Fractal

Οι δίδυμες Βιβλιοθήκες της Λευκάδας!

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη //

 

Εκεί στο κέντρο της αγοράς, μέσα από του Βανδώρου, στην παλιά ψαραγορά της Λευκάδας (Μαρκάς)  έχει ανεγερθεί  ένα κτίριο που στεγάζει τις δίδυμες βιβλιοθήκες. Ναι, στη Λευκάδα υπάρχουν δύο vis-a-vis βιβλιοθήκες, που στολίζουν με το υλικό τους τα Λευκαδίτικα Γράμματα.

 

xaramogleios

 

Η πρώτη είναι η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη Χαραμόγη, ένα παθιασμένο Λευκάδιο που οργάνωσε απο προσωπικό ενδιαφέρον μια συλλογή από έργα Λευκαδίων, άρθρα περί την Λευκάδα και χάρτες του Ιόνιου νησιού,συγκεντρώνοντας το απαύγασμα της πνευματικής παραγωγής του τόπου.

Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη είναι ένας θεσμός στην πόλη της Λευκάδας που λειτουργεί από το 1991. Πρόκειται για μια συλλογή 29.000 τίτλων με τα έργα 714 Λευκαδίων και άλλο υλικό που καλύπτει 60 ενότητες λευκαδίτικων θεμάτων τα οποία υπερβαίνουν τις 34.000 και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό.

Η Συλλογή είναι έργο του Λευκαδίτη Αριστοτέλη Χαραμόγλη ο οποίος από το 1973 μέχρι το θάνατό του το 2003, αφιερώθηκε με πάθος στη συγκέντρωση κάθε βιβλίου, μελέτης, διατριβής, άρθρου και αποσπάσματος για τη Λευκάδα με σκοπό να μη χαθεί τίποτε από την πνευματική δημιουργία του νησιού.

Έτσι, χάρη στις αγωνίες και τους αγώνες του Αριστοτέλη Χαραμόγλη, στήθηκε το πνευματικό αυτό μνημείο του νησιού το οποίο σήμερα περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, πολλές γκραβούρες, χάρτες , αφίσες, φωτογραφίες της Λευκάδας και αποτελεί σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής ερευνών για τη Λευκάδα εξαιτίας της άμεσης σχέσης του περιεχομένου των βιβλίων της με το θέμα «Λευκάδα». Για το λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness του 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος.

Η Συλλογή δωρήθηκε από τον ιδρυτή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων το 1984 και από το 1990 στεγάζεται σε δικό της κτίριο στην πλατεία Μαρκά.

Ψυχή της Χαραμόγλειας Βιβλιοθήκης είναι ο Τάσος Κοντομίχης, φιλόλογος, ο οποίος γνωρίζει κάθε σημείο, κάθε έργο, κάθε λήμμα της πνευματικής συλλογής που στεγάζεται εκεί. Ακάματος εργάτης της τακτοποίησης και διψασμένος λογοτεχνικά ο ίδιος, επιδίδεται όχι μόνο στην ταξινόμηση των έργων αλλά και στην δημσοιοποίησή τους μέσα απο κάθε τρόπο.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας Βιβλιοθήκης: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-13.00 και 17.00-19.00

Τηλ: 26450-21465

 

svoronos

 

Η ετέρα των διδύμων βιβλιοθηκών είναι εκείνη του Νίκου Σβορώνου, του καθηγητού Ιστορίας της Σορβώνης που γεννήθηκε στη Λευκάδα αλλά αντρώθηκε και καρποφόρησε πνευματικά στο Παρίσι.

Η βιβλιοθήκη Σβορώνου στεγάζει έργα του αείμνηστου καθηγητού, εργασίες φοιτητών του, αποτελώντας μια βιβλιοθήκη εξειδικευμένου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 2003 με το μεγάλο σεισμό της Λευκάδας, αλλά τώρα αναβιώνει χάρη στις άοκνες προσπάθειες της δρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, η οποία μετά τα έργα της κτιριακής αποκατάστασης έχει αναλάβει την ανάκατάταξή της συνεπικουρούμενη απο τη βιβλιοθηκάριο Ελένη Λογοθέτη.

H δοκτωρ Βιβή Κοψιδά-Βρεττού τονίζει: «H Βιβλιοθήκη Σβορώνου συνιστά μια από τις σημαντικότερες πνευματικές δομές της Λευκάδας και η δωρεά της προς το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ένα πεδίο ευθύνης για τη λειτουργία και την πολλαπλή της αξιοποίηση. Πρόκειται για μια μεγάλη ακαδημαϊκή-επιστημονική βιβλιοθήκη, η οποία-πέρα από την τεκμηρίωση του διανοητικού, επιστημονικού και ερευνητικού διαμετρήματος του κατόχου της, του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης της ιστορικής έρευνας στον τόπο μας αλλά και ευρύτερα. Μαζί με τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Λευκάδας μπορούν να στηρίξουν την ιστορική έρευνα και να παραγάγουν νέα γνώση.

Ως Έφορος Βιβλιοθηκών του Πνευματικού Κέντρου –ρόλο που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του επέδειξε ενδιαφέρον για το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης, έχω προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό που θα επιτρέψει την όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτισμική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή λειτουργικότητα της πολύτιμης αυτής κληρονομιάς. Έπειτα από αλλεπάλληλες επισκέψεις μου στην κλειστή Βιβλιοθήκη Σβορώνου και αποτίμηση-σε συνεργασία με τον κ. Τάσο Κοντομίχη, υπεύθυνο της Χαραμογλείου Βιβλιοθήκης-, της πραγματικότητας της Βιβλιοθήκης, πρότεινα ως πρώτη προτεραιότητα την πρόσληψη Βιβλιοθηκονόμου και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων. Η κ. Ελένη Λογοθέτη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της ως βιβλιοθηκονόμος, σε αγαστή συνεργασία μαζί μου, έχει ήδη αρχίσει το έργο της ταξινόμησης του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης και του ευτρεπισμού τού για χρόνια εκαταλελειμμένου χώρου. Με αυξημένη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο διανοητικό μόχθο ενός σημαντικού ανθρώπου και στη σημασία της πνευματικής του κληρονομιάς έχω οργανώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης της Βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα:

Την ταξινόμηση και καταγραφή του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης και την όσο το δυνατόν ευχερέστερη διάθεσή της στον μελετητή. Kαι για τον σκοπό αυτό την ένταξή της στο εγγύς μέλλον σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Την επισκεψιμότητα της Βιβλιοθήκης και την εκπαιδευτική αξιοποίησή της από τα σχολεία του νομού και το τοπικό ΤΕΙ, αν και γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητά της και τον υψηλό βαθμό επιστημονικής εξειδίκευσης που απαιτεί. Την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για την αποτελεσματική παιδαγωγική ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη και την εσωτερίκευση της γνώσης που η εμπειρία της Βιβλιοθήκης προσφέρει.

Τη διασύνδεσή της με τα Τμήματα Ιστορίας, και Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, την αξιοποίησή της στη συγγραφή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, στην υποστήριξη και τόνωση του ερευνητικού ιστορικού έργου.

Την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων στο χώρο και στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης.

Την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης σε πεδίο επιστημονικής αναζωογόνησης στο χώρο της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών γενικότερα, με την ανάληψη πρωτοβουλιών διοργάνωσης επιστημονικών συναντήσεων (ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων κ.λ.π.) που θα τονώσουν και την επικοινωνία με τις έννοιες και τον προσανατολισμό των σύγχρονων ιστορικών σπουδών και μεθόδων έρευνας.

Την πρόσκληση ειδικών επιστημόνων Ελλήνων και ξένων από το χώρο της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών για την προαγωγή της επικοινωνίας των κατοίκων του τόπου μας με θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος και τις νέες προσεγγίσεις σ’αυτά.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένη την ευαισθησία –και τη νομική ευαισθησία- μιας τέτοιας Βιβλιοθήκης, έχω αρχίσει επικοινωνία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σύντομα, από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θα έχουμε την πρώτη συνεργασία, αφού προηγουμένως διευθετηθούν ζητήματα γύρω από τη συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου και την πρώτη καταγραφή του υλικού. Θα απαιτηθεί βέβαια η άμεση ψηφιοποίησή του, και ο εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, προσπάθεια που συντελείται σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Πνευματικό Κέντρο. Προϋπόθεση άλλωστε για κάθε έργο είναι να κατανοήσουμε την αξία και τη σημασία του, όχι μόνο για τον ειδικό αλλά για την πνευματική ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας που εναγώνια την επιζητεί και την έχει ανάγκη. Κι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να μας γίνει συνείδηση πια για τις προτεραιότητες και την ποιότητα των επιλογών μας.»

Για το Νίκο Σβορώνο η δρ. Κοψιδά-Βρεττού αναφέρει: « Η βιβλιοθήκη αυτή είναι η πνευματική κιβωτός του μεγάλου Λευκάδιου ιστορικού. Αποτελείται απο τίτλους βιβλίων που αποτέλεσαν την πνευματική και ερευνητική του βάση, σε σχέση με τη γαλλική σχολή της ιστορίας.

Ο Σβορώνος είναι ο πρώτος Ελληνας ιστορικός που πριν ακόμη αναχωρήσει για το Παρίσι γνώριζε το νέο προσανατολισμό της ιστορίας, όπως ερμηνεύεται μέσα απο την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.

Ο Νίκος Σβορώνος ασχολήθηκε με την έρευνα περι το Βυζάντιο,εξηγώντας μέσα απο την νεωτεριστική έρευνά του την συνέχεια ανάμεσα στον Ελληνικό Πολιτισμό και το Βυζάντιο. Γνώστης ο ίδιος της μαθηματικής επιστήμης, χρησιμοποίησε την επαγωγική διαδικασία της ανάλυσης και σύνθεσης στην έρευνα του αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στην ελληνική ιστορία αλλά και στη διεθνή μεθοδολογία της ιστορίας».

Η βιβλιοθήκη Σβορώνου που τελεί υπό αναδιάρθρωση υπό το άγρυπνο βλέμμα της δοκτωρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι την άνοιξη, ευελπιστεί η ίδια αλλά και το Πενυματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας!

 

lefkada

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top