Fractal

Η Μυθολογία στα καθ’ ημάς

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

 

«Νεοελληνική Μυθολογία», Αύγουστος Κορτώ, Εκδ. Πατάκη

 

Το «Νεοελληνική Μυθολογία» του Αύγουστου Κορτώ δεν είναι σε καμία περίπτωση μια συνέχεια του αντίστοιχου βιβλίου του Νίκου Τσιφόρου. Το ξεκαθαρίζει άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του. Το έργο του Τσιφόρου είναι η αφορμή, το απαραίτητο πρώτο σπίρτο για να ανάψει η φωτιά.

Το βιβλίο χωρίζεται σε είκοσι κεφάλαια. Ξεκινώντας από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου (βλέπε: Εν αρχή ην το Χάος) και καταλήγοντας στο Θησέα και στη δημιουργία της πόλης, ως έννοια, του κράτους, ως μια άλλη έννοια, των Αθηνών.

Παρένθεση: Αυτό που μου αρέσει στον Κορτώ είναι το γεγονός ότι δεν περιορίζεται μυθιστορηματικά. Τα παραδείγματα πολλά: «Το βιβλίο της Κατερίνας», «Ανιμάλ», «Επειδή είναι η καρδιά μου», «Νεοελληνική μυθολογία». Δεν μπαίνει σε λογοτεχνικά καλούπια. Κατά έναν τρόπο «ξεβολεύεται» συγγραφικά ιδία θέληση. Και αυτό είναι καλό. Κάτι σαν τους πραγματικά ταλαντούχους ηθοποιούς: Εναλλαγή κωμικών και δραματικών ρόλων από έργο σε έργο, χωρίς να χάνονται στη μετάφραση. Θέλει κότσια αυτό και δύναμη και θέληση. Να μην πέσει ο συγγραφέας στην παγίδα της «τυποποίησης». Αν βέβαια θέλει να τυποποιηθεί, να μπει η ταμπέλα, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Δεν θα περιγράψω τα κεφάλαια. Ούτε καν τους τίτλους των κεφαλαίων. Ποιος δεν γνωρίζει τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του; ή την Αθηνά; Ή τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή; Την Ήρα; Τον Μινώταυρο;

Βέβαια αν αφαιρέσεις τον χιουμοριστικό τρόπο γραφής μπορείς να μάθεις αρκετά για το κεφάλαιο «Μυθολογία». Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος σκοπός. Σκοπός του βιβλίου είναι να χαρίσει το χαμόγελο και το γέλιο στον αναγνώστη. Και νομίζω ότι το καταφέρνει επαρκώς.

Ο Αύγουστος Κορτώ χρησιμοποιεί την προφορική, ομιλούσα νεοελληνική γλώσσα, που σε πείσμα των συνταξιούχων φιλόλογων συνεχώς εξελίσσεται. Τώρα προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που ανήκει μάλλον στους γλωσσολόγους ή στους ιστορικούς του μέλλοντος.

Ένα άλλο στοιχείο άξιο αναφοράς (κατά τη γνώμη μου): Χρησιμοποιεί εκφράσεις και λέξεις που ανήκουν στην αργκό ή και στη γλώσσα που εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι κακό αυτό. Τολμώ να πω ότι είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Ίσως, λέω, ίσως (μπορεί και να υπερβάλλω) να είναι ένα βοηθητικό εργαλείο για τις επόμενες γενιές , ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τη δική μας γενιά.

Αν λοιπόν θέλετε ένα ανάγνωσμα που θα σας κάνει να ευθυμήσετε, να ξεχαστείτε λιγάκι από την πραγματικότητα, η «Νεοελληνική μυθολογία» είναι μια καλή λύση. Τώρα αν θέλετε κάτι πιο «βαρύ» τι να πω. Πάντα υπάρχει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων κάποιο έργο του Μίλαν Κούντερα.

YOLO λοιπόν, χωρίς τρολλάρισμα….

 

Αύγουστος Κορτώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top