά, στα ελληνικά και στα ισπανικά). Καθώς και Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο στις 2 Δεκεμβρίου του 2017.

 

2016_Xartis GR-page-0

 

Αναλυτικά:

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

Ι.Συνέδρια/Ημερίδες

 

Άπω Ανατολή

Κίνα, Πεκίνο: Ο Καζαντζάκης, ύστερα από εξήντα χρόνια. Ιαπωνία, Τόκιο: Ο Καζαντζάκης και η Ιαπωνία.

Νότιος Κορέα, Σεούλ: Γύρω από την “Αναφορά στον Γκρέκο”.

 

Αφρική

Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου: Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή, το έργο, ή σκέψη του και η έλξη του για την Αφρική.

Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ: Ο Καζαντζάκης, η Αφρική και ο Albert Schweitzer.

Νότιος Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ: Ο Καζαντζάκης συγγραφέας και φιλόσοφος σε σύγκριση με άλλους διανοούμενους (Έλληνες και ξένους).

 

Ευρώπη

Βέλγιο, Βρυξέλλες: Ο Καζαντζάκης και η ευρωπαϊκή σκέψη.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σαράγεβο: Η επικαιρότητα του Καζαντζάκη.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μπάνια Λούκα: Η επικαιρότητα του Καζαντζάκη.

Γαλλία, Παρίσι: Ο Καζαντζάκης και η Ελευθερία.

Γερμανία, Μόναχο: Ο Καζαντζάκης και η Γερμανία.

Ελβετία, Γενεύη: Ο Καζαντζάκης και η ξεχωριστή διαδρομή του.

Ιρλανδία, Δουβλίνο: “Οδύσσεια”: από τον James Joyce στον Νίκο Καζαντζάκη.

Ιταλία, Τεργέστη: Ο Καζαντζάκης και η Ιταλία.

Κάτω Χώρες, Άμστερνταμ: Ο Καζαντζάκης και η Ολλανδία.

Ρωσία, Μόσχα: Καζαντζάκης και Ρωσία.

Σερβία, Βελιγράδι: Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη.

Σουηδία, Στοκχόλμη: Ο Καζαντζάκης, η Σουηδία και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Νέα Υόρκη: Ο Καζαντζάκης και η Αμερική.

Σαν Φρανσίσκο: Ο Καζαντζάκης και η Φύση.

 

Καναδάς

Κεμπέκ, Γκράνμπι: Αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Καζαντζάκη και θεατρική διασκευή της «Ασκητικής».

Οττάβα: Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων των έργων του Καζαντζάκη σήμερα.

Τορόντο: Μελοποιημένα έργα του Καζαντζάκη.

 

Καύκασος

Γεωργία, Τιφλίδα: Νίκος Καζαντζάκης: ταξίδια στον Καύκασο και συναντήσεις.

 

Κεντρική Ασία

Ουζμπεκιστάν, Μπουχάρα: Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή του, το έργο του και το ταξίδι του στο Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

 

Λατινική Αμερική

Βραζιλία, Σάο Πάολο: Η γυναικεία μορφή στο έργο του Καζαντζάκη.

Κούβα, Αβάνα: Το μυθιστορηματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Μεξικό, Πόλη του Μεξικού: Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής στον κόσμο.

Χιλή, Σαν Ντιέγκο: Πως βλέπει ο Καζαντζάκης την παγκόσμια ειρήνη.

 

Μέση Ανατολή

Αίγυπτος, Κάιρο: Ο Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος.

Ισραήλ, Τελ Αβίβ: Ο Καζαντζάκης και ο ιουδαϊσμός.

Λίβανος, Βηρυτός: Νίκος Καζαντζάκης και Khalil Gibran: δύο οικουμενικοί ποιητές.

 

Ωκεανία

Αυστραλία, Σίδνεϊ: Νίκος Καζαντζάκης, ο Έλληνας και ο κοσμοπολίτης.

Αυστραλία, Μελβούρνη: Νίκος Καζαντζάκης επιστολογράφος.

Αυστραλία, Μπρίσμπαν: Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής.

 

Εκτός από τα συνέδρια και τις ημερίδες, οι εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη θα περιλαμβάνουν επίσης ομιλίες σε σχολεία, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, στην ίδια πόλη ή και σε άλλες πόλεις.

 

ΙI. Επισκέψεις στους τόπους όπου έζησε ή από όπου πέρασε ο Νίκος Καζαντζάκης

Αίγυπτος: Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά.

Γαλλία: Παρίσι, Αντίμπ.

Γερμανία: Βερολίνο.

Δημοκρατία της Τσεχίας: Μπόζι Νταρ.

Ελβετία: Ζυρίχη, Λουγκάνο.

Ελλάδα: Ηράκλειο, Αίγινα, Πραστοβά, Νάξος.

Ισπανία: Τολέδο. Κίνα: Πεκίνο.

Ουζμπεκιστάν: Μπουχάρα και Σαμαρκάνδη.

Ρωσία: Μόσχα.

 

IΙΙ. Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης

Αθήνα, Οκτώβριος 2017: Απονομή των βραβείων στους βραβευθέντες του δεύτερου μέρους του διαγωνισμού με θέμα τις «Καλλιτεχνικές δημιουργίες».

 

IV. Δημοσιεύσεις

Συνομιλίες Καζαντζάκη-Sipriot (μετάφραση στα ελληνικά).

Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς στη Μεσσηνιακή Μάνη (στα ελληνικά).

Το φτερωτό άλογο, ανέκδοτο παραμύθι του Καζαντζάκη (στα ελληνικά).

Γιώργος Στασινάκης, Δρόμοι ζωής, στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη (στα γαλλικά, στα ελληνικά και στα ισπανικά).

 

V. Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ

Πεκίνο, 2 Δεκεμβρίου 2017.

 

kaz

Ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και η κ. Αθηνά Βουγιούκα, ειδική μελετήτρια του Καζαντζάκη.

 

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη – 27 χρόνια δράσης

 

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (∆ΕΦΝΚ) εόρτασε εφέτος τον Δεκέμβριο τα 27 χρόνια από την ίδρυσή της, αφοσιωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του.

Μετά το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, η πιστή σύντροφός του Ελένη Καζαντζάκη έφυγε από την Αντίμπ και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη όπου τo 1968 γνωρίστηκε με τον Γιώργο Στασινάκη. Με κοινές ενέργειες και των δύο, καθώς και του Γιώργου Ανεμογιάννη -που ίδρυσε αργότερα και το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη-, στις 14 ∆εκεμβρίου 1988 ιδρύθηκε η «∆ιεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (∆ΕΦΝΚ) που είχε και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και την προώθηση του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη με διάφορα μέσα και τρόπους.

Με την πάροδο του χρόνου, η ∆ΕΦΝΚ αναπτύχθηκε πολύ και επεκτάθηκε τόσο εντυπωσιακά που από τα 30 ιδρυτικά μέλη έφτασε σήμερα να αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη που κατοικούν σε 119 χώρες και στις πέντε ηπείρους (τελευταίες χώρες: Μαλάουι, Μποτσουάνα και Γκαμπόν). Ας αναφερθεί ενδεικτικά ότι έχει εγγεγραμμένα μέλη σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο είναι η Νότιος Αφρική και η Λετονία, η Αυστραλία και η Αργεντινή, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, το Μαρόκο και η Ισλανδία, το Ουζμπεκιστάν και το Περού, η Σενεγάλη και η Κόστα Ρίκα, η Κίνα και η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία και το Λουξεμβούργο, η Βραζιλία και το Αζερμπαϊτζάν.

 

amiseu

 

Δραστηριότητες

Από το 1990 εκδίδεται η επιθεώρηση Le Regard crétois [Η Κρητική Ματιά]. ∆ημοσιεύεται ετησίως σε τέσσερεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι είναι η μοναδική ειδικευμένη περιοδική έκδοση που να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε Έλληνα συγγραφέα ή ποιητή.

∆ημοσιεύεται επίσης κάθε τετράμηνο ένα ενημερωτικό δελτίο για τη δράση της Εταιρείας και την παρουσία και παρουσίαση του έργου του Καζαντζάκη σε διάφορες χώρες. Το δελτίο αυτό, ο τίτλος του είναι Synthesis, δημοσιεύεται σε οκτώ γλώσσες, στα αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρωσικά.

Κορμός της δράσης της αποτελούν οπωσδήποτε οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε ή υποστήριξε από το 1988 μέχρι σήμερα σε πάρα πολλές χώρες. Είναι εκατοντάδες οι εκδηλώσεις αυτές: συνέδρια και συμπόσια, ημερίδες, στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, λογοτεχνικά καφενεία, αναγνώσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών. Ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις της Εταιρείας κατέχουν τα καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως θεατρικές παραστάσεις (θεατρικών έργων του Καζαντζάκη ή διασκευών για το θέατρο μυθιστορηματων του κλπ.), μουσικές εκδηλώσεις με μελοποιημένα κείμενα του Καζαντζάκη, εκθέσεις εικαστικων εργων.

Είναι φανερό ότι η ∆ΕΦΝΚ, μέσα από τη δράση της για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή σε παγκόσμια κλίμακα του ελληνικού πολιτισμού καγενικότερα της εικόνας της Ελλάδας, σε μια εποχή μάλιστα που η χώρα μας έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να δείξει τα θετικότερα γνωρίσματά της. Άλλωστε, γι’ αυτήν ακριβώς τη διάσταση της δράσης της Εταιρείας ο Πρόεδρός της Γεώργιος Στασινάκης ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία Πρεσβευτής Ελληνισμού.

Η ΔΕΦΝΚ εδρεύει στη Γενεύη και διοικείται από ένα κεντρικό όργανο ονομαζόμενο «Συντονιστική Επιτροπή», η οποία εκλέγεται από την Παγκόσμια Γενική Συνέλευση των μελών της και συνεδριάζει τακτικά σε διάφορες χώρες και πόλεις. Σε διάφορες χώρες του κόσμου η Εταιρεία έχει ιδρύσει Τμήματα τα οποία διοικούν τα μέλη της εκάστοτε χώρας και πραγματοποιούν αυτόνομες δράσεις.

Τέλος, πρέπει επίσης να προστεθεί ότι η Εταιρεία διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης όσο και με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη στην Αθήνα, χαράζοντας και οι τρεις φορείς κοινή πορεία για τη διάδοση του Πνεύματος του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Τελευταία απόδειξη των άριστων σχέσεων αποτελεί η πρόσφατη εκλογή του Δρ. Νίκου Μαθιουδάκη, Επιστημονικού Σύμβουλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη, στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

 

amis

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top