Fractal

Μικρές ποιητικές ιστορίες

Γράφει ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος //

 

Πέτρος Σκυθιώτης «Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς», εκδ. Θράκα

 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει διάφορους πειραματισμούς στην ποίηση και ιδιαίτερα την προσπάθεια του ποιητή να υποδυθεί έναν ρόλο διαφορετικό από τον εαυτό του. Βέβαια αυτό δεν είναι καινούργιο. Το έχουμε ήδη εντοπίσει στον Φερνάντο Πεσσόα με τα «Ποιήματα του Άλβαρο ντε Κάμπος» και με τα «Ποιήματα του Αλμπέρτο Καέιρο», όμως, τελευταία όλο και περισσότεροι ποιητές μπαίνουν στο ρόλο να υποδυθούν κάποιον άλλο άνθρωπο, να φτιάξουν μια περσόνα, που θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός εαυτός τους.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να διαβάσουμε την ποιητική συλλογή του Πέτρου Σκυθιώτη «Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θράκα». Πρόκειται για ποίηση γραμμένη σε ελεύθερο στίχο σε πεζολογική μορφή σα να διαβάζουμε μικρές ιστορίες, που η καθεμιά έχει να πει κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον. Υπάρχει εσωτερικός ρυθμός, που κάνει τα ποιήματα να διαβάζονται ευχάριστα.

Ο Πέτρος Σκυθιώτης στην αρχή της ποιητικής του συλλογής μας παρουσιάζει δύο φοιτητές: Τον Ίαν Μάρκεζιτς, που αναφέρεται πάντα σε πρώτο πρόσωπο και τον Αλμπέρτο Φιλντιτσίνι, όπου ο πρώτος αναζητεί «την κοντινότερη ευθεία» και ο δεύτερος «τη μακρύτερη θεωρεία.» Αργότερα παρουσιάζονται και άλλα πρόσωπα όπως ο Μπιλ Φέλντοου και ο Μάρτντε Ζουρντάνοφ, αλλά οι δύο πρώτοι εμφανίζονται συνέχεια, όμως, στην πραγματικότητα όλα τα πρόσωπα, που παρουσιάζονται θα μπορούσαν να είναι ένα, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον ποιητή, που υποδύεται διάφορους ρόλους.

 

Πέτρος Σκυθιώτης

 

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των φοιτητών του έργου για τους καλλιτέχνες: «αυτός που κρύβεται μέσα στις σκιές είναι κατάσκοπος· αυτός που κρύβει μέσα του σκιές είναι καλλιτέχνης.» Χαρακτηριστικά είναι τα ποιήματα «Γενετική ποιητική», όπου συναντάμε το «μάθημα Χειρουργικής Στίχου» και «Μπροστά στις κάμερες», που διαβάζουμε για ένα «τηλεριάλιτι ποίησης». Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και το αρκετά ενδιαφέρον «Πως γεννιέσαι γραμματέας».

Σε αρκετά ποιήματα της συλλογής ο Πέτρος Σκυθιώτης γίνεται σαρκαστικός και σε άλλα τραγικά ειρωνικός: «κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στη μοίρα, ειδικά όταν η μοίρα καθορίζεται από τον άνθρωπο.» Χαρακτηριστικό είναι εδώ το ποίημα «Η πολιτεία του Αλμπέρτο», όπου μας περιγράφει μια αρκετά σουρεαλιστική φοιτητική συνέλευση.

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή του Πέτρου Σκυθιώτη «Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Περιμένουμε το επόμενο ποιητικό βήμα του ή όπως αναφέρει ο ίδιος στο τελευταίο ποίημα της συλλογής του, περιμένουμε: «την επόμενη γέννηση».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top