Fractal

Μια ζωή διάβασμα…

Του Νίκου Τσούλια //

 

 

Ξεφυλλίζοντας παλιά βιβλία ανοίγεις παράξενες πόρτες της ιστορίας, βλέπεις τον τρόπο σκέψης, τη διαπάλη της γνώσης και της άγνοιας σε γνωστούς πλέον τόπους, συναντάς τυπογραφικά στοιχεία γραμμένα με το χέρι της καλλιγραφίας (μερικοί θα την πρόλαβαν να διδάσκεται στα παλιά σχολεία) και σημειώσεις – συμπληρώματα στο περιθώριο της σελίδας, απολαμβάνεις γκραβούρες που σε εισάγουν στην παλιά εποχή με πνεύμα “άλλης” αισθητικής και ιδιόμορφου προβληματισμού.
Ανακατεύεις εποχές, σκηνοθετείς έργα επί έργων βάζοντας στοχαστές διαφορετικών αιώνων να συζητούν μέσω του εαυτού σου…

Βιβλία περασμένων αιώνων με τα χρόνια να τους δίνουν γήρας και αξία, βιβλία άυλα, ψηφιακά από κάθε γωνιά της γης, βιβλία παντού, στους τοίχους και στους σκληρούς δίσκους. Και εσύ:  Βιβλιοβριθής, βιβλιοθήρας, βιβλιοθηκομανής, βιβλιολάτρης, βιβλιομανής, βιβλιοσυλλέκτης, βιβλιόφιλος, βιβλιοφάγος.

 

Γόνιμη διασταύρωση του καινούριου με το παλιό. Το καινούριο μετασχηματίζειι το παλιό, το αναδεικνύει. Παλιά βιβλία ξαναφτερουγίζουν στον ορίζοντα του ανθρώπου, βιβλία που δεν υπήρχε περίπτωση να τα συναντήσεις ούτε στο όνειρό σου είναι “προ οφθαλμών”, μπορείς να ταξιδέψεις μαζί τους στο μακρινό παρελθόν, να βλέπεις τον “Ευκλείδη”, τον “Στοιχειωτή”, να υφαίνει σταθερά το νήμα της μαθηματικής γνώσης επί αιώνες και αιώνες και το έργο του να γίνεται η πιο πολυδιαβασμένη γνωστική περιοχή στην ιστορία του Δυτικού κόσμου (και ας νομίζουν αρκετοί, λανθασμένα, την Αγία Γραφή), αλλά και να αναρωτιέσαι για το “τότε”: τόσα απλά πράγματα μάθαιναν στη φυσική;

Βιβλία άυλα, βιβλία ψηφιακά τώρα στο laptop και αργότερα και στο «anthologio»:
«Γεωμετρίας Ευκλείδου στοιχεία», εκτεθέντα παρά Βενιαμίν Λέσβιου, εν Βιέννη της Αούστριας (1820),
«Στοιχειώδους Εγκυκλοπαιδείας» των Παιδικών μαθημάτων υπό Γ. Γενναδίου και Γ. Λασάνη, εν Μόσκβα, (1820),
«Θεωρία της Γεωγραφίας» συντεθείσα υπό Ιωσήπου του Μοισιόδακος, εν τη Ουιέννη της Αουσρίας, (1781),
«Μερική διάγνωσις εκ των παλαιών φιλοσόφων εκ της φύσεως», του Δαμασκηνού του αρχιερέως, Ενέτησιν (αχπβ΄),
«Σύνοψις Φυσικής», υπό Κ. Κούμα, Εν Βιέννη της Αυστρίας (1812) κλπ κλπ

Να σκάβεις στο παρελθόν, να ψάχνεις και να βρίσκεις τους «αρχαίους θεριστές», να κατανοείς ως ένα βαθμό το παρόν, πώς προέκυψε με τις συνέχειες και τις ασυνέχειες στο μακρύ χρονικό οδοιπορικό, να προσπαθείς να προσεγγίσεις το μέλλον αναγωγικά, να μην έχεις αυταπάτες ότι το παρόν με τις τόσες βεβαιότητες θα το προσεγγίζουν με κατανόηση και με κούνημα του κεφαλιού οι μελλοντικές γενιές βλέποντας δοξασίες και πεποιθήσεις που θα έχουν ανατραπεί. Και να προσπαθείς να ανιχνεύεις ποια πεδία θα έχουν αυτή την τύχη και ποια θα επιζήσουν.

Αναλογίζεσαι πως μετά από κάποια χρόνια θα σε βλέπουν οι «επόμενοι», προβληματίζεσαι από τη σχετικότητα της εκάστοτε γνώσης, γίνεσαι συνετός και ταπεινός, το ταξίδι της γνώσης είναι το ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο και στο χώρο, μια οδύσσεια, με την Ιθάκη να είναι μέσα στην ψυχή σου, στον εαυτό σου…

Να αποδελτιώνεις κάθε βιβλίο που διαβάζεις, να κορφολογείς της σκέψης τα ξεπετάγματα, να στολίζεις με αυτά ως παρένθετα τη δική σου πεζότητα της γραφής, να στοχάζεσαι σε αποθησαυρίσματα που μπορεί να έχουν περάσει φευγαλέα κάποτε και από τη δική σου σκέψη και να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να έχουμε τις ίδιες κρυφές αγωνίες και να τα κάνεις σηματωρούς των συλλογισμών σου.

Free books download, free textbooks, παλιά σχολικά βιβλία, κάθε λογής λέξεις – κλειδιά ξανά και ξανά, ατέλειωτες ιστοσελίδες, ωκεανός με συλλογές ολόκληρες, κατανεμημένα άρθρα και βιβλία κατά θεματική. Γίνεσαι χρυσοθήρας της ψηφιακής γνώσης, κάνεις φακέλους, υποφακέλους και υπο-υποφακέλους, για όποιο σημαντικό θέμα, απείρως πλούσια η διαθέσιμη βιβλιογραφία μου, εγγύηση για την τεκμηρίωση των κειμένων μου, στολίδι για κάθε άρθρο μου. Να ταξιδεύεις μακριά, να φτάνεις στις National Academies των Η.Π.Α., σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας και του Καναδά, να ανοίγεις ψηφιακά κείμενα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πηγαίνοντας όλο και πιο μακριά στο παρελθόν, όπως ανιχνεύουμε την απαρχή του Σύμπαντος με τις ακτινοβολίες, βιβλία που γίνονται δικά σου, βιβλία που ποτέ δεν θα μπορούσες να τα αγγίξεις.

Τόσα χρόνια στην ερημιά, στην έλλειψη βιβλίων, πώς θα αναπληρωθούν; Η πιο γλυκιά εκδίκηση. Δεν θα προλάβεις να τα διαβάσεις; Ε και; δεν πειράζει, θα ξέρεις ότι έχεις τόσα πολλά κλασικά βιβλία, κείμενα και άρθρα όσα ελάχιστοι, άλλα αποθηκευμένα «κάπου εκεί» και άλλα στο σκληρό δίσκο για να τα ανασύρεις όποτε θέλεις. Ψηφιακά κοιτάσματα ατέλειωτα, συνεπής τροφός της ιστοσελίδας, της ιστοσελίδας που φιλοδοξεί να βελτιώνεται διαρκώς και να δίνει κείμενα κλασικά, κείμενα που αξίζουν να διαβάζονται.

«Ψηφιακή βουλημία απλώσου», ατέλειωτοι οι ανθοί σου, χυμώδεις οι καρποί σου, συμπυκνωμένοι οι χώροι σου, οι χρόνοι σου της κλίμακας «dt», οι γνώσεις σου και οι πληροφορίες σου ανά πάσα στιγμή στην επιφάνεια, δίπλα στις αναζητήσεις σου, σταθερή αξία, μόνιμη συντροφιά.

Ποτέ δεν θα νιώσεις μοναξιά, ας είσαι μόνος… Μπορεί να  “έχουμε να κάνουμε όλο και περισσότερο με «ανεικονικά σώματα», στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, και από την άλλη με «ασώματες εικόνες»” (Κάμπερ), αλλά βρίσκεις καινούριους βιότοπους των γραμμάτων, συνυπάρχεις με ανθρώπους, με ανθρώπους που είναι τόσο μακριά και όμως δίπλα σου, συναντάς άλλους συνοδοιπόρους του στοχασμού, στο ταξίδι της γνώσης, στο ταξίδι της ζωής…

clip_image001[4]

clip_image001[6]

clip_image001[8]

clip_image001[10]

clip_image001[12]

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top