Fractal

Μια εξομολόγηση για τις «εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής»

Γράφει η Κυριακή Παπαγεωργίου // *

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, “Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής”. Εκδόσεις Οδός Πανός, 2017

 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου « Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής» του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη, αναγεννιέται μια ελπίδα. Μια ελπίδα, απάντηση στο ερώτημα του συγγραφέα «Πού πήγαν άραγε σήμερα οι πνευματικοί μας ταγοί;», όπως αυτό τίθεται στο ομώνυμο άρθρο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Διαβάζοντας τα κείμενα, ο αναγνώστης γνωρίζει διαφορετικές  πτυχές της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης του συγγραφέα, ο οποίος ξεδιπλώνει περίτεχνα τον εαυτό του, εξομολογούμενος πραγματικά τους βαθύτερους προβληματισμούς για τις αγωνίες της εποχής και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο. Εμπειρίες που εκφράζονται με λογοτεχνική καλλαισθησία, αγανάκτηση που εξωτερικεύεται με εκλεπτυσμό, ευαισθησία που «αιωρείται» διακριτικά, για αυτόν που μπορεί να την αντιληφθεί, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της γραφής του συγγραφέα.

Εξαιρετικός χρήστης της αυθεντικής ελληνικής γλώσσας, μέσα από πλούσιο λεξιλόγιο και κάποιες φορές «ιδιόρυθμο» συντακτικό, περιγράφει παραστατικά τα τεκταινόμενα και καυτηριάζει τεχνηέντως  με ιδιαίτερη μαεστρία τα κακώς κείμενα, εγείροντας προβληματισμούς και βυθίζοντας τον αναγνώστη σε σκέψεις και περισυλλογή.  Γνώστης της παγκόσμιας ιστορίας, κάτι που εύκολα διαφαίνεται μέσα από τις συχνές αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, παρουσιάζει μία σφαιρική και ολοκληρωμένη  θεώρηση των πραγμάτων, χωρίς να εμμένει σε στείρες συντηρητικές απόψεις, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες του σύγχρονου ανθρώπου και παρέχοντας κίνητρα για πνευματικό διαλογισμό.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία συλλογή άρθρων, καρπό των εμπειριών,  μείγμα των καθημερινών προβληματισμών που ξεπηδούν στην ψυχή του σύγχρονου πνευματικού ανθρώπου που συμμετέχει, ως οφείλει, με αυταπάρνηση στα κοινά της κοινωνίας της οποίας αποτελεί ενεργό μέλος, παρακινώντας άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα τους ιθύνοντες να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές για τη διάσωση των αρχών και αξιών που συγκροτούν τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Στόχος κάθε ανθρώπου της τέχνης είναι με κάθε λέξη του, με κάθε παρέμβασή του να βάλει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της πνευματικής αλλαγής που αξιώνει με το έργο του. Και ο στόχος του συγγραφέα του εν λόγω πονήματος έχει επιτευχθεί, αν αναλογιστεί κάποιος  ότι κανένας αναγνώστης του δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος απέναντι σε όσα παρατίθενται με τόση παραστατικότητα και ειλικρίνεια. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη να αντικρύσει την πραγματικότητα και να αφυπνισθεί μέσα από δρόμους αυθεντικούς, που απεκδύονται την υποκρισία και το συμφέρον. Αυτή η ειλικρίνεια και αυθεντικότητα του συγγραφέα καθιστά το έργο του προσιτό και οικείο στον καθένα, πρόσφορο έδαφος για γόνιμο προβληματισμό και πνευματική μεταμόρφωση.

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

 

Η απάντηση, λοιπόν στο αρχικό ερώτημα περί πνευματικών ταγών, είναι εμφανής. Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη διάθεση και τη συνείδηση να προβληματίσουν, να παραδειγματίσουν και να καθοδηγήσουν. Ας τους ευχηθούμε να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να μάχονται,να ελπίζουν. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα για το έργο του και ας είναι ανεξάντλητη η πηγή εμπνευσής του.

 

 

* Η Κυριακή Παπαγεωργίου του Μηνά είναι Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top