Fractal

Η τέχνη της αγάπης

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα //

 

loveΓιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης: «Αγάπη/Love» Εκδόσεις Εστία

 

Δύο χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου μέρους της τριλογίας του με τίτλο ο «Διασυρμός» οι Εκδόσεις Εστία εκδίδουν το δεύτερο μέρος, το μυθιστόρημα «Αγάπη/Love», έναν ύμνο για την αγάπη και τη συνοδοιπορία των ανθρώπων, ένα μανιφέστο αισιοδοξίας, μια σκέψη διαμαρτυρίας ενάντια στην κακομοιριά της ζωής και στο μηδενισμό που μαστίζει τη συμπεριφορά μας, ενάντια στη μοναξιά και στην απαισιοδοξία που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο κόσμος παραπαίει και όλα έχουν αλλάξει δραματικά στην Αθηναϊκή κοινωνία. Οι ηθικές αξίες έχουν μηδενιστεί και η κρίση αξιών μαστίζει τους ανθρώπους. Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ζήσει με μοναδικό σύντροφο στη σχέση τους την ίδια την αγάπη που τους ενώνει, και την τέχνη, την τέχνη ως πανάκεια στη ζωή και στα προβλήματά της. Από τον Ντοστογιέφσκι στον Καβάφη και από τον Μόραλη στον Μπολάνιο η τέχνη είναι ο συνδετικός κρίκος των δύο αυτών ανθρώπων, καθώς ζουν σε ένα σπίτι, μόνοι τους, χωρίς τηλέφωνο, με συντροφιά τη μουσική που αγαπούν, αποφασισμένοι να «ζήσουν τη δική τους τρέλα και όχι την τρέλα των άλλων».

Εκείνη, η Έλλη Ιωάννα Φραντζάκη, γράφει ένα βιβλίο για το ναζισμό, την άνοδο του Χίτλερ, τη δολοφονία του Κένεντι, ερευνά το κακό που πνίγει τον κόσμο. Εκείνος, ο Δαυίδ Φοίβος Βαλάσης, μένει κοντά της προσφέροντας συνεχώς την αγάπη του, στηρίζοντας την Έλλη ηθικά και οικονομικά στις μελέτες της. Συζητά μαζί της, της ετοιμάζει το κολατσιό της και το ούζο που της αρέσει να πίνει τα βράδια. Η αγάπη γίνεται η μοναδική τους διέξοδος μέσα στην κρίση για την οποία δεν μιλούν καθόλου. Και ο Μπαμπασάκης στο δεύτερο αυτό μέρος της τριλογίας του Χάους βρίσκει την ευκαιρία να υμνήσει την αγάπη με τον ίδιο τρόπο που αποθέωσε τη φιλία στο «Διασυρμό». Χωρίς λεκτικές και φραστικές εξάρσεις αλλά με μια βαθιά συναίσθηση ότι η αγάπη μπορεί να γίνει η απάντηση στην ηθική κρίση.

Ο συγγραφέας με ένα λόγο σχεδόν προφορικό, κοφτό και ταυτόχρονα τρυφερό καταθέτει τη δική του πρόταση ζωής ως αντίδοτο στις σύγχρονες κοινωνίες που δεν είναι άλλη από το δόσιμο στον άλλο. Η προσφορά, ο αλληλοσεβασμός και η προσωπική δωρεά, η αυταπάρνηση και τελικά η έκσταση αφού αγαπώ θα πει αποβάλλω το εγώ, εξίσταμαι, δηλαδή βγαίνω από τον εαυτό μου για να συναντήσω τον άλλον είναι οι δικές του αξίες, αυτές που ο ίδιος αντιτάσσει. Μόνο όταν υπάρξουν αυτές μπορεί κανείς να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, τότε μόνο ο έρωτας και η αγάπη αλληλοσυμπληρώνονται και η σχέση γίνεται η κινητήριος δύναμη της δημιουργικότητας.

 

love

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top