Fractal

https://soundcloud.com / MatinaSousPeau (Αντί Τίτλου)

Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

3bsmall

 

H Matina Sous Peau υποδέχεται τους καλεσμένους της στα σαλόνια του προφίλ που έφτιαξε στο Soundcloud (σ.σ. Το Twitter της μουσικής;) προτείνοντας αναπάντεχα τραγούδια. Με την βοήθεια στοιχειώδους μουσικής τεχνολογίας ποστάρει μιξαρισμένους ήχους από κομμάτια ετερόκλητων καλλιτεχνών. Ονόμασε τη δουλειά της Matinas ηχητικό ροκοκό ή στιγμιαίο σουρεάλ. Όπως και να είναι εκείνη «τοποθετώντας» την φωνή της Αρλέτας «Μπαρ Το Ναυάγιο» πάνω στο afro – beat των Ikebe Shakedown ή κάνοντας το ίδιο με την φωνή του Στράτου Διονυσίου «Με Σκότωσε Γιατί την Αγαπούσα» πάνω σε μελωδίες του James Blake μοιάζει να απολαμβάνει τον εθισμό του τυχαίου που προκαλεί στους ακροατές της. Με τους δείκτες επισκεψιμότητας του προφίλ της στο Soundcloud και εκείνους του καναλιού που έχει στο You Tube να είναι ανοδικοί η Matina Sous Peau μας ξεναγεί στον λαβύρινθο της συγκόλλησης διαφορετικών ηχητικών συμπεριφορών και απαντά στο ερώτημα αν το Mashup είναι το νέο Sampling.

 

 

-Όταν άνοιξες τα μάτια σου το πρωί ποια ήταν η πρώτη σκέψη που έκανες ;

-Οτι θέλω να τελειώνω μια δουλειά που κάνω αυτόν τον καιρό για να γράψω μουσική

 

-Ποιο ήταν το πρώτο Mashup κομμάτι που άκουσες;

-Τα Mashup τα έφτιαχνα πολύ πριν μάθω ότι λέγονται έτσι. Ουσιαστικά μίξαρα κομμάτια με προγράμματα στον υπολογιστή, και απλώς κατά τη μίξη η ταυτόχρονη αναπαραγωγή διαρκούσε περισσότερο. Οπότε τα πρώτα mash up που άκουσα ήταν αυτά που η ίδια έφτιαχνα .

 

-Και ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι Mashup που “έφτιαξες”;

-Δεδομένου του ότι η μουσική που άκουγα όταν άρχισα να ασχολούμαι με προγράμματα για d.j. ήταν House και R’n’B(ναι ήμουν κι εγώ κάποτε mainstream παιδί), παρόμοια ήταν και τα κομμάτια που προέκυπταν. Αν δεν ήταν ο αδερφός μου να μου θυμίσει οτι έχει δικά μου Mashups από το 2006 περίπου με κομμάτια House θα το είχα ξεχάσει εντελώς. Το πρώτο πάντως που έγινε πιο σοβαρά και ήταν και το πρώτο που ανέβασα στο Soundcloud και στο Youtube ήταν το “Comptine d’un autre ete” του Yann Tiersen με το “What is love” των Haddaway, που είναι και το μόνο που τραγουδάω .

 

2Bsmall

 

-Ποια είναι η συνταγή ενός σωστού Mashup;

-Όποια είναι και η συνταγή ενός σωστού κομματιού. Η απάντηση φυσικά είναι οτι δεν υπάρχει σωστή συνταγή. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί για να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του. Η δική μου έκφραση μέσα από τα Mashup είναι πολύ περισσότερο εκείνη του διασκεδαστή παρά εκείνη του καλλιτέχνη. Και ο λόγος που εξαρχής βρήκα ενδιαφέρον στο να τα φτιάξω ήταν καθαρή περιέργεια. Πώς θα ήταν αν συνδυάζαμε αυτό με αυτό? Θα ταίριαζαν; Έτσι ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Είναι σαν να με ρωτάς ποια είναι η συνταγή μιας σωστής περιέργειας. Από κει και πέρα φυσικά απαιτούνται κάποιες γνώσεις σε επίπεδο παραγωγής ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καθαρό δεδομένου του ότι μπλέκονται ήχοι από δυο κομμάτια. Και οι γνώσεις που έχω σε επίπεδο παραγωγής είναι ελάχιστες. Απλώς εμπιστεύομαι τα αυτιά μου. Για μένα είναι, ίσως όχι σωστό, αλλά ευχάριστο όταν καταφέρνω να συνδυάσω δύο κομμάτια με τρόπο που να αποκτούν μια καινούρια αύρα, με τρόπο που το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

 

-Συμμετέχεις και στην μπάντα των My Drunken Haze. Τι σκέφτεσαι, μήνες μετά, την κυκλοφορία του άλμπουμ σας;

-Πόσο χαίρομαι που μετά από 15 χρόνια στα ωδεία, με σπουδές κλασικού βιολιού, κατάφερα να τραγουδάω και πλέον και να γράφω κομμάτια σε μια ροκ μπάντα. Το ότι είναι ροκ μπάντα κι όχι πχ μια ορχήστρα, είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα, και ως προς το είδος της μουσικής αλλά και ως προς το ότι είναι μια ομάδα, και όχι μεμονωμένοι μουσικοί που συνεργάζονται. Το να δημιουργείς σε πραγματικό χρόνο με άλλους ανθρώπους, και να νιώθεις μέρος μιας ομάδας δεν είχα την τύχη να το νιώσω πιο πριν, πέραν από κάποιες συνεργασίες που γινόταν μέσα στη σχολή.(Σπούδασα αρχιτεκτονική). Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις που έχει το να είσαι frontwoman είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές του μουσικού. Για μένα είναι μια φοβερή εμπειρία όλο αυτό, σε όλα του τα επίπεδα, συνθετικό, εκτελεστικό, σε επίπεδο συνεργασίας και φυσικά και σε προσωπικό. Εύχομαι να κρατήσει.

 

-Την πρώτη φορά που άκουσα κομμάτι σου ήταν πριν 2 χρόνια στο κλαμπ – ρεστοράν Bollywood. Έγινε πανικός. Ο κόσμος που το άκουγε χόρευε και χαμογελούσε. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

-Είχα διάθεση να διασκεδάσω τον κόσμο, και χαίρομαι πολύ όταν ο στόχος επιτυγχάνεται.

 

-Στην μουσική, το Μash up είναι το νέο sampling;

-Τα Μashup είναι η εύκολη λύση. Ένα Μashup, σε αντίθεση πχ με ένα remix ή ένα cover, θέλει το πολύ μια μέρα. Επίσης, σε αντίθεση με μια παραγωγή από το μηδέν, χρησιμοποιεί ήδη γνωστά κομμάτια, οπότε αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα κάποιος να το ακούσει, έστω από περιέργεια(την ίδια που είχα κι εγώ πριν το φτιάξω). Γενικά είναι μια τεχνική που λέει ότι αντί να σπάσεις το κεφάλι σου να φτιάξεις κάτι μόνος σου, χρησιμοποιείς ό,τι σου δίνουν δύο ήδη έτοιμα κομμάτια και κάνεις ο,τι καλύτερο μπορείς με αυτά . Δεν έχει τίποτα το πρωτότυπο, είναι μόνο ένας εύκολος τρόπος να φτιάξεις κάτι καινούριο σε ελάχιστο χρόνο. Η μόνη ικανότητα που πρέπει να έχεις είναι να μπορείς να κάνεις το συνειρμό, τι ταιριάζει με τι. Το να συγκρίνεις το mashup με το sampling είναι σαν να συγκρίνεις τη βανίλια υποβρύχιο με ένα τιραμισού. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά είναι ασύγκριτη η διαφορά στην δυσκολία του να πετύχεις το δεύτερο σε σχέση με το πρώτο.

 

-Ποιο πρόγραμμα δουλεύεις για να φτιάξεις τα κομμάτια σου;

-Το Qubase

 

-Ποιο είναι το κομμάτι που ακούς διαρκώς το τελευταίο διάστημα;

-Caribou – Silver

 

-Ποιο είναι – κατά την γνώμη σου – το πιο pop σημείο της Αθήνας;

-Αν με ρωτούσες πιο είναι το πιο λαϊκό σημείο, θα μου ήταν πιο εύκολο να σου απαντήσω. Δε νομίζω ότι είμαστε και πολύ pop, με την έννοια που ίσως το θέτεις, λαός. Ο,τι pop μου έρχεται στο μυαλό, ακολουθείται από τη λέξη δήθεν.. Θα πω το Μοναστηράκι, για το λόγο ότι διακατέχεται από μια πολυχρωμία και μια ζωντάνια που σίγουρα είναι αυθεντικές, και αν μη τι άλλο είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά η αρχή και το τέλος της Αθηναϊκής καταναλωτικής κοινωνίας.

 

-Τι θα κάνεις αμέσως μετά από αυτή την συνέντευξη;

-Θα δουλέψω λίγο και θα κοιμηθώ. 3:10 λέει κάτω δεξιά.

 

 

 

1small

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top