Fractal

✔ Μαρία Στρίγκου: «Ό,τι δυσκολεύει τον αναγνώστη δεν είναι και στην πρώτη γραμμή του γούστου του, κυριαρχούν τα εύπεπτα»

Συνέντευξη στη Μαρία Λιάκου //

 

 

Η Μαρία Στρίγκου γεννήθηκε στη Λέσβο. Εργάζεται στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Το τελευταίο της βιβλίο Ο Άλλος Εγώ – Διήγημα – είναι το έκτο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν. Το 2016 πάλι από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή Τυρκουάζ.

Τα άλλα βιβλία της είναι τα εξής:
-Παραμύθια σαν αλήθεια, παραμύθι, εκδόσεις Ζάθεον Πυρ 2014
-Ν’ ακούσω τη λέξη που λείπει, ποιήματα, Άνεμος εκδοτική 2012
-Η κλέφτρα των καλοκαιριών, μυθιστόρημα, Εμπειρία εκδοτική 2004
-Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων, διήγημα, εκδόσεις Γκοβόστη 1999.

 

Περί γραφής, μίλησε στο Fractal.

                                     

 

-Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την γραφή;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα, ιστορίες, παραμύθια, σκέψεις, ίσως γιατί σαν παιδί ήμουνα μοναχικό κι εσωστρεφές, αφόρητα ντροπαλό και λιγομίλητο. Έβρισκα παρέα στα γραφτά μου.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την αποδοχή (του ή των βιβλίων σας) από το αναγνωστικό κοινό..

Δεν έχω παράπονο, σε μια εποχή που οι προσφορές των βιβλίων είναι υπερβολικά πολλές, κάποιοι πρόσεξαν τα βιβλία μου, τα διάβασαν, άρχισαν να με ακολουθούν σταθερά.

 

-Κατά την γνώμη σας σε τι μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα η Λογοτεχνία;

Και σήμερα και πάντα να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, τι άλλο; Να μας δείξει δρόμους, να μας προτρέψει να ονειρευτούμε και να υλοποιήσουμε, να μας διδάξει το ουσιαστικό ευ ζειν.

 

-Το αναγνωστικό κοινό έχει ιδιαιτερότητες;

Το αναγνωστικό κοινό έχει ευκολίες, συνήθειες, προτιμήσεις, πλάθεται, διαμορφώνεται, εκπαιδεύεται. Κάτω από άλλες συνθήκες βέβαια γιατί ζούμε στην εποχή της απόλυτης ευκολίας και απλούστευσης άρα ό,τι δυσκολεύει ίσως τον αναγνώστη δεν είναι και στην πρώτη γραμμή του γούστου του. Κυριαρχούν τα εύπεπτα.

 

-Τι χρειάζεται να έχει ένα καλό βιβλίο για σας;

Αλήθεια και ουσία, σωστή χρήση της γλώσσας κι αυτό το κάτι παραπάνω που θα πάει τον αναγνώστη του έστω κι ένα βηματάκι πιο κάτω. Κι ας είναι μια μόνη λέξη.

 

 

 

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς.

Βενέζης, Μυριβήλης, Μάτεσις, Ζατέλη, Γ. Γ. Μάρκες, Ιζ. Αλιέντε οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό, με ιδιαίτερη αγάπη για τον Βενέζη πάντα.

 

-Από πού αντλείτε την έμπνευση για να γράφετε;

Από τις σκηνές του δρόμου, τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της καθημερινότητας, τον πόνο και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, απ’ την αέναη αναζήτηση της ψυχής για ουρανό.

 

-Προτιμάτε κάποια  φόρμα γραφής –είδος ;

Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε φόρμες ούτε καν γυμναστικής

 

-Οι συγγραφείς διαβάζουν ;Είναι συστηματικοί αναγνώστες δηλαδή;

Δεν ξέρω για τους συγγραφείς, μπορώ να πω για μένα. Ζω εποχές γραμμάτων, που διαβάζω μανιακά, εποχές μουσικής, που ακούω μόνο μουσική, εποχές τεμπελιάς, που δεν κάνω τίποτα απολύτως.

 

-Υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασίες – συνέργεια μεταξύ των Τεχνών στην χώρα μας; 

Νομίζω ναι, άλλωστε την συνάντηση έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, είτε δημιουργοί είναι αυτοί είτε θεατές.

 

 

 

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πληθώρα εκδόσεων και  πολλών Βιβλιο-Παρουσιάσεων. Κατά την γνώμη σας όλο αυτό βοηθάει τον αναγνώστη στις επιλογές του;

Αυτός που θέλει να βρει, βρίσκει, μπορεί να κάνει λάθος στις επιλογές του αρχικά ή να παραπλανηθεί από κάτι πολυδιαφημισμένο που μπορεί να μην είναι του γούστου του αλλά στο τέλος καλλιεργεί και το γούστο και το αισθητήριό του, αρκεί να θέλει να διαβάσει και να φροντίσει την ψυχή και το πνεύμα του μέσα απ’ το διάβασμα.

 

-Φέτος η Αθήνα θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Ποιες οι προσδοκίες σας από αυτήν την γιορτή;

Ουδεμία προσδοκία δεν έχω. Συνήθως οι παγκόσμιες μέρες και οι επίσημοι τίτλοι «ξεφουσκώνουν» γρήγορα ή φορτώνονται από πολλά μπιχλιμπίδια άνευ ουσίας. Ας ευχηθούμε αυτός ο τίτλος να γίνει αφορμή να ενδιαφερθούν τα παιδιά ν’ ανοίξουν ένα βιβλίο, πέρα απ’ τα καταναγκαστικά βιβλία του σχολείου, να το περιεργαστούν, να το μυρίσουν, να το φυλλομετρήσουν, να το διαβάσουν και να περάσουν μαζί του καλά. Αυτό θα είναι και το σπουδαιότερο επίτευγμα.

 

-Ποια τα επόμενα σχέδια σας ;

Υπάρχει ένα ακόμα βιβλίο που δουλεύεται αυτόν τον καιρό, μια μικρή συλλογή από παράδοξες ιστορίες της καθημερινότητας, μα δε βιάζομαι. Για αρχή, ας κάνουμε διακοπές, ύστερα βλέπουμε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top