Fractal

❤ Μετρώντας τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά με βιβλία

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

 

 

Είμαστε πολλοί όσοι μετράμε τα Χριστούγεννα με βιβλία. Την καινούργια χρονιά με Μαίρη Πόπινς, Ιούλιο Βερν, Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Μπολάνιο, Χένρι Τζέημς κι Αγκάθα Κρίστι ξανά. Ας δώσουμε και στους αγαπημένους μας αυτή την ευκαιρία, να μετρήσουν με ένα βιβλίο δικό μας- δικό τους την καινούργια χρονιά. Με μια ματιά στα σπουδαία της νέας εσοδείας…

 

✩ Αχιλλέας Κυριακίδης «Το μουσείο των τύψεων», εκδ. Πατάκη, σελ. 148

«Σύντομες και παράξενες ιστορίες, παγιδευμένες στις συμπληγάδες ενός μεταφυσικού ρεαλισμού», μικρά διαμάντια για έναν επιμελητή εκδόσεων που βελτιώνει το ύφος συγγραφέων επεμβαίνοντας ακόμα και σε κλασικά κείμενα, για έναν παθιασμένο αναγνώστη, για τον νεαρό Μπόρχες και για κάποιον που γευματίζει με τον μπορχεσιανό Φούνες τον μνήμονα.

 

✩ Ανδρέας Μήτσου «Ο Ορφέας και ο Ανδρέας», εκδ. Καστανιώτη, σελ. 169

Συμβάντα από την ανεξέλεγκτη φαντασία ενός που έχει πάρει διαζύγιο με την κοινή οπτική. Επειδή πάντα θα υπάρχει και μια άλλη ζωή. Καθώς και μια άλλη ερμηνεία αυτής.

 

✩ Κώστας Ακρίβος «Γάλα μαγνησίας», εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 308

Μυθιστόρημα ενηλικίωσης, ο συγγραφέας επιστρέφει στο οικοτροφείο των παιδικών του χρόνων και ανατέμνει φιλία και ενοχές. Το μυστήριο της μνήμης που φτάνει άλλη ως τον καθένα. Ό,τι αντέχουμε, θυμόμαστε στη ζωή.

 

✩ Θεόδωρος Γρηγοριάδης «Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου», εκδ. Πατάκη, σελ. 314

Εικοσιέξι ιστορίας από το Παγγαίο, την Καβάλα μέχρι το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη που διασχίζουν Ιστορία, χαρακτήρες, πολιτισμούς, την εποχή.

 

✩ Ιωάννα Καρυστιάνη «Χίλιες ανάσες», εκδ. Καστανιώτη, σελ. 320

Η ζωή που ξεπηδά μετά τον χαμό. Η ευλογία του πένθους, το ιερό δώρο της ζωής, οι αντοχές του ανθρώπου, το φως που υπάρχει παντού με μια γλώσσα σχεδόν σωματική.

 

✩ Συλλογικό «BalkaNoir», επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 430

Και για τους λάτρεις του αστυνομικού: ένα πανόραμα της σύγχρονης πραγματικότητας στα Βαλκάνια. Είκοσι ένα διηγήματα σημαντικών της αστυνομικής λογοτεχνίας από επτά βαλκανικές χώρες -Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία- συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στα διεθνή εκδοτικά χρονικά.

 

✩ Lucia Berlin «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς», Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα, σελ. 576

Τα καλύτερα αφηγήματα της θρυλικής διηγηματογράφου Λουσία Μπερλίν, μιας μαστόρισσας της φόρμας που αναγνωρίστηκε μετά θάνατον ως έξοχη εκπρόσωπος της μποέμ γενιάς του ’60 και του ’70. «Με το σθένος ενός Ρέιμοντ Κάρβερ, την ειλικρίνεια μιας Άλις Μονρό κι ένα μείγμα ρέμπελου χιούμορ και μελαγχολίας εντελώς δικό της, η Μπερλίν κάνει θαύματα με υλικό την ασήμαντη καθημερινότητα».

 

✩ Tsao Hsueh- Chin «Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας», Μετάφραση: Έλλη Λαμπρίδη, εκδ. Gutenberg, σελ. 789

Το σημαντικότερο και δημοφιλέστερο μυθιστόρημα ολόκληρης της κινέζικης λογοτεχνίας. Η άνοδος και η πτώση μιας αριστοκρατικής οικογένειας με επίκεντρο ένα ερωτικό τρίγωνο. Αλληγορία, πολιτική διαμαρτυρία, μανιφέστο του ρεαλισμού, μακρύ μοιρολόι για τη χαμένη δόξα της δυναστείας των Μινγκ. Μυθιστόρημα «φετίχ».

 

✩ Πατρίκ Μοντιανό «Ένα πεντιγκρί», Μετάφραση: Ελένη Τζιάφα, εκδ. Πόλις, σελ. 136

Όλοι μιλούν για το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα. Η αφήγηση των πρώτων είκοσι χρόνων της ζωής του στο μεταπολεμικό Παρίσι· ένα ταξίδι στη νεανική του ηλικία, κλειδί για το σύνολο του έργου του.

 

✩ Bernhard Schlink «Όλγα», Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική, σελ. 296

Ο συγγραφέας του bestseller “Διαβάζοντας στη Χάννα” παρακολουθώντας την ηρωίδα του επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή από τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871, την ίδρυση του γερμανικού Ράιχ το ίδιο έτος και τους παγκόσμιους πολέμους, έως τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, τον γερμανικό Μάη του 1968 και το σήμερα. Τα τραύματα από το εθνικό παρελθόν, οι προκαταλήψεις, τα λάθη κι ο ταξικός αποκλεισμός προκαλούν στους πρωταγωνιστές του βιβλίου δυσκολία να ευτυχήσουν και τους καθιστούν σχεδόν ανίκανους να ερωτευτούν.

 

✩ Απόστολος Δοξιάδης «Ερασιτέχνης επαναστάτης», εκδ. Ίκαρος, σελ. 1064

Μια εξομολογητική ιστορία ενηλικίωσης και μια συναρπαστική περιπέτεια. Παράλληλα, ένας στοχασμός για την πρόσφατη Ιστορία του τόπου, τη φύση των ακραίων καταστάσεων και της ριζοσπαστικής πολιτικής που τρέφουν, όπως και για τη μοίρα της γενιάς που διαπλάστηκε στα χρόνια της δικτατορίας, μιας γενιάς που αφήνει έντονα τα σημάδια της και στο σήμερα.

 

✩ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου «Η κίνηση του εκκρεμούς» Άτομα και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017, εκδ. Πόλις, 912

Μελέτη για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία που ξεκινάει από το 1974 και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, καλύπτει το σύνολο της μεταπολεμικής περιόδου. Το βιβλίο δοκιμάζει να απαντήσει στο εξής θεμελιώδες ερώτημα: Πώς αναπαριστάται η σχέση ατομικού και συλλογικού στην πεζογραφία της Μεταπολίτευσης;

 

✩ Γιώργος Σεφέρης «Μέρες Η’ 2 Γενάρη- 16 Δεκέμβρη 1963», επιμέλεια: Κατερίνα Κρίκου- Davis, εκδ. Ίκαρος, σελ. 384

Βιβλίο που περιμέναμε εναγωνίως. Εκτείνονται από τον Ιανουάριο του 1961 ως και τον Δεκέμβριο του 1963. Καλύπτουν τους τελευταίους μήνες της θητείας του Γιώργου Σεφέρη ως Πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία και φτάνουν ως τον επαναπατρισμό του και την αναγγελία του Βραβείου Νόμπελ. Σπάνια καταγραφή των εσωτερικών αναζητήσεων του νομπελίστα ποιητή, αλλά και μια ιδιαίτερη τοιχογραφία μιας ολόκληρης.

 

✩ Γιάννης Ρίτσος «Πρώιμα ποιήματα και πεζά», επιμέλεια: Γιώργος Ανδρειωμένος, εκδ. Κέδρος, σελ. 288

Επειδή στα πρώτα ποιήματα και πεζά κείμενα του Ποιητή κρύβεται το μυστικό: της ποιητικής ορμής του, της ζωής του, της εποχής τους.

 

✩ Μιχάλης Κατσαρός «Μείζονα ποιητικά», εκδ. Τόπος, σελ. 220

Τα “Μείζονα ποιητικά” του Μιχάλη Κατσαρού (1920-1998), ενός από τους πιο επιδραστικούς ποιητές στη νεοελληνική λογοτεχνία, περιλαμβάνουν το πιο γνωστό, σχολιασμένο και πολλαπλώς διαβασμένο έργο του ποιητή, δηλαδή τις τρεις συλλογές του “Μεσολόγγι” (1949), “Κατά Σαδδουκαίων” (1953), “Οροπέδιο” (1957).

 

✩ Κωστής Παλαμάς «Ανθολογία», ανθολόγηση: Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδ. Κέδρος, σελ. 480

Μια επιλογή από το τεράστιο παλαμικό ποιητικό έργο που επιμελείται και προλογίζει ο Κώστας Χατζηαντωνίου επειδή ήρθε η εποχή να τον ξαναδιαβάσουμε σωστά και με ανοιχτή καρδιά.

 

✩ Διδώ Σωτηρίου «Ανασκαφές», Αναμνήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, εκδ. Κέδρος, σελ. 480

Αθησαύριστο υλικό από σημειώσεις της Διδώς Σωτηρίου στην περίοδο 1988-1994. Ακριβό δώρο στις χιλιάδες των αναγνωστών της που αποδεικνύει ότι οι σημαντικοί συγγραφείς είναι αστείρευτοι.

 

✩ Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Ο ανακτημένος χρόνος», Μετάφραση: Παναγιώτης Πούλος, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 399

Με την κυκλοφορία του “Ανακτημένου χρόνου”, της έβδομης και τελευταίας ενότητας του μυθιστορηματικού κύκλου του Μαρσέλ Προυστ, ολοκληρώνεται μια μεταφραστική εργασία που ξεκίνησε το 1969 και διακόπηκε στα μέσα του πέμπτου τόμου, της “Φυλακισμένης”, με τον αδόκητο θάνατο του Παύλου Ζάννα, το 1989. Στη συνέχεια πήρε το νήμα ο Παναγιώτης Πούλος ο οποίος μετέφρασε το δεύτερο ήμισυ της “Φυλακισμένης”, την “Αλμπερτίν αγνοούμενη”, μετάφραση η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2015), και, τέλος, τον “Ανακτημένο χρόνο. Έτσι, η πρώτη ελληνική έκδοση του “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”, ενός έργου τέχνης που έχει ήδη κατακτήσει μέσα από τις μεταφράσεις του σε πάνω από σαράντα γλώσσες περίοπτη θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

 

✩ Κυριάκος Αθανασιάδης «Power Kid», εκδ. Στερέωμα, σελ. 272

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για εφήβους και μεγάλους αναγνώστες με θέμα ένα παιδί σουπερήρωα δέκα χρονών που νοσεί. Η αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό. Το πεπρωμένο του παιδιού που είναι να σώσει την ανθρωπότητα και όλο τον πλανήτη από τους Εξωγήινους Κακούς. Επειδή η Φαντασία μας είναι μια άλλη ζωή. Σπουδαία ζωή.

 

✩ Βασίλης Αλεξάκης «Γιατί κλαις;», εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 32

Ο μονόλογος μιας μαμάς και μια βόλτα που φέρνει δάκρυα τελικά. Ένα παραμύθι για ανώριμους γονείς και ώριμα παιδιά. Προσοχή: πονά.

 

✩ Δημήτρης Χαντζόπουλος, Εμμανουήλ Ροίδης «Πάπισσα Ιωάννα», εκδ. Athens Review of books, 208

Η Πάπισσα Ιωάννα ξαναζωντανεύει στο graphic novel του Δημήτρη Χαντζόπουλου, ο χαρισματικός σκιτσογράφος της «Κ» κατάφερε να αναζωογονήσει με τρομερή μαεστρία αυτό το εμβληματικό βιβλίο.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top