Fractal

«Γιατί ανώδυνα δε δένονται οι μοίρες, αναίμακτα δεν μπαίνεις στον παράδεισο»

Γράφει η Τζένη Μανάκη //

 

9786180112641Κυριάκος Γιαλένιος «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα», εκδ. Ψυχογιός

 

Με μία ιδιότυπη πλοκή, κινηματογραφική γραφή, άρωμα νουάρ και υποφώσκουσα την ποιητική του σκέψη, ο Κυριάκος Γιαλένιος μας κάνει κοινωνούς του μύθου του, όπου χρόνος και τόπος απλά διαφαίνονται. Οι καταστάσεις που βιώνουν οι αποστασιοποιημένοι μεταξύ τους ήρωες, εξαιτίας της προσωπικής τους κοσμοθεωρίας, κυλούν αργά, σαν μία παρελθοντική νουάρ ταινία, σε αντίθεση με το πυρετώδες των ιδεών  τους, που αναλύει ο αφηγητής – επίμονος και διεισδυτικός παρατηρητής της εποχής μας. Αναγνωστικά και κινηματογραφικά δάνεια  εμπλέκονται σοφά στη ροή του μύθου. Ο έρωτας, κίνητρο για το καλό και το κακό. Το κακό, που ξεπερνάει αξίες και ιδεολογίες, λογική και συνέπειες και ακολουθείται τυφλά, με την μορφή αγέλης.

 

«….. είχες την ικανότητα και την ατυχία να διαπιστώσεις νωρίς πως μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα. Λίγοι το αντιλαμβάνονται και ακόμη λιγότεροι προσπαθούν να το αποφύγουν. Το ρεύμα παρασέρνει τους περισσότερους αθόρυβα  μέχρι να τους πνίξει σε μια ξέρα. Η πλειοψηφία  φτάνει σε ένα σημείο, στο οποίο συνειδητοποιεί τι έχει κάνει μέχρι τότε, και ξοδεύει την υπόλοιπη γαμημένη της ζωή βλαστημώντας την προηγούμενη ζωή και τις αποφάσεις που δεν πήρε όταν έπρεπε».

 

Οι δύο ιστορίες που κάποτε σμίγουν.

 

Η ιστορία του ανήσυχου Ντέιν, μετά τον χωρισμό του από την Υβόν, που η αγρύπνια του τον έκανε αθέλητο μάρτυρα ενός φόνου. Ο Ντέιν εμπλέκεται σε περιπέτειες εξαιτίας του αδελφού της Υβόν, Εμίλ (με »αμαρτωλό»  παρελθόν), που του τάζει επανασύνδεση με την αγαπημένη του…  με ανταλλάγματα.

«Εσύ αυτό που θα κερδίσεις είναι την Υβόν πίσω» Έκανε μία μάλλον θεατρική παύση για να δει αντιδράσεις και συνέχισε: «Εγώ χρειάζομαι χρήματα. Γύρω στα πενήντα χιλιάρικα. Σε τράπεζα δουλεύεις και θέλω να με βοηθήσεις να τα βρω. Και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται».   

 

Στη δεύτερη ιστορία ο Σνόου, απόμεινε μόνος σ’ ένα στρατιωτικό φυλάκιο, μετά το χάος που επικράτησε στη χώρα και την αποχώρηση των συναδέλφων του. Εκεί έχει την αρνητική «ευκαιρία» της γνωριμίας, δύο παράνομων  αλλοδαπών, του Ντελόν κι ενός αλλοπαρμένου Ιρλανδού, που ληστεύουν ηλικιωμένους στα απομονωμένα χωριά της υπαίθρου. Κι ενώ ο Ιρλανδός αφηγείται ατέλειωτες ιστορίες, ο Σνόου εμπλέκεται στις παράνομες δραστηριότητές τους.

 

   «Είμαστε όλοι φυγάδες…»

 

Μέσα στην ταραγμένη από την κρίση χώρα, σε αδήλωτο χρόνο και εποχή που φαντάζει η ίδια να αφηγείται,  ξετυλίγεται  η πλοκή του μύθου, τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός διασταύρωσης της πορείας των ηρώων.

 

«Εμφανίστηκε από τον ουρανό μια λέξη που, σαν σπειροειδές Μάντρα ενός οπιομανούς, έβγαινε αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου από τα χείλη όλου του κόσμου. Μια λέξη περιλάλητη, τρομακτική, αόριστη και χειροπιαστή συγχρόνως, σαν σφαίρα τυλιγμένη σε μεταξωτό ύφασμα που απειλεί υποχθόνια αλλά αναβάλλει συνεχώς την εκτόξευση προς τα θύματα της».

 

Κίνητρα και σκέψεις τους αποκαλύπτονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου με τον τίτλο: «Το χρονικό μιας αναπάντεχης συμμαχίας», όπου το απρόσμενο της ζωής, που πάντα μας εκπλήσσει, γίνεται αφορμή αποκαλύψεων και ανατροπών. Και ακολουθεί το θρίλερ… «Όταν το αίμα και τα ψέματα εκτοξεύονται κρουνηδόν».

 

Κυριάκος Γιαλένιος

Κυριάκος Γιαλένιος

 

Οι υπέρτιτλοι των κεφαλαίων εμπλουτίζουν τα νοήματα, μοιάζουν στίχοι κάποιου ενιαίου ποιήματος, αποκαλύπτουν την ποιητική ρίζα στην οποία ο Γιαλένιος δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί .

 

Ένα ρεύμα παγωμένης λάβας

Κρυμμένο μυστικό σε λανθάνουσα ύπνωση

Μια σκοτεινή αστραπή στο φωτεινό ορθογώνιο της πόρτας

Η σαρωτική επίδραση μιας σαρωτικής λέξης  

Μαύρα πουλιά κάνουν κύκλους πάνω από το κρεβάτι μου

Φεύγω για να σωθούμε και οι δυο ….

 

Το έργο του Κυριάκου Γιαλένιου είναι ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, με στοιχεία  πολιτικού, κοινωνικού, ερωτικού και ψυχογραφικού θρίλερ, με άρωμα νουάρ.

« Άλλωστε υπάρχει και εκείνος ο Αμερικανός οικονομολόγος, που είχε γράψει σε μια μελέτη, την οποία όλοι εμείς του επαγγέλματος διαβάσαμε στα νιάτα μας, πώς μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα».

 

Οπισθόφυλλο: Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο Ντέιν χώρισε με την Υβόν∙ ένας χωρισμός που του κληροδότησε βασανιστικές αϋπνίες. Μια τέτοια άγρυπνη νύχτα γίνεται ακούσιος μάρτυρας στον μυστηριώδη θάνατο μιας κοπέλας.

Τις ίδιες ταραγμένες μέρες, τρεις νέοι άντρες συναντιούνται κάτω από παράδοξες συνθήκες σε ένα έρημο στρατόπεδο της μακρινής ενδοχώρας και ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσουν στην πόλη, ώστε να μοιραστούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στη διαδρομή, και εν μέσω προσωπικών εξομολογήσεων, θα αποκαλυφθούν μυστικά, θα δικαιολογηθούν εγκλήματα και θα δοθούν εκατέρωθεν υποσχέσεις.

Σύντομα, αυτά τα φαινομενικά τυχαία γεγονότα θα θέσουν σε κίνηση έναν μηχανισμό όπου οι παράλληλες πορείες όλων των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν με τρόπο αναπάντεχο, ξεδιπλώνοντας τα ως τότε κρυμμένα κίνητρα του καθενός.

Με βασικά υλικά την ειρωνεία, το απρόσμενο της μοίρας και τις εσωτερικές αναταράξεις των πράξεων και των λόγων τους, όλοι οι πρωταγωνιστές, θύτες και θύματα, οδηγούνται σταδιακά σε μια εκρηκτική συνάντηση και ένα συγκλονιστικά ανατρεπτικό φινάλε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top