Fractal

Η Μαρίν Λεπέν αναλαμβάνει τα ηνία της Γαλλίας

Γράφει ο Μίνως–Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Μπλε άσπρο μαύρο» του Καρίμ Αμελάλ, Μετάφραση: Μιχάλης Μητσός, Εκδ. Πόλις, σελ. 448

 

Στη Γαλλία τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Οι πολίτες της χώρας φαίνεται να έχουν χάσει την πίστη τους στα παλιά κόμματα, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχουν έντονα συναισθήματα κατά των ξένων που προέρχονται, κυρίως, από Αραβικές χώρες. Αυτό το κλίμα κοινωνικής και πολιτικής διάλυσης θα εκμεταλλευτεί η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου και θα αναλάβει τον κυβερνητικό θώκο. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Μιρέιγ Λεφέκ (ψευδώνυμο της Μαρίν Λεπέν στο βιβλίο) δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όλα όσα διακηρύττει λόγω των θεσμών της γαλλικής δημοκρατίας. Όταν όμως τα πράγματα σοβαρεύουν και εκείνη αρχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, τότε δημιουργείται μια δυστοπική Γαλλία που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία. Θα καταφέρει η Λεφέκ να επικρατήσει ή θα την κερδίσουν οι πιο προοδευτικές φωνές;

Το παρόν βιβλίο φέρνει τον τίτλο «Μπλε άσπρο μαύρο», καθώς όπως αναφέρεται στις σημειώσεις της μετάφρασης στη σελίδα 427: «Η γαλλική σημαία γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης από την ένωση των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο). Το κόκκινο, βέβαια, είναι παραδοσιακά και το χρώμα της εξέγερσης: στην επανάσταση του 1848, αν και η «τρικολόρ» είχε υιοθετηθεί από την προσωρινή κυβέρνηση, η σημαία που υψωνόταν στα οδοφράγματα ήταν κόκκινη. Με αυτό το χρώμα «θα παίξει» λοιπόν ο συγγραφέας στον τίτλο του βιβλίου του, αντικαθιστώντας το στη γαλλική σημαία με το μαύρο, για να δείξει πως θα ήταν η Γαλλία, αν την κυβερνούσε η Μαρίν Λεπέν…». Πρόκειται για ένα έργο, που καταπιάνεται μ’ ένα ευρέως διαδομένο λογοτεχνικό θέμα τα τελευταία έτη. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία με παρόμοια θεματολογία, δηλαδή σχετικά με το τι θα γινόταν αν ανέβαινε στην εξουσία της Γαλλίας ο Χ ή ο Ψ πολιτικός σχηματισμός. Μεταξύ αυτών των δημιουργημάτων, γνωστότερο παραμένει η «Υποταγή» του Μισέλ Ουέλμπεκ, η οποία παρουσιάζει ένα μέλλον όπου τα δημοκρατικά κόμματα θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με σκοπό την αποτροπή της νίκης της Λεπέν.

 

Karim Amellal

 

Στο έργο του Αμελάλ δημιουργείται ένα ζοφερό μέλλον, όπου αναδεικνύονται με ενάργεια οι αρρωστημένες διαθέσεις του ακροδεξιού κόμματος, που ηγείται η Λεπέν. Ο ρατσισμός, η βία και η ξενοφοβία είναι μερικές από τις παρενέργειες της κυβέρνησής της. Επιπλέον, ασκείται έντονη κριτική στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία δείχνουν παντελώς ανίκανα να σταματήσουν αποτελεσματικά την επέλαση του Εθνικού Μετώπου. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα ασπάζονται αυτές τις ακροδεξιές απόψεις, πιστεύοντας ότι θα προσελκύσουν έτσι ψηφοφόρους. Μερικοί πολιτικοί, μάλιστα, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να πάρουν ηγετικές θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Εθνικού Μετώπου. Μαζί με όλα αυτά, οι διανοούμενοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι υπόλοιποι ισχυροί εντός ή εκτός Γαλλίας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επαναφέρουν τη χώρα στον προοδευτικό δρόμο. Αντιθέτως, αρκετοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Εν ολίγοις, το «Μπλε άσπρο μαύρο» είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, που έχει σαν στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη σχετικά με το τι θα συμβεί αν η Μαρίν Λεπέν αναλάβει τα ηνία της Γαλλίας, ένα ενδεχόμενο το οποίο είναι πιθανόν να συμβεί στο απώτερο μέλλον. Η απλή γλώσσα και το σημαντικό θέμα, με το οποίο καταπιάνεται, το καθιστούν σίγουρα ελκυστικό ακόμα και για τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top