Fractal

Αναμνήσεις από έναν ξεχασμένο πόλεμο

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

23082014_ΖΑΜΙΤΛουκιανός Ζαμίτ, “Στην Κορέα και την Ιαπωνία”, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014, σελ. 168

 

Ανάμεσα στους κερκυραίους λογοτέχνες που εμφανίστηκαν μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, δηλαδή στα μέσα του εικοστού αιώνα, περιλαμβάνεται κι οΛουκιανός Ζαμίτ (Κέρκυρα, 1931). Ανήκει στη λεγόμενη Κερκυραϊκή Σχολή, ήτοι στους επιγόνους του σπουδαίου πεζογράφου Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ο Ζαμίτ που έλκει την καταγωγή του από τη Μάλτα, υπήρξε συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Το πρώτο σκαλί (εκδιδόταν από το 1954 και μετά, αλλά έκλεισε μετά από μερικά τεύχη). Έκανε το ντεμπούτο του στα γράμματα το 1953 με διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στον κερκυραϊκό τύπο. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1955 και ήταν η νουβέλα Μιντόρι, όπου διεκτραγωδεί τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του στη Χιροσίμα, εφτά χρόνια μετά από την καταστροφή της από την βόμβα που έριξε αμερικανικό αεροπλάνο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, ιστοριοδιφικές μελέτες, όπως την Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, καθώς και ένα βιβλίο για διαπρεπείς Κερκυραίους λογίους, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ζαμίτ τιτλοφορείται Στην Κορέα και την Ιαπωνία και είναι καταγραφή των βιωμάτων του στην Κορέα και στην Ιαπωνία, χώρες τις οποίες επισκέφτηκε τότε που πήγε στην Άπω Ανατολή, εθελοντής –υποτίθεται– στο ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα της Κορέας. Πράγματι, ο νεαρός σμηνίτης που ήθελε να αποφύγει τον ξένο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκη και η Ελλάδα πιεσθείσα από τις ΗΠΑ, εκβιάστηκε να πάει στη μακρινή χώρας με την απειλή ότι η άρνησή του θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για την υπόλοιπη θητεία του και ίσως για τη μετέπειτα ζωή του. Όταν εξερράγη ο (εμφύλιος) κορεατικός πόλεμος, σε αυτόν αναμίχθηκαν ενεργά οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί. Αιτία του πολέμου ήταν ο χωρισμός της χώρας σε Βόρεια και Νότια με σύνορα τον 38ο παράλληλο. Μέχρι εκεί είχαν φτάσει τα σοβιετικά στρατεύματα μετά από τη διάσκεψη του Πότσνταμ και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, χώρα που κατείχε τότε την κορεατική χερσόνησο.

Σε αυτό το ας πούμε οδοιπορικό, ή ξετύλιγμα αναμνήσεων, από εκείνον τον ξεχασμένο πόλεμο, ο συγγραφέας, εκτός από τις εντυπώσεις του από τις πόλεις τις οποίες είδε, παραθέτει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με ιστορικά γεγονότα, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα πολιτιστικά πράγματα στις δύο χώρες. Επιπλέον, αναφέρει λεπτομέρειες για την κατασκευή της βόμβας και τη ρίψη της στη Χιροσίμα και τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι. Αυτό που παρατηρεί ο συγγραφέας είναι το ότι ο κορεατικός πόλεμος τερματίστηκε στο ίδιο σημείο απ’ όπου είχε αρχίσει, χωρίς νικητές και ηττημένους, κάτι που δημιουργεί την αίσθηση πως δεν έγινε ποτέ.

Η θητεία του Λουκιανού Ζαμίτ στην Άπω Ανατολή αποτελεί μια σπάνια εμπειρία που καλώς έχει καταγραφεί στο χαρτί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top