Fractal

Το νεοϋορκέζικο βράδυ της Ιουστίνης

 

Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη: Συγκίνηση, Πάθος, Ζωηρές παρεμβάσεις στην παρουσίαση της Νέας Υόρκης

 

ioustini1

 

Συγκίνηση και ζωηρές παρεμβάσεις επικράτησαν στην παρουσίαση των μυθιστορημάτων «Ψηλά τακούνια Για Πάντα» και « Ξυπόλυτες στην Άμμο» (Εκδόσεις Αρμός) , που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας, Νέας Υόρκης την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι τιμή για την Ομοσπονδία να φιλοξενεί εκδηλώσεις των Γραμμάτων και των Τεχνών, τονίζοντας πως η ομογένεια θα υποστηρίζει πάντα εκδηλώσεις που ενισχύουν την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Η σύμβουλος τύπου, Αθανασία Παπατριανταφύλλου, αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της με την δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στον Καναδά Ιουστίνη Φραγκούλη όταν υπηρετούσε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα (2011-2015), αποκαλύπτοντας ότι διάβασε τα δύο μυθιστορήματα της συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη απνευστί σε δυο πτήσεις της από και προς την Ελλάδα. Η κα Παπατριανταφύλλου επισήμανε πως οι χαρακτήρες των γυναικών  στα εν λόγω μυθιστορήματα αποκαλύπτουν τα μικρά μυστικά της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας, προσφέροντας υλικό σε «κατασκόπους» (άνδρες), όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταμού HellasFM, Δημήτρης Φιλιππίδης, έφερε την έκπληξη της βραδυάς, αφού ανάγνωσε επιστολή του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος ο οποίος έγραφε μεταξύ άλλων σχετικά με τη συγγραφέα και το έργο της: «Τα μυθιστορήματα “Ψηλά Τακούνια για Πάντα” και “Ξυπόλυτες στην Άμμο”, γνωστά ως “Η Διλογία της Λευκάδας”, αποτελούν μεταξύ άλλων προσπάθεια μύησης στο γυναικείο ψυχισμό και φέρουν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα συγγραφικά χαρίσματα της Ιουστίνης Φραγκούλη που είναι η ισχυρή αρχιτεκτονική δομή του έργου, η αριστουργηματική ανάπτυξη των χαρακτήρων,  η λακωνική και συνάμα ρέουσα και γλαφυρή γραφή, τα μεστά νοήματος υπαρξιακά μηνύματα — όλα εκείνα δηλαδή τα γνωρίσματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

 

ioustini2

 

Δικαίως επομένως παρουσιάζεται “Η Διλογία της Λευκάδας” και τιμάται σήμερα η συγγραφέας της.  Μ’ αυτόν τον τρόπο προβάλλονται ταυτόχρονα και τα Ελληνικά Γράμματα στην Αμερική».

Ο δημοσιογράφος/ανταποκριτής Δημήτρης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στις ηρωίδες της Ιουστίνης Φραγκούλη σημειώνοντας:   «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο… Είναι η κατάθεση ψυχής μίας γυναίκας που δεν διστάζει να προβάλλει, να τονίσει, να  επιβάλει και να τσαλακώσει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την παρουσία των ηρωίδων… Ηρωίδων που αντιπροσωπεύουν κάθε διαφορετική πτυχή του γυναικείου κόσμου… Θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα με τα χαρακτηριστικά αυτά… θα μπορούσαν να είναι 6 ηρωίδες… Όλες όμως βγαλμένες από την καθημερινότητα, και κυρίως από τα πιο αγνά μας χρόνια… Αυτό που υπογραμμίζεται στα δύο βιβλία είναι η πορεία στον χρόνο… Ένας πόλεμος εσωτερικός… Πολεμος και ειρήνη….Αντιθέσεις… Η σταθερότητα, η επιμονή η αντοχή στον χρόνο και η διατήρηση στοιχείων της εφηβείας μας… και από την άλλη οι αλλοιώσεις, οι αλλαγές και η ανάπτυξη, η προσαρμογή σε νέο περιβάλλον και νέες εμπειρίες!»

Ο εκδότης του περιοδικού Νέον, Δημήτρης Ρομποτής,  προέτρεψε το ακροατήριο να αγοράσει βιβλία ως δώρα Χριστουγέννων ενώ προηγουμένως είχε γράψει για τη Διλογία της Λευκάδας στο blog του: «Προσωπικώς συνεκινήθην διαβάζοντας τα δύο βιβλία γιατί η Ιουστίνη κατάφερε να αναπλάσει με πολύ παραστατικό τρόπο την ατμόσφαιρα της «χώρας», της πρωτεύουσας δηλαδή του νησιού όπου και οι δύο μεγαλώσαμε, χωρίς όμως να βαλτώσει στα επιμέρους χαρακτηριστικά εν ονόματι της εντόπιας πιστότητας.

Οι πρωταγωνίστριες των δύο μυθιστορημάτων που το ένα αποτελεί συνέχεια, «σίκουελ» όπως λέμε για τις ταινίες, του άλλου νοιώθουν αυτό που έχω αποκαλέσει αγγλιστί «benign suffocation» ή «καλοήθης καταπίεση» σε κακή μετάφραση. Δηλαδή την ανάγκη για φυγή, σπάσιμο των δεσμών μιας τοπικής κοινωνίας στην οποία ο ένας γνωρίζει τον άλλον και το κουτσομπολιό ως «κοινωνική κριτική» είναι αμείλικτο ως προς την καταδίκη κάθε «παραβάτη». Βέβαια, δεν είναι αυτό το θέμα των βιβλίων, προκύπτει όμως από τα συμφραζόμενα και είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει στις τοπικές κοινωνίες, όσο κι’ αν οι άνθρωποι έχουν ή νομίζουν πως έχουν απελευθερωθεί»,

Η συγγραφέας μίλησε με συγκίνηση για όσα την φορτίζουν , καταθέτοντας την ομολογία ότι έμπνευσή της για τη μυθιστορία αποτελούν οι ανθρώπινες ιστορίες, που είναι πιο περίπλοκες και από την πλουσιότερη φαντασία. Ενώπιον του κοινού εξομολογήθηκε ότι στο είναι της κυκλοφορούν οι μικροί κόκκοι άμμου της Λευκάδας και η αβάσταχτη ομορφιά του πελάγου της.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη αποκάλυψε επίσης ότι ο άνθρωπος που υπήρξε καθοριστικός  στο να γνωρίσει τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και να γράψει τη βιογραφία του «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου» υπήρξε ο θεοφιλέστατος Βικέντιος Μαλαματένιος, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως διευθυντής του Πολιτιστικού Τμήματος της Αρχιεπισκοπής.

 

ioustini3

 

Στη δευτερολογία της η συγγραφέας κατέθεσε ότι ο πρώτος που είχε εντοπίσει τη φλόγα για τα μεγάλα έργα και την ικανότητά της να συγγράψει βιογραφία ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος , με τον οποίον είχαν μια ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία, όπως αποκάλυψε.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη έδωσε το μικρόφωνο στον θεοφιλέστατο Βικέντιο Μαλαματένιο, που υπήρξε λαύρος σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγκαστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος το 1999, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ο πιό ελληνοκεντρικός και ορθοδοξοκεντρικός αρχιεπίσκοπος Αμερικής, γι αυτό υπέστη τους διωγμούς.

Η Ελληνοαμερικανή ηθοποιός Ανθούλα Κατσματίδη διάβασε με σαγηνευτικό τρόπο ένα μικρό απόσπασμα απο το αγγλόφωνο μυθιστόρημα «High Heels ForSix», σπέρνοντας ανατριχίλες στο ακροατήριο με το βάθος και το χρώμα της φωνής της.

Η νεαρή και ανερχόμενη ηθοποιός Φιόνα Γεωργιάδη εξ Ελλάδος προερχόμενη, ανάγνωσε επίσης απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ξυπόλυτες στην Άμμο» στολίζοντας με τη δροσερή ερμηνεία της την ατμόσφαιρα.

Το κοκτέιλ που ακολούθησε ήταν ενορχηστρωμένο από την πολυτάλαντη Μαρία Ζωιτάς, τα εδέσματα ήταν προσφορά της Μαρίας Κατωπόδη-Ζωιτάς, τα γλυκά φτιαγμένα από τα χέρια της Αλεξάνδρας, ενώ η λευκαδίτικη πίτα έγινε ειδικά για την παρουσίαση από την κυρία Πάλμου, μητέρα της Ελένης Πάλμου. Η Ελένη Πάλμου είχε αναλάβει τις προσκλήσεις και την όλη προώθηση της εκδήλωσης, ενώ ο σύλλογος Λευκαδίων Νέας Υόρκης είχε καλέσει όλα τα μέλη του.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γιώργος Μαραγκός, κοντρόλερ του Νάσαου Κάουντι, εκ Λευκάδος προερχόμενος με τη σύζυγό του Άντζελα, η φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Γεωργία Καλοδειδή, ο πρώην διευθυντής του ΕΟΤ Νέας Υόρκης Χρύσανθος Πετσίλας, ο επιχειρηματίας Τόμ Ζωιτάς, οι δημοσιογράφοι Απόστολος Ζουπανιώτης, Φώτης Παπαγερμανός, Δημήτρης Φίλιος, πλήθος ωραίων Λευκαδίων και φίλων των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Μιχάλη Γιακουμέλλο και θα παρουσιασθεί στο διαδικτυακό κανάλι MGTV καθώς και στον HellasFM.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top