Fractal

Χορογραφία Ζωής

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

Αγγίζοντας ένα «δύσκολο και περίπλοκο θέμα» όπως αυτό των μεταμοσχεύσεων, η Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ κατόρθωσε να το κάνει χορογραφία ζωής. Με ποίηση, ρυθμό, αρμονία, ενσυναίσθηση, περιγράφοντας άλλοτε ευτυχισμένα ενσταντανέ ζωής και άλλοτε την τελετουργία μιας επέμβασης ή το μεγάλο μυστήριο του θανάτου, κατορθώνει να ρίξει «γέφυρα ζωής». Στη δική μας ζωή που είναι αλληλένδετη με κάθε της έκφανση. Το βιβλίο της που ήδη χαρακτηρίστηκε «εκδοτικό φαινόμενο», σάρωσε τα βραβεία, γοήτευσε, συγκίνησε, μετέτρεψε όπως γράφτηκε «μια μεταμόσχευση καρδιάς σε αριστουργηματική λογοτεχνική εποποιία», αλλά πάνω απ’ όλα ανέδειξε μια καινούργια λογοτεχνική φωνή, έναν άλλο τρόπο γραφής, σαν αεράκι δροσερό και ζωογόνο, σαν το πραγματικό τραγούδι της αθάνατης ψυχής. Και μη σας τρομάξει το θέμα, είναι ένας ύμνος ζωής.

 

 

 

 

«Γέφυρα ζωής» της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, εκδ. Καλέντη, σελ. 286

 

«Ήρθε η ώρα. Αρχή της μέρας, όπου το άμορφο παίρνει μορφή: τα στοιχεία της Φύσης οργανώνονται, ο ουρανός χωρίζεται απ’ τη θάλασσα, ο ορίζοντας διακρίνεται».

Παρ’ ότι η συγγραφέας παίζει τίμια με τον αναγνώστη της, μας γνωρίζει εξ’ αρχής το δύσκολο της υπόθεσης, στη συνέχεια καταπιάνεται με το πιο δύσκολο, δίνει στο άμορφο της ζωής, λογοτεχνική μορφή. Τρία αγόρια, ο «Κριστόφ Αλμπά, Γιόχαν Ροσέ κι εκείνος, ο Σιμόν Λεμπρ» αυτοί που ξυπνούν δύσκολα σηκώνονται εντούτοις μόνοι τους αυτό το πρωί, παίρνουν το φορτηγάκι και ξεκινούν με τη μοναδική νεανική έξαψη για την παραλία των σέρφερ. Αλλά ο Σιμόν Λεμπρ, θα μείνει εκεί, δεν θα επιστρέψει απ’ αυτό το πρωί. Θα κατορθώσει, όμως, παρά την φαινομενική ακινησία του να κουρδίσει το ρολόι της ζωής.

Να φέρει στα όρια τους γονείς του και να τους εξυψώσει από τα υπόγεια της απόγνωσης, θα κινητοποιήσει γιατρούς και τους ειδικούς επί των μεταμοσχεύσεων, θα χαρίσει το μέγιστο των συναισθημάτων στο κορίτσι του και στους φίλους του, θα κατορθώσει «φεύγοντας» να δώσει ζωή και να υπάρξει παντού.

Με μια αφήγηση που θυμίζει ανοιξιάτικο αεράκι και βαλς, αυτό το βαλσάκι της ζωής, περιγράφοντας από μια οπτική που συνειδητοποιούμε όταν βρεθούμε στο όριο, καθημερινές μαγικές και μαγευτικές εκφάνσεις ζωής, όπως αυτή με την καρδερίνα μας, με τον λαβύρινθο που ετοιμάζουμε σε κάθε προσπάθειά μας προσδοκώντας ταυτόχρονα να ξεφύγουμε κιόλας απ’ αυτό, η συγγραφέας ενώνει τα φαινομενικά αντίθετα, τους δυο πόλους μας, την αρχή με το τέλος, το θάνατο με αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ζωή. Με ακρίβεια και απόλυτη διαύγεια, ρεαλιστικά και απολύτως υπερβατικά, ο θάνατος εξάλλου πάντα θα μας υπερβαίνει, όπως και το νόημα, το γιατί ζούμε ή ζήσαμε, την πραγματικότητα του οποίου θα γνωρίσουμε όταν πια θα εκπνέει αυτό που αποκαλούμε εμείς οι άνθρωποι «ζωή».

Περιγράφοντας τις κινήσεις των εμπλεκομένων πριν το συμβάν και κατά την διάρκειά του, η συγγραφέας κατορθώνει να χωρέσει σε 24 ώρες την ανθρώπινη ζωή: το νόημά της, την ποίηση και το δράμα της, την αρχή και το τέλος της, την αέναη συνέχειά της, τον έρωτα και τα στοιχεία της φύσης, το αεράκι, το κύμα και το κελάηδισμα, το γέλιο και το κλάμα, κι εκείνο το ερμητικό μυστήριο της ύπαρξης, την ώρα της μέγιστης απόφασης, την δωρεά μετά της ζωής. Το βιβλίο αναγνωστικά αποτελεί μια εμπειρία, όσοι το διάβασαν μιλούν άλλωστε για «άλμα στο άγνωστο, στοίχημα και συνενοχή», για «αναγνωστικό έρωτα» δίχως περιγραφή.

 

gef2

Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ

 

Καθόλου τυχαίο το ότι η συγγραφέας είναι και μια συγκλονιστική συγγραφέας όσον αφορά το παιδικό βιβλίο καθώς και το ότι ήδη αυτό ειδικά το βιβλίο κατέκτησε σε διάστημα λίγων μηνών, κοινό και κριτικούς. Βραβεύτηκε δε με το Βραβείο Medicis, το βραβείο Charles-Brisser και 10 άλλα σημαντικά βραβεία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallimard και έχει πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα στη Γαλλία, μεταφέρθηκε στο θέατρο και γυρίζεται σε ταινία και πρόκειται να κυκλοφορήσει ήδη στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αμερική και στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Καταλονία, στην Ολλανδία, την Ρωσία, την Σουηδία και την Τουρκία. Η Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ που γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1967 στην Τουλόν, αλλά μεγάλωσε στη Χάβρη, σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Εθνολογία στο Παρίσι και έχει εκδώσει 16 βιβλία αποσπώντας σχεδόν όλα τα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία, κατόρθωσε μέσα από τον διάφανο μακροπερίοδο λόγο της να «αναγνώσει» τον ρυθμό, το νόημα και το αλληλένδετο, το μυστήριο της ζωής. Σχεδόν αφουγκράζεσαι την ανάσα της και τον κτύπο της καρδιάς που σταματά και ξαναρχίζει. Ναι. Αρχίζει ξανά. Αποτελώντας μια αναγνωστική εμπειρία.

 

* Δημοσιεύθηκε στο ethnos.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top