Fractal

Πώς να μη κάνουμε «μια τρύπα στο νερό»

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Σάκης Σερέφας «Μια τρύπα στο νερό», εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Μεταίχμιο

 

Με ευφυία και κέφι ο πολυγραφότατος και ταλαντούχος Σάκης Σερέφας μάς χαρίζει παιδικές διασκεδαστικές ιστορίες. Πώς ένα παιδί οκτώ χρονών και πάνω αντιλαμβάνεται τον κόσμο που το περιβάλλει; Θα υπάρχουν σίγουρα πράγματα που καταλαβαίνει πώς λειτουργούν και άλλα όχι.

Μερικά θα μπορεί να τα ερμηνεύσει, ενώ άλλα θα δυσκολεύεται. Ο ήρωας της ιστορίας ο Γιάννης αντιλαμβάνεται ένα πρωί πως ζει  μέσα σε έναν τρύπιο κόσμο. Κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, μυρμηγκότρυπες και ένα σωρό άλλες τρύπες γύρω του. Τρύπα στο ρούχο του, τρύπες στα ρουθούνια του, τρύπα στον αφαλό του, τρύπα στη φλογέρα του πλανόδιου οργανοπαίχτη, τρύπα στο χώμα, τρύπα στη ράχη της φάλαινας, τρύπες στο ανθρώπινο δέρμα, τρύπα στις ξύστρες, στα ηφαίστεια, στην ψίχα του ψωμιού, στο στόμιο της αλατιέρας. Αλλά καμιά από αυτές δεν του φαίνεται τόσο παράξενη όσο μία τρύπα στο νερό! Είναι μία τρύπα φοβερή και ασυνήθιστη, μια τρύπα χίμαιρα, που είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να την επιτύχεις. Εκτός αν είσαι Μεγάλος. Γιατί αυτοί κάνουν συνήθως τρύπες στο νερό. Τα Παιδιά όχι τόσο.

Ο μικρός πρωταγωνιστής αφιερώνεται στο αδύνατο. Δεν ανοίγει με τίποτα μια τρύπα στο νερό. Η μαμά του τού επισημαίνει πως εξαιτίας αυτής της υπερπροσπάθειας είχε την ευκαιρία να μάθει νέα πράγματα, να έχει νέες εμπειρίες, να βάλει τον εαυτό του σε δοκιμασίες πρωτόγνωρες. Η ζωή του αλλάζει και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Μια τρυφερή ιστορία, που σου ανοίγει παράθυρο στη μαγεία, σου δείχνει δρόμους. Οι γονείς παίζουν πάντα ρόλο κλειδί στο πώς θα βοηθάνε κάθε φορά τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν τους φόβους, να λύνουν τις απορίες τους, να κατανοούν τον κόσμο τους. Έτσι και η μητέρα της ιστορίας μας. Του εξηγεί αφού πρώτα το ακούσει, κάνει εποικοδομητικό διάλογο. Δεν τον καλοπιάνει, του μιλά με βάση τη λογική. Και εκείνος κοιμάται ικανοποιημένος και χαρούμενος και μια μεγάλη τρύπα εμφανίστηκε και στο όνειρό του. Οι γλυκεροί και υπερπροστατευτικοί γονείς, μπορεί να βλάψουν τα παιδιά παρά να τα ωφελήσουν. Από κει και πέρα παίζει ρόλο και η προσωπικότητα και η ευφυία του κάθε παιδιού.

Ελκυστική η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου σε μια ιστορία καθόλου συνηθισμένη που είναι σχεδιασμένη ώστε το παιδί να έχει την αναγνωστική ετοιμότητα να την διαβάσει και μόνο του. Υπάρχει χιούμορ, κάποια έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία, ανατρεπτική διάθεση, αφορμές για σχολιασμό και τροφή για σκέψη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χάνεται ο στόχος της ιστορίας και αυτό σημαίνει πολλά!

 

Σάκης Σερέφας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top