Fractal

Τα SOS του διαδικτύου

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Τζένιφερ Μουρ-Μαλινός «Μικρό πάθημα, μεγάλο μάθημα!», Εικονογράφηση: Gustavo Mazali, Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή, εκδ. Μίνωας, σελ. 32

 

Ακριβώς επειδή στις μέρες μας οι υπολογιστές είναι παντού, αξίζει να προτείνουμε βιβλία που τους αφορούν και κυρίως τη στάση που οφείλουμε να κρατάμε απέναντί τους!

«Μικρό πάθημα, μεγάλο μάθημα» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Τζένιφερ Μουρ-Μαλινός (σε μετάφραση Ράνιας Μπουμπούρη από τις εκδόσεις Μίνωας) που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα απευθυνόμενη σε παιδιά δημοτικού αλλά και στους γονείς τους.

Κινητά και υπολογιστές είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας, και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν τα χειρίζονται μικρά παιδιά.

Υπάρχουν κανόνες για τα παιδιά προκειμένου να χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτα, αλλά να μαθαίνουν με ποιους επιτρέπεται να συνομιλούν και να δίνουν τους κωδικούς τους οπωσδήποτε στους γονείς τους. Ακόμα, δεν είναι καλό να δίνουν άκριτα πληροφορίες σε αγνώστους που δεν ξέρουν το αληθινό τους πρόσωπο ή το ποιόν τους. Χρειάζεται ολόκληρη διδασκαλία προκειμένου τα παιδιά να μην πέσουν σε παγίδες άσχημες.

Το γεγονός ότι δεν βλέπεις τον άλλο, δεν σημαίνει ότι είσαι και ασφαλής όταν συνομιλείς στο διαδίκτυο. Η ηρωίδα της ιστορίας μας έχει λανθασμένη αντίληψη σχετικά με αυτό και σχετικά με πολλά άλλα, οπότε στο τέλος βρίσκεται προ εκπλήξεων. Μπορεί εύκολα κάποιος φίλος να παρασύρει σε περιπέτειες, όπως ακριβώς η καλύτερη φίλη της ηρωίδας μας, που την έβαλε να συνομιλήσει σε  ένα τσατ ρουμ (δωμάτιο συνομιλίας) με άγνωστα παιδιά, ή με πρόσωπα τελοσπάντων που υποτίθεται ότι ήταν παιδιά. Ένας ολόκληρος πρωτότυπος και συναρπαστικός δρόμος ανοίγεται και γοητεύει τους πάντες. Ειδικά οι μικρότερες ηλικίες μπορεί να ξεμυαλιστούν για τα καλά, όχι ότι μένουν ανεπηρέαστοι οι μεγάλοι.

Πόσο επικίνδυνη είναι η λανθασμένη χρήση του ίντερνετ αποδεικνύεται μέσα στο βιβλίο. Η παρέμβαση ενός αστυνομικού είναι σωτήρια και διδακτική συνάμα. «Στήνει» ένα σκηνικό προκειμένου να συμβουλέψει και να παραδειγματίσει τη μικρή αδαή και επιπόλαια ηρωίδα που παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Μαθαίνει στην πράξη ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πολλοί άνθρωποι είναι διπρόσωποι και υποκριτές και λένε ψέματα.

Είναι ένα βιβλίο με οδηγίες για γονείς στις τελευταίες σελίδες καθώς και για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά. Τα νεαρά άτομα χρειάζονται επίβλεψη, επιτήρηση, σωστή ενημέρωση, δημιουργία ορίων. Η λύση δεν είναι η «ιντερνετ-φοβία». Η λύση είναι η συνειδητή επιλογή του τρόπου χρήσης του διαδικτύου ώστε να επιφέρει μόνο καλά και θετικά πράγματα. Δεν απορρίπτουμε κάτι άκριτα, ούτε και δεχόμαστε κάτι άκριτα. Επίσης εξετάζουμε τις παραμέτρους. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν βίωμα στα παιδιά. Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί προνόμιο γι αυτό και πρέπει να γίνεται υπεύθυνα.

Ένα βιβλίο με εξαιρετικά εκφραστική και ζωντανή εικονογράφηση από τον Γκουστάβο Μαζάλι που δίνει άριστα το κλίμα και το πνεύμα του βιβλίου, το οποίο αξίζει πραγματικά να διαβάζεται από τα παιδιά. Παραθέτω ενδεικτικά τέσσερις βασικές οδηγίες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά:

  1. Nα θυμάσαι πως ό,τι διαβάζεις στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα  αλήθεια.
  2. Ποτέ μην δίνεις προσωπικές πληροφορίες.
  3. Πάντα να ζητάς την άδεια των γονιών σου προτού συνδεθείς στο ίντερνετ.
  4. Ποτέ να μην δέχεσαι να συναντηθείς με κάποιον που γνώρισες μέσω του διαδικτύου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top