Fractal

18 Iανουαρίου – Μισέλ Τουρνιέ

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο Μισέλ Τουρνιέ, που έφυγε σαν σήμερα το 2016, ήταν συγγραφέας με πολύπλευρο συγγραφικό έργο, ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.

 

Εγινε ευρύτερα γνωστός με τα μυθιστορήματα «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού»(1967) που του απέφερε το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας. Παρέλαβε τον Ροβινσώνα από τον Ντάνιελ ντε Φόε και τον παρέδωσε στη μοναξιά και επινοώντας τον Παρασκευά, μας προσφέρει μια ζωή έξω από τις νόρμες.

Το 1970 «Ο Δράκος» του κέρδισε το μεγάλο βραβείο Γκονκούρ και έτσι ο άνθρωπος που στρατολογούσε παιδιά στο ναζισμό περνούσε για πάντα στην παγκόσμια μνήμη. Ο Τουρνιέ, εξάλλου, επαναλάμβανε ότι έγραφε για να διαβαστεί, γι’ αυτό και δεκαετίες μετά μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Γκύντερ Γκρας συνυπέγραφε μια ανθολογία που εκδόθηκε το 2004 από τον Καστανιώτη «Λέγοντας Ιστορίες». Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.

‘Εγραψε, επίσης, πολλά παιδικά και απολάμβανε να μιλά στα παιδιά στα σχολεία. Μετά τον Παρασκευά του, αναγνώριζε, ότι είχε πάντοτε κατά νου του όταν έγραφε τα παιδιά. Αλλά και τους μεγάλους φιλοσόφους και διανοητές, τη μουσική μέσα στις λέξεις του και ανέπτυσσε τις ιστορίες του σα φούγκα. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωση για τον θάνατό του, τον αποκάλεσε «μεγάλο συγγραφέα τεράστιου ταλέντου». Και ο Αλέν Σινιέρ, δήμαρχος του Σουαζέλ, είπε ότι ο συγγραφέας ήθελε να ταφεί στο χωριό όπου ζούσε από το 1957: «Ήταν ερωτευμένος με το χωριό. Είχε διαλέξει τον τόπο ταφής του, κοντά σε ένα δέντρο». Υιοθετώντας για πάντα και στη δική του ζωή έναν εξωτικό, μυθιστορηματικό Παρασκευά.

Έχει πει:


• Υπάρχει ένα αδιάψευστο στοιχείο με το οποίο αναγνωρίζεις ότι αγαπάς κάποιον ερωτικά, κι αυτό είναι όταν το πρόσωπό του σου προκαλεί μεγαλύτερη επιθυμία από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

• H μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση.

• Το να έχεις καλή υγεία σημαίνει να μπορείς να την κακομεταχειρίζεσαι ατιμώρητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top