Fractal

Κατασκοπευτικό θρίλερ

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

Jane Thynne «Μαύρα ρόδα», Μετάφραση: Φίλιππος Χρυσόπουλος, εκδ. Κέδρος, σελ. 536

 

Όταν ο αναγνώστης ενός βιβλίου βλέπει στο οπισθόφυλλο ότι η υπόθεση εκτυλίσσεται τα πρώτα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας, η υπόθεση είναι ολίγο (έως πολύ) νουάρ και την αναφορά σε πραγματικά ιστορικά πρόσωπα η πρώτη αβίαστη σκέψη είναι: Φίλιπ Κερ. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια το βιβλίο «Μαύρα ρόδα» (εκδόσεις Κέδρος) δεν έχει να κάνει με άλλη μια συναρπαστική περιπέτεια του εμβληματικού Μπέρνι Γκούντερ, του ήρωα που έκανε διάσημο και εξαιρετικά δημοφιλή τον Άγγλο συγγραφέα. Αλλά η όλη μυθοπλασία έχει προκύψει από το… πλευρό του Κερ. Συγγραφέας στην πρώτη σχετική της προσπάθεια είναι η σύζυγος του Κερ Jane Thynne που δεν ξεφεύγει από την… οικογενειακή παράδοση!

Κεντρικό πρόσωπο στα Μαύρα Ρόδα είναι η Αγγλίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν που βρίσκεται το 1933 στη ναζιστική Γερμανία και αναλαμβάνει ρόλο κατασκόπου για την Αγγλική αντικατασκοπεία αφού οι συνθήκες (και ένα project Γερμανικής μόδας) την έχουν φέρει πολύ κοντά στις συζύγους των επώνυμων στελεχών του Τρίτου Ράιχ. Η Thynne μοιάζει να έχει ολοκληρωτική επιρροή από τις συγγραφικές εμπνεύσεις του Κερ αλλά σε πολλά σημεία η όλη προσπάθεια της διαφοροποιείται και διαφέρει σημαντικά. Η μανιέρα πάντως πάνω στην οποία κινείται μοιάζει να μην έχει πρωτοτυπίες σε σχέση με τον Κερ: Ναζιστική Γερμανία, ιστορική μυθοπλασία, όλος ο…. θίασος του Τρίτου Ράιχ επί σκηνής με φόντο αληθινά γεγονότα και επιπροσθέτως και οι σύζυγοι του Γκέρινγκ, του Γκέμπελς και διαφόρων άλλων στελεχών του κόμματος. Επίσης, η γραφή των δύο συζύγων μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό ειδικά στο επίπεδο των παρομοιώσεων και των εύστοχων περιγραφών.

Αλλά οι ομοιότητες σταματούν κάπου εδώ: Η Κλάρα Βάιν μοιάζει ελλειπτική ως χαρακτήρας σε σχέση με τον αντιφατικό, σκληροτράχηλο και αμφιλεγόμενο Μπέρνι Γκούντερ. Ο ντέντεκτιβ, αστυνομικός, βετεράνος του πολέμου και φυγάς (όλες αυτές οι ιδιότητες του έχουν αποτελέσει κομβικά σημεία στα βιβλία του Κερ) Γκούντερ είναι αυτός που δίνει ζωή στα βιβλία του Κερ. Η Βάιν, πιο λεπτεπίλεπτη και εξεζητημένη, προσθέτει στο νουάρ στοιχείο μόνο λόγω της κατασκοπικής της δράσης σε μια αφιλόξενη και επικίνδυνη πόλη. Παράλληλα, στο επίπεδο της μυθοπλασίας η δράση στα βιβλία του Κερ είναι σταθερή, υπάρχει σε αρκετά το στοιχείο του μυστηρίου και η αναγκαία «αποστολή» για τη λύση μιας υπόθεσης. Η Thynne αντίθετα δεν πλέκει τον ιστό κάποιου μυστηρίου αλλά προσπαθεί να πατήσει στα χνάρια μιας γνήσιας κατασκοπικής ιστορίας. Σε μεγάλο βαθμό το κατορθώνει και σίγουρα η γραφή της είναι γρήγορη και βοηθάει τον αναγνώστη.

 

Jane Thynne

 

Σίγουρα όμως όποιος έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του Κερ και έχει μαγευτεί από την ατμοσφαιρική νουάρ ατμόσφαιρα του αλλά και τον χαρακτήρα του Γκούντερ δεν έχει λόγο να επιδιώξει να βρει ανάλογα στοιχεία στο «Μαύρο Ρόδο». Μπορεί να διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του Κερ. Παρότι στην Ελλάδα τα Μαύρα Ρόδα είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με ηρωϊδα την Κλάρα Βάιν (από τα τέσσερα αν δεν κάνω λάθος που συνολικά έχουν κυκλοφορήσει) δεν νομίζω ότι η αναπόφευκτη σύγκριση λειτουργεί υπέρ της. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα Μαύρα Ρόδα είναι ένα βιβλίο που δεν θα κουράσει τον αναγνώστη, διαβάζεται ευχάριστα, αναπαράγει σωστά το πνεύμα και τα πρόσωπα μιας εποχής. Προσωπικά, πάντως, θα προτιμήσω την επόμενη περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top