Fractal

Γιώργος Σχορετσανίτης: Δυο χρόνια βιβλιοκριτικής παρουσίας (2013-2015)

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης “Μπροστά σε αλλότριες προκλήσεις. Κριτικά σημειώματα για βιβλία (Φεβρουάριος 2013-Δεκέμβριος 2015)”, Εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2018.

 

Ο γνωστός ιατρός-συγγραφέας Γιώργος Σχορετσανίτης με το νέο του βιβλίο Μπροστά σε αλλότριες προκλήσεις μας προσκαλεί να γνωρίσουμε μυθιστορήματα, βιογραφίες, αυτοβιογραφίες Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Με την ακάματη πένα του, τον γλαφυρό του λόγο και την ευρυμάθειά του περιγράφει, ερμηνεύει και διδάσκει τον αναγνώστη, καθώς τον ενημερώνει και ταυτόχρονα τον προτρέπει να διαβάσει τα πονήματα, τα οποία πρώτα αυτός έχει μελετήσει κατά την περίοδο 2013-2015. Υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση -χωριστά για κάθε περίπτωση- παραθέτει, στα πλαίσια μιας διευρυμένης βιβλιοκριτικής, τα βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων, την παρελθοντική τους εργογραφία, καθώς και προσωπικά στοιχεία της δικής του βιωματικής-αναγνωστικής εμπειρίας.

Αξιοσημείωτη είναι η ευρεία χρήση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του συγγραφέα, με την βοήθεια του οποίου μεταφέρεται νοερά ο αναγνώστης σε τόπους μακρινούς και κοντινούς, παροντικούς και παρελθοντικούς. Με τον τρόπο αυτό, ο ιατρός –συγγραφέας λειτουργεί ως σκηνοθέτης, καθώς χρησιμοποιεί ένα «έξω» και ένα «έσω» βλέμμα για τα πρόσωπα και τα πράγματα. Έτσι, οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες, η πλοκή και ο μύθος των λογοτεχνικών έργων βρίσκονται σ’ ένα διαρκή διάλογο με την πραγματική-καθημερινή ζωή τόσο του αναγνώστη όσο και του βιβλιοκριτικού.

Τα λογοτεχνικά ταξίδια έχουν αφετηρία την Κρήτη, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη βιβλιοκριτική αφορά το βιβλίο Ιατρικών παροιμιών και παροιμιών στην Ιατρική των Μάριου Παπαδάκη και Ελευθέριου Τσικαλάκη.  Είναι φανερό ότι ο Τρικαλινός συγγραφέας, εμμέσως πλην σαφώς, τιμά τον τόπο μόνιμης κατοικίας και εργασίας του. Ακολουθεί η Ελλάδα με τους ιατρούς-συγγραφείς Άγγελο Γέροντα, Περικλή Σφυρίδη και Σοφία Κολοτούρου (λίγο παρακάτω, στην ένατη βιβλιοκριτική), η Αίγυπτος με τον Αλάα Αλ-Ασουάνι, η Πορτογαλία  με τον Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, η Ρωσία με τον Άντον Τσέχωφ, οι ΗΠΑ με τον Έρνεστ Χέμινγουέϊ, το Βιετνάμ με την Ντουόγκ Θου Χουόνγκ, κ.ά. Όλοι αυτοί οι λογοτέχνες, ποιητές και μυθιστοριογράφοι, άνδρες –γυναίκες, άσημοι και διάσημοι, νομπελίστες και μη, διεθνείς και εγχώριοι απαρτίζουν το συγγραφικό σύμπαν του Σχορετσανίτη.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το έργο τους ξεναγεί τον αναγνώστη στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ελλάδα, ακόμα και στην Ασία. Αυτό το «ταξιδιωτικό λογοτεχνικό  παλίμψηστο» συνοδεύεται από ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία τόσο της χώρας όσο και της κοινωνίας στην οποία έζησε, εμπνεύστηκε και δραστηριοποιήθηκε ο εκάστοτε πνευματικός δημιουργός.

Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό. Η γνώση, η οποία αποκτάται με την μελέτη των κειμένων, οδηγεί στην γονιμοποίηση της ατομικής κουλτούρας με την κουλτούρα άλλων λαών επιτρέποντας την κατανόηση του τρόπου σκέψης, ζωής και της διαφορετικότητας του «άλλου». Με άλλα λόγια, στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα η συνεισφορά του Γιώργου Σχορετσανίτη με τις παρούσες βιβλιοκρίσεις του είναι αξιόλογη τόσο στον οικουμενικό πολιτισμό όσο και στην ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη ανθρώπων-εθνών. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον την έκδοση των βιβλιοκριτικών του κειμένων της επόμενης τριετίας 2016-2018!

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top