Fractal

Ω! Mamma mia…. σαν και σένα στον κόσμο καμία

Γράφει [και ζει] η Μαίρη Πετρούλια //

 

 

14 – 5 – 2017  η γιορτή της μητέρας.

 

Μητέρα λέξη όμορφη, γλυκιά, ονειρεμένη στις δυσκολίες της ζωής, μεγάλη αγαπημένη. Η ημέρα της Μητέρας είναι γιορτή προς τιμή της μητρότητας, ιερή πηγή ζωής και ανιδιοτελούς αγάπης .

Οι πρώτες αναφορές έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η Μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη Θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στη κόρη της Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών» καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν την Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και η Θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ημερο Ιησού στο ναό για ευλογία να σαραντίσει.

Από το 1960 και μετά ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτική συνήθεια του εορτασμού την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

 

 

Χρόνια Πολλά, λοιπόν, σε όλες τις μανούλες που είναι πάντα δίπλα στα παιδιά τους, που ξαγρυπνούν με την απορία αν είναι καλά, αν είναι πληγωμένα, ευτυχισμένα, ερωτευμένα, αν ντύθηκαν, αν κρύωσαν, αν έκλαψαν, αν γέλασαν…. και να απαντά πάντα «Μην ανησυχείς για τίποτα, εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σου!»

Παλιά, οι μαμάδες μας δεν μας αγκάλιαζαν, δεν μας φιλούσαν εύκολα, δεν ήταν πως δεν αγαπούσαν, αγαπούσαν και πολύ μάλιστα. Θεωρούσαν ότι έτσι θα «πολεμούσαμε» και θα «νικούσαμε» καλύτερα [για] τη ζωή μας!

Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που νιώθει απόλυτα αυτό που νιώθω, γιατί είναι ακόμα εν ζωή και συνεχίζει να με προσέχει και να με αγαπά! Αν υπάρχει μια φράση που όλοι έχουμε να θυμόμαστε είναι:  «ό,τι έχω είναι δικό σου και ό,τι χρειάζεσαι θα σου το βρω!»

 

 

Και ένα μαμαδίστικο γλυκάκι για την «Κυριακή» μας:

 

Κορμός Μωσαϊκού:

 

Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι- μπερ
  • 1 φλ. γάλα
  • 5 κουταλιές ζάχαρη
  • 250 γρμ. κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου
  • 2 κουταλιές κακάο σκόνη
  • 2 κουταλιές μαλακή μαργαρίνη
  • 2 βανίλιες άρωμα.

 

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τη μαργαρίνη στη κατσαρόλα να λιώσει, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο, το άνθος αραβοσίτου, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά -μέχρι να πήξει στο τέλος- την κουβερτούρα σε κομματάκια μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μπολ και σπάμε μέσα τα μπισκότα!
  • Φτιάχνουμε με το μίγμα ένα κορμό μέσα σε λαδόκολλα, τον βάζουμε στην κατάψυξη και τον διατηρούμε εκεί.

 

Καλή επιτυχία!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top