Fractal

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Βιβλίο – Νέες εκδόσεις

Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //

 

Ξένη πεζογραφία:

 

«Η θάλασσα τ’ αδέλφι μου» του Τζακ Κέρουακ. Μετάφραση: Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης: Εκδ. «Πατάκη», σελ. 558

ελ1Ο Κέρουακ άρχισε να γράφει αυτό το μυθιστόρημα λίγο μετά το πρώτο του ταξίδι ως ναύτης του εμπορικού ναυτικού στα τέλη του καλοκαιριού του 1942, κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις στο ημερολόγιό του για την τραχιά καθημερινή ρουτίνα της ζωής στη θάλασσα και για τα γνωρίσματα του χαρακτήρα των συντρόφων του στο καράβι. Λίγο μετά τον γυρισμό του στη στεριά, ύφανε αυτές τις αυθόρμητες παρατηρήσεις σε ένα χειρόγραφο 158 σελίδων, το οποίο χάθηκε όσο ζούσε. Τώρα εκδίδεται στο σύνολό του, μαζί με αποσπάσματα από πρώιμα διηγήματά του και επιστολές, καθώς και σχολιασμό που διαφωτίζει την εξέλιξή του ως συγγραφέα. Το πολυαναμενόμενο χαμένο μυθιστόρημα του Κέρουακ σε εξαιρετική μετάφραση Μπαμπασάκη.

 

 

«Στη λίμνη» του James Sallis. Μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου. Εκδ. «Πόλις», σελ. 316

ελ2Ο Τζων Τέρνερ μετακομίζει σε μια μικρή πόλη, στη μέση του πουθενά, κάπου κοντά στο Μέμφις. Είναι το ιδανικό ησυχαστήριο γι’ αυτόν: ένας τόπος όπου μπορεί κανείς να

θάψει το παρελθόν του και να δραπετεύσει από τον πόνο της ανθρώπινης συναναστροφής, όπου οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν κάποιος έχει κάτι ουσιαστικό να πει, όπου μπορεί κανείς να κάθεται με τις ώρες να ακούει τους γρύλους και να χαζεύει τις κουκουβάγιες να πετούν – σιωπηλές σκιές μπροστά από το φεγγάρι. Είναι ο τόπος όπου ο Τέρνερ ελπίζει να σβήσει από τη μνήμη του πως κάποτε υπήρξε αστυνομικός, κάποτε ψυχοθεραπευτής, και ότι για πάντα θα είναι ένας πρώην κατάδικος. Και μοιάζει να τα καταφέρνει. Μέχρι τη στιγμή που ο σερίφης Λόννι Μπέητς εμφανίζεται στο κατώφλι του με ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα πρόβλημα: το πτώμα ενός περιπλανώμενου άντρα -άγρια και τελετουργικά δολοφονημένου- ανακαλύπτεται στην πόλη. Ο Τζέιμς Σάλλις είναι ένας από τους σημαντικότερους στιλίστες αμερικανούς συγγραφείς, που ξέρουν τον τρόπο να αφηγούνται καλά μια ιστορία.

 

«Καρδιά σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου. Εκδ. «Αντίποδες», σελ. 168

ελ3Μόσχα, τέλη του 1924. Ο καθηγητής Φ.Φ. Πρεομπραζένσκι μαζί με τον βοηθό του δρ. Μπορμεντάλ επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα. Η έκβαση όμως του πειράματος είναι εντελώς αναπάντεχη. Ο αγαθός Σάρικ μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας και ανατρέπει τη γαλήνια καθημερινότητα στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του διεθνούς φήμης καθηγητή. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε αυτή τη σατιρική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, διακωμωδεί κάθε επίδοξο αναμορφωτή αλλά και την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.

 

 

Δοκίμιο:

 

«Περί βάθους» του Αλεξάντρε Πόουπ. Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Σπαθαράκης. Επίμετρο: Αγγέλα Γιώτη. Εκδ. «Αντίποδες», σελ. 160

vathos-frontΒάθος είναι η φανταχτερή ασημαντολογία, η κακόγουστη επιτήδευση, τα φτηνά ευφυολογήματα, οι εκτροπές που ευτελίζουν το υψηλό ύφος. Είναι κυρίως ένα πάθος άκαιρο, χωρίς νόημα ή χωρίς μέτρο. Στο Περί βάθους, την ειρωνική αντιστροφή του Περί ύψους, ο Πόουπ στρέφει τα βέλη του στους βαρετούς και ανέμπνευστους δημιουργούς, στην ψεύτικη εμβρίθεια που κρύβεται πίσω από τη μεγαλοστομία και τη σοβαροφάνεια, στις έτοιμες συνταγές και στις ποιητικίζουσες κοινοτοπίες. Προτάσσει έναν ασυμβίβαστο κριτικό Διαφωτισμό, που έχει σήμερα ζωτική σημασία, καθώς αντιτίθεται τόσο στη συντηρητική επιφανειακότητα όσο και σε κάθε αφελή προοδευτισμό. Στο επίμετρό της, η Αγγέλα Γιώτη φωτίζει τη συναρπαστική εποχή του Πόουπ, που είναι η εποχή της γέννησης του σύγχρονου δημόσιου χώρου, εξετάζει τις πολιτικές προεκτάσεις της έννοιας του βάθους και διερευνά τον απόηχό της στη νεοελληνική λογοτεχνία. Μια πραγματεία του Μαρτίνους Σκρίμπλερους για την τέχνη της βύθισης στην ποίηση.

 

 

Ελληνική πεζογραφία:

 

«Ανάσα από πηλό» του Γιώργου Δουατζή,  Εκδ. «Πάπυρος», σελ. 328

ελ4Μια τυχαία συνάντηση οδηγεί σε μια κοινή πορεία, γεμάτη ανατροπές, ξαφνιάσματα και αποκαλύψεις. Η δημιουργία και η καταστροφή. Ο έρωτας και ο θάνατος. Το ζωντανό παρελθόν και η λήθη. Η κάθαρση. Τα σκοτεινά μυστικά και το φως. Η καταστροφική δύναμη του χρήματος. Η δίψα και ο κορεσμός. Το μοιραίο και το οριστικό. Η δικαίωση. Ένα μυθιστόρημα για τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, για το βάρος των οικογενειακών βιωμάτων, για τη δύναμη και το νόημα της τέχνης, για τον άγνωστο κόσμο των εικαστικών, για τη δύναμη της φιλίας, για τις εκρηκτικές δυνάμεις που κρύβονται στις ψυχές των ανθρώπων που επιζητούν μια -τουλάχιστον αληθοφανή- δικαιολογία ύπαρξης. Κεντρικά πρόσωπα, ο Κώστας Μοίρας, ο γλύπτης που δουλεύει στην αφάνεια αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον εφήμερο κόσμο της αγοράς της τέχνης, πιστός σε αξίες και ιδανικά, και η Ελένη Καρτάλου, μια νέα γυναίκα, ιστορικός τέχνης γεμάτη δίψα για ζωή, φορτωμένη ένα βαρύ οικογενειακό παρελθόν. Τους ενώνει ο έρωτας για την τέχνη και τη ζωή. Τους δένει η καταλυτική μεταξύ τους αγάπη.

 

 

«Η δύναμη του κυρίου Δ*» του Άγη Πετάλα. Εκδ. «Αντίποδες», σελ. 144

ελ5Ένας κομψός κύριος με κοσμικούς τρόπους, φιλότεχνος εστέτ και οξυδερκής επενδυτής, ο εωσφορικός κύριος Δ* καταδέχεται να επισκεφτεί μικροαστικά διαμερίσματα, ενεχυροδανειστήρια, πορνεία και ψητοπωλεία, ενώ συγχρόνως απολαμβάνει την ευγενή συζήτηση στα αριστοκρατικά σαλόνια της πιο καλόγουστης συνοικίας των Αθηνών. Ο κύριος Δ* υπερασπίζεται τις αστικές αξίες, όπου και όποτε αυτές απειλούνται, και συντρίβει οπισθοδρομικούς μικρομαγαζάτορες, γηραλέους τζαμπατζήδες και φιλήδονους φοροφυγάδες, θέλοντας να συμβάλει στο συμμάζεμα των οικονομικών της χώρας, στην επιβράβευση του καινοτόμου πνεύματος και στο θρίαμβο της αριστείας.

 

 

«Αίτημα φιλίας» του Θανάση Χειμωνά. Εκδ. «Πατάκη», σελ. 128

ελ6«Άκουσες αυτό το φριχτό που συνέβη; Μια νεαρή κοπέλα, πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ, τη χτύπησε λεωφορείο στην παραλιακή. Ήταν τόσο όμορφη». Ο Στέφανος Μανωλάς, διάσημος συγγραφέας που δυσκολεύεται να γράψει το επόμενο βιβλίο του, σοκάρεται από την είδηση του θανάτου της Μαριαλένας Χαλκίδου. Ο ξαφνικός χαμός της κοπέλας τού γίνεται εμμονή. Διαβάζει τα πάντα γι’ αυτήν, μπαίνει στο προφίλ της στο Facebook, κάνει like στις φωτογραφίες της. Όταν όμως της στείλει κατά λάθος αίτημα φιλίας, ποιος είναι αυτός που θα του κάνει accept; Και ποια είναι η «Marialena Xalkidou» που μόλις του έστειλε μήνυμα; Ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικά γραμμένο για το παρελθόν και τα φαντάσματά του, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει – όσο καλά κι αν κρυφτεί και όσα χρόνια κι αν περάσουν…

 

 

Παιδικά:

 

«Ο Χταποδόκηπος» του Ringo Starr. Εικονογράφηση: Ben Cort. Απόδοση: Παναγιώτης Σουλτάνης. Εκδ. «Πάπυρος».

ελ7Στην εξαιρετική σειρά των εκδόσεων «Μικροί Αναγνώστες- Μεγάλοι Δημιουργοί» ένα καινούργιο παραμύθι έρχεται να προστεθεί. Με την υπογραφή του Ringo Starr αυτή τη φορά. Ένα από τα πιο χαρούμενα τραγούδια των Beatles, το «Octopus’ Garden», «Ο Χταποδόκηπος», γίνεται παιδικό βιβλίο. Στις σελίδες του, το όνειρο ενός παιδιού να ζει σε έναν χταποδόκηπο στο βυθό κάτω απ’ τα κύματα. Ο εικονογράφος έχει αποτυπώσει στο χαρτί όλη την χαρά της ζωής. Στο cd που συνοδεύει το βιβλίο ο Ringo Starr αυτοσυστήνεται, απαγγέλει αρχικά τους στίχους και τραγουδά το παραμυθοτραγούδι για τα παιδιά.

 

 

«Το πιο όμορφο κυκνάκι» του Ευγένιου Τριβιζά. Εικονογράφηση: Άγης Αγησιλάου. Εκδ. «Διάπλαση».

ελ8Στη καινούργια σειρά Τριβιζά των εκδόσεων «Διάπλαση», «Χίλιες και μια Καληνύχτες», εφτά κυκνάκια σε μια λίμνη περιμένουν πώς και πώς την επίσκεψη του βασιλιά που θα έρθει με την εβένινη γόνδολα για να διαλέξει το ομορφότερο για το παλάτι του. Ποιο όμως είναι το ομορφότερος; Ποια η απατηλή και ποια η πραγματική κι αληθινή ομορφιά;

 

 

«Το σάντουιτς του γίγαντα» του Ευγένιου Τριβιζά. Εικονογράφηση: Άγης Αγησιλάου. Εκδ. «Διάπλαση».

ελ9Στην ίδια σειρά «Χίλιες και μια Καληνύχτες», ένα ηλιόλουστο πρωί, ο Τουκιθεμπλόμ, ένας πεινασμένος γίγαντας, αποφασίζει να φτιάξει ένα μοναδικό, ζηλευτό, πεντανόστιμο πολύ χορταστικό σάντουιτς. Αλλά ο γίγαντάς μας εκτός από πολύ πεινασμένος είναι και φοβερά ακατάστατος κι ούτε φαντάζεται τι μπορεί να συμβεί όταν θ’ αρχίσει να ψάχνει τη μουστάρδα!

 

 

 

«Ένα κορίτσι στο παράθυρο» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Εικονογράφηση: Χριστίνα Κουλουμπή. Εκδ. «Διάπλαση».

ελ10Η μάγισσα Κάρμεν στο καινούργιο της παραμύθι: Σ’ ένα πανέμορφο χωριουδάκι ζει ένας παράξενος γέρος που τον λένε Κοππέλιο. Μένει μόνος του σ’ ένα μεγάλο σπίτι και δεν ανοίγει ποτέ το παράθυρό του στο φως. Μια μέρα- τι παράξενο- το παράθυρό του φωτίζεται και μια όμορφη κοπέλα παρουσιάζεται. Ποια είναι αυτή η κοπέλα; Αναρωτιούνται όλοι στο χωριό. Το cd περιέχει αφήγηση, διαλόγους, μουσική και τραγούδια βασισμένα πάνω σε μελωδίες του Λεό Ντελίμπ από το μπαλέτο Κοπέλια.

 

 

 

«Σκυλίσια ζωή» της Ιωάννας Μπουλντούμη. Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού. Εκδ. «Μεταίχμιο»

ελ11Ο Ηρακλής Πουαντιγιέ είναι γνωστός λάτρης των τεχνών. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για να διαλευκάνει την υπόθεση της εξαφάνισης του φημισμένου πίνακα «Σκυλίσια ζωή», ενός αριστουργήματος αμύθητης αξίας, που έγινε άφαντο κυριολεκτικά κάτω από το μουσούδι του ζάμπλουτου ιδιοκτήτη του, Γιάγκου Καρδάρα. Αλλά πολλοί οι ύποπτοι και ας ελπίσουμε ότι ο κλέφτης θα είναι λιγότερο έξυπνος από τον κορυφαίο ντετέκτιβ. Ένα βιβλίο της σειράς «Γραφείο Αστυνομικών Ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top