Fractal

Υπάρχει και η αληθινή ζωή

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

«Μπροστά στην τηλεόραση»,  Μάκης Τσίτας, εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου, εκδ. Ψυχογιός, σελ. 56

 

H τηλεόραση είναι μάστιγα με M κεφαλαίο. Μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα παιδιά. Ο εθισμός καραδοκεί και το θέμα είναι ότι εκείνα δεν μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους. Επιβάλλεται οι μεγάλοι να το κάνουν για αυτά. Αλλά τι συμβαίνει όταν και οι μεγάλοι πέφτουν θύματα της μικρής οθόνης και της απεριόριστης έλξης που αυτή ασκεί;

Μια νέα τηλεόραση μπήκε στο σπίτι της αστικής οικογένειας στο βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Μπροστά στην τηλεόραση». Η ζωή τότε άλλαξε αυτόματα. O Mάκης Τσίτας θίγει ένα θέμα «κλασικό» και πάντα επίκαιρο αφού ο προβληματισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος με τις νέες γενιές παιδιών. Τηλεόραση και Υπολογιστής κονταροχτυπιούνται στις συνειδήσεις όλων, μικρών και μεγάλων και καλά κρατούν. Θα επικρατήσει άραγε κανείς;

Εν πάση περιπτώσει εδώ βήμα βήμα παρακολουθούμε την αλλοίωση στην ποιότητα ζωής της οικογένειας. Απλά και άμεσα, αλλά ηχηρά. Χωρίς διδακτισμούς, δείχνει ο συγγραφέας. Η τηλεόραση τους λέει ιστορίες, τους κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, τους διασκεδάζει, τους ψυχαγωγεί, τους ενημερώνει. Η τηλεόραση είναι παντογνώστης, ένας μικρός θεός. Έχει και μεγάλο μέγεθος και θυμίζει και λίγο από κινηματογραφική οθόνη. Όλα καλά. Ή έτσι φαίνονται τουλάχιστον. Άλλο το φαίνεσθαι όμως από το είναι.

Η ανατροπή στις συνειδήσεις, πρώτα του μπαμπά, έρχεται όταν συμβαίνει το περιστατικό με την πυρκαγιά. Να είσαι δίπλα στο αληθινό συμβάν, άνθρωποι να κινδυνεύουν, περιουσίες να καταστρέφονται και συ να είσαι απορροφημένος στο χαζοκούτι και να μην έχεις πραγματικά ιδέα τι στ’ αλήθεια συμβαίνει γύρω σου, στη γειτονιά σου, στους φίλους σου. Η ζωή να έχει τους δικούς της ρυθμούς και συ τους δικούς σου τους εξωπραγματικούς. Και όλη η οικογένεια να «χάνει» αληθινές στιγμές και εμπειρίες!

 

 

 

Η πυρκαγιά θα γίνει λοιπόν η αιτία να συνειδητοποιήσουν μικροί κα μεγάλοι το λάθος τους και να αλλάξουν στάση. Έτσι προς το τέλος της ιστορίας τους βλέπουμε να διαβάζουν μαζί ένα βιβλίο το οποίο ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους. Εδώ να σημειωθεί και η καίρια εικονογράφηση της Αντριάνας Ρούσου που συμπληρώνει την ιστορία με έναν τρόπο δημιουργικό και συμβάλλοντας έτσι με εκφραστικότητα και ζωντάνια στην ανάδειξη του μηνύματός της.

 

Μάκης Τσίτας

 

Για να ξαναγυρίσω σε αυτό που έλεγα στην αρχή, η τηλεόραση μπορεί να γίνει πολύ αρνητικό, πολύ κακό πρότυπο για τα παιδιά. Ειδικά όταν αυτά μιμούνται ασύστολα τους μεγάλους που κι εκείνοι κάνουν ευρεία και αλόγιστη χρήση της έξω από κάθε μέτρο. Επομένως, για να κρατηθούν ισορροπίες οι ενήλικοι πρώτοι με τη στάση τους είναι αυτοί που θα δείξουν τον «καλό» δρόμο.«Καλό» όχι με την έννοια κάποιας στενόμυαλης ηθικής στάσης, αλλά με την έννοια ότι οι άνθρωποι πρέπει από νεαρή ηλικία να αρχίζουν να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη. Να κρίνουν, να συγκρίνουν, να ζυγίζουν, να διακρίνουν το συμφέρον από το μη συμφέρον. Και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος του σχολείου αλλά και της οικογένειας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top