Fractal

Το Λύκειο Ελληνίδων τώρα στο Μόντρεαλ

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη //

 

lykeio-ellinidonΗ πρόταση να ιδρύσουμε παράρτημα του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων στο Μόντρεαλ ήρθε από τη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη κα Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου, καθώς εκείνη γνωρίζει τη σοβαρή δραστηριότητα του Λυκείου Ελληνίδων, που εκτείνεται πέρα από την εκμάθηση ελληνικών χορών σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων περί τη γυναίκα.

Έτσι ένας πυρήνας Ελληνίδων γυναικών εδώ στο Μόντρεαλ συγκεντρωθήκαμε για τσάι ορίζοντας το χρέος να δημιουργηθεί τοπικό παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στην πόλη μας, προκειμένου να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την παράδοση αλλά και με την προώθηση των γυναικείων θεμάτων, που είναι πολλά και ποικίλα.

ioustini

 

Το Λύκειον Ελληνίδων του Μοντρεάλ δεν θα περιέχει τμήματα χορού, καθώς τα ελληνικά χορευτικά της Κοινότητας, των εθνικοτοπικών συλλόγων και η ομάδα «Συρτάκι» υπερκαλύπτουν την μετάδοση και διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών. Το παράρτημα του Μόντρεαλ έχει σκοπό να συνεργάζεται με τους τοπικούς συλλόγους χορών και να τους ενισχύει στο έργο τους όταν προκύπτει ζήτημα παραγωγής μεγάλων επικών εκδηλώσεων.

Πρωταρχικός σκοπός του παρατήματος είναι η πρόσκληση ομιλητών για θέματα διατήρησης της ελληνικής παράδοσης αλλά και θέματα που απασχολούν το γυναικείο πληθυσμό της Ελληνικής παροικίας. Θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, θέματα τρόπου βελτίωσης της ελληνικής γυναικείας ταυτότητας στην ξένη θα απασχολήσουν το Λύκειο μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Η πρώτη εκδήλωση που έχει προγραμματισθεί για τον Απρίλιο θα είναι μια γνωριμία με την Mme Helene David, υπουργό Πολιτισμού του Κεμπέκ.

Αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων, που πηγάζει από την ανάγκη των γυναικών τις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα να δείξουν παρουσία στα ανδροκρατούμενα τότε δρώμενα.

Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου 1911, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βασιλικού διατάγματος που ενέκρινε το πρώτο καταστατικό, από 12 άρθρα, το οποίο υπέγραφαν τα ιδρυτικά μέλη.

Εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος του ΛτΕ υπήρξε η Kαλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος και εκδότρια από το 1887 της Εφημερίδος των Κυριών. Στις 2 Δεκεμβρίου 1910 κάλεσε στο σπίτι της μερικές εκλεκτές φίλες της, γνωστές κυρίες της εποχής, και τους εξέθεσε το σχέδιό της για τη δημιουργία και στην Ελλάδα μιας οργάνωσης κατά τα πρότυπα των γυναικείων Λυκείων Λεσχών που είχαν ιδρυθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το καταστατικό όρισε ότι «σκοποί του Λυκείου των Eλληνίδων είναι ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών σύνδεσμος, προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των, προς υπεράσπισιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ως ελληνικών χορών, ασμάτων, εθνικών ενδυμασιών, κ.λπ.».

Για την πρόοδο του γυναικείου φύλου το ΛτΕ ανέπτυξε δράση εμπνευσμένη από την πίστη της Παρρέν στη χειραφέτηση των γυναικών μέσω της παιδείας και της εργασίας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα αναπτύχθηκε η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άπορες αναλφάβητες γυναίκες και η στήριξη της μητρότητας και του παιδιού. Η δραστηριότητα αυτή τιμήθηκε ήδη το 1937 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσιά της αναπτύχθηκε έντονος εθελοντισμός και διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960, για να πάρει νέα μορφή τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοβουλία και οργάνωση του ΛτΕ και συμμετοχή πολλών γυναικείων σωματείων πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1921 στην Αθήνα το A΄ Eθνικό Γυναικείο Συνέδριο και η Α΄ Οικοκυρική και Βιοτεχνική Έκθεση. Στην περισσότερο από 90χρονη ήδη διαδρομή του, το ΛτΕ άλλοτε πρωτοστάτησε και άλλοτε συνέπραξε ουσιαστικά σε πολυάριθμες σημαντικές γυναικείες κινήσεις.

Για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων το ΛτΕ, συγχρόνως σχεδόν με την ίδρυσή του, στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, ξεκίνησε την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Από τότε, και χωρίς σχεδόν διακοπή (με εξαίρεση την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και των ακόλουθων εθνικών περιπετειών, οπότε προέκρινε την αρωγή του δοκιμαζόμενου λαού), οι δραστηριότητες του ΛτΕ οι σχετικές με τις παραδοσιακές τέχνες (χορό, μουσική και τραγούδι, ενδυμασία, οικοτεχνία, χειροτεχνία) βρίσκονται πάντοτε στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά στη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, απέναντι στις εντεινόμενες ξένες πολιτιστικές επιρροές, προβάλλοντάς την μάλιστα και στο εξωτερικό με τεράστια επιτυχία. Το έργο αυτό συντελείται με την οργάνωση εργαστηρίων και μαθημάτων, την πραγματοποίηση παραστάσεων, την έκδοση δίσκων, κασετών και εντύπων, τη διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, την προώθηση της έρευνας.

Το ΛτΕ ξεκίνησε την πορεία του με 131 μέλη, 3 τμήματα -το Φιλολογικό-Επιστημονικό (όπου υπαγόταν και η κοινή για όλα τα τμήματα Βιβλιοθήκη), το Παιδαγωγικό και το Καλλιτεχνικό- και πολλές εφορείες. Σήμερα, με 22 τμήματα του κεντρικού Λυκείου στην Αθήνα, 50 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και 17 γραφεία-Λύκεια στο εξωτερικό, το ΛτΕ αριθμεί περί τα 15.000 μέλη.
Πρόσφατα κατά το ταξίδι μου στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Λύκειον Ελληνίδων στην υπέροχη εστία του και να θαυμάσω το πολυσχιδές έργο των κυριών στην Αθήνα που προσπαθούν να διαφυλάξουν τον πολιτισμό και την παράδοσή μας ως κόρη οφθαλμού απέναντι στην επέλαση της κάθε λογής επιρροής.
Το παράρτημα του Μόντρεαλ θα έχει ένα ακόμη επιπρόσθετο λόγο να αγωνισθεί για τις αρετές της Ελληνοπρέπειας εδώ στην ξένη!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top