Fractal

Αναζητώντας το θετικό πρόσημο

Του Γεράσιμου Γκόφα // *

 

 

 “Μπουρίνι”, Λουκάς Χ. Γιαννάτος, Κέδρος, 2018

Στο πρώτο του βιβλίο, ο Λουκάς Χ. Γιαννάτος, επιστρατεύει τις στεριανές έριδες ενός ζεύγους και επιχειρεί να καταπραΰνει τα ψυχικά τους πάθη “στέλνοντας” τον ήρωά του και τον κατ’ όναρ ναυτιλόμενο αναγνώστη στο υφάλμυρο ταξίδι της άγονης γραμμής. Εκεί θα αναζητήσει την απάντηση στο ερώτημα αν τεκμαίρεται ο κλονισμός τους.

Ένα ταξίδι το οποίο πιστεύει ότι θα τον κάνει να ξεχάσει τις αναστολές του, να αποφύγει τα βλοσυρά βλέμματα της πόλης, να αποστασιοποιηθεί από τον αντικειμενικό κόσμο, να δει την πραγματικότητα με μεγαλύτερη σαφήνεια, να απογυμνωθεί από το καθετί ψεύτικο και απατηλό και σιγά σιγά να σχηματίσει μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν· μια γέφυρα που θα περάσει από πάνω της όλη η ιστορία που θα αρχίζει να εκτυλίσσεται.

Ο Κώστας, ο ήρωάς μας, είναι ο μέσος τύπος μιας ξεφτισμένης ανθρωπότητας που δεν επιμένει σε τίποτα· να φέρει τίποτα εις πέρας. Όταν προσπαθήσει να μην μεταφέρει συνεχώς τις παρελθοντικές εμπειρίες στο παρόν, θα μπορέσει να προσεγγίσει την επιστροφή του με θετικό πρόσημο.

Το καταστάλαγμα του βιβλίου είναι ότι ενώ ο συγγραφέας θεώρησε πρέπον να επιστρατεύσει τη σύλληψη ενός ταξιδιού για τον ήρωά του, μοιάζει σαν να μην έχουν βρει και οι δύο τον προορισμό τους.

“Το πιο δύσκολο ταξίδι, το πιο επικίνδυνο, το ‘καμα στην άσφαλτο, από το Σύνταγμα στην Ομόνοια”

Νίκος Καββαδίας, Βάρδια

 

Λουκάς Χ. Γιαννάτος

 

Μέσα στον Κώστα, κρύβεται ο δαίμονας της ουτοπίας και ξεπροβάλει κάθε φορά που μια γιατρός, μια τοπογράφος, ένας αρχιτέκτονας, μια καθηγήτρια, μια δασκάλα και ένας παλιός φίλος μπαίνουν και βγαίνουν από τη ζωή του, ανοίγοντας και κλείνοντας κύκλους συγκινήσεων. Εκεί είναι που φανερώνεται πόση ρευστότητα κρύβεται κάτω από τις μορφές των ανθρώπων, πόσες δυνάμεις καταδυναστεύουν τη συμβατικότητα των κοινωνικών σχέσεων.

Το ύφος του βιβλίου είναι αρκούντως ελκυστικό και εναρμονίζεται με τη διάθεση του ταξιδιού που θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας.

 

 

 

 

 

* Ο Γεράσιμος Γκόφας σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στη δημογραφική και πληθυσμιακή στατιστική, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου. Πρόσφατα ανακάλυψε, πέρα από τη δεδομένη πολυετή αγάπη του για τα βιβλία, τη διάθεση να ασχοληθεί με την κριτική της λογοτεχνίας. Είναι συνεργάτης-εκπαιδευτής σε ιρλανδικό κέντρο ανάλυσης δεδομένων και ζει μεταξύ Αθήνας και Δουβλίνου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top