Fractal

Μαθηματικά για Πρωτάκια!

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη //

 

Είπε κανείς ότι τα Μαθηματικά είναι δύσκολα; Δυσνόητα ή βαρετά; Αν ναι, σήμερα θα του αλλάξουμε γνώμη με δύο εξαιρετικά βιβλία κατάλληλα για τα Πρωτάκια μας!

 

math_a“Μαθηματικά Α’ Δημοτικού”, Νίκος Χατζόπουλος, Σκίτσα: Θανάσης Γκιόκας, Ελληνοεκδοτική, 2013, Σελ. 408

 

«Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής» είναι ο υπότιτλος του βιβλίου αυτού καθώς η αλήθεια είναι ότι μέσα από καταστάσεις της φύσης και της ζωής μαθαίνουν τα παιδιά ότι τα μαθηματικά έχουν μεγάλη χρησιμότητα και εφαρμογή στην καθημερινότητα όλων μας. Οι έξυπνες εικόνες συνοδεύουν ευχάριστα τις επίσης έξυπνες και διασκεδαστικές ασκήσεις του βιβλίου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το βιβλίο ακολουθεί πιστά το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της πρώτης δημοτικού, οπότε το βιβλίο αποτελεί έναν πολύ καλό παράλληλο σύντροφο για περαιτέρω ασκήσεις στην καθημερινή ενασχόληση του παιδιού με τα μαθηματικά. Ο γονιός μπορεί μάλιστα και να προβεί σε μια επιλογή ασκήσεων μέσα από την μεγάλη ποικιλία που έχει το βιβλίο.  Κι αν έχετε αμφιβολία ότι δεν θα ξέρετε ποια είναι η σωστή λύση στις ασκήσεις του βιβλίου, ο συγγραφέας έχει προνοήσει, όχι μόνο να σας δώσει την σωστή λύση αλλά όπου χρειάζεται και τον τρόπο για να λυθεί η άσκηση! Καλή διασκέδαση με … μαθηματική ακρίβεια λοιπόν!

 

math_b“Το πρώτο μου εικονογραφημένο λεξικό Μαθηματικών”, Κέρστιν Ρότζερς, Σχεδιασμός και εικονογράφηση: Κάρεν Τόμλινς, Μετάφραση: Γιάννα Νιαχοπέτρου, Εκδόσεις Κέδρος, 2015, σελ. 136

 

Το βιβλίο αυτό μιλάει για τα μαθηματικά, αναλύει απλά και κατανοητά τις μαθηματικές έννοιες από την πιο απλή έως και τις λιγότερό απλές που συναντούν τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Έννοιες πολύ απλές για τον ενήλικα, αλλά που μπορεί να προκαλούν ένα άγχος με τον αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας τους στα παιδιά, εξηγούνται παραστατικά, εύληπτα, με ωραίες παραδείγματα αλλά και με μια ζωντανή και γεμάτη χρώμα εικονογράφηση. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε β’ πρόσωπο και γίνεται πολύ άμεσο καθώς απευθύνεται τόσο ευθέως στα παιδιά. Δίνει την δυνατότητα να το ξεκινήσει το παιδί μόνο του ή με την παρέα του γονιού ή του δασκάλου, μπορεί όμως και να το ξεφυλλίσει και να διαβάσει απευθείας το κεφάλαιο για την μαθηματική έννοια που το ενδιαφέρει.

 

Δύο βιβλία, πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο, αλλά με τα Μαθηματικά στο επίκεντρο, δυο βιβλία που μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top