Fractal

Κυριακή: Μέρα Κυρίου και εκκλησιασμού

Γράφει [και ζει] η Μαίρη Πετρούλια //

 

 

“Μη τοίνυν απολειφθώμεν της Αγίας Του Θεού Εκκλησίας”

“Αύτη μέρα ην εποίησε ο Κύριος, αγαλιασσώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή”

 

 

Κάθε Κυριακή στην Εκκλησία στον “επίγειο ουρανό” συναντάμε τον Αναστημένο Κύριο…. οι οποιεσδήποτε ανομοιότητες που έχουμε εξαφανίζονται, κοινό μας στοιχείο και συνδετικός μας κρίκος ο Κύριος! Με την σύναξη και τη συμμετοχή μας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία η αγάπη αυξάνεται, η πίστη δυναμώνει, η ελπίδα αναπτερώνεται, η ψυχή μας ανατίνεται στην ουράνια βασιλεία.

Η Κυριακή είναι ημέρα Ανάστασης του Κυρίου, ημέρα της εισόδου στην Ιερουσαλήμ, ημέρα της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Η Κυριακή έχει ακόμα μια σημασία: Το Σάββατο, η έβδομη μέρα, συμβολίζει το τέλος της υλικής δημιουργίας. Η Κυριακή είναι η όγδοη μέρα, έξω από τον κοσμικό χρόνο, σύμβολο της “ανέσπερης” αιωνιότητας. Αυτή την αιωνιότητα ζούμε στη Θεία Λειτουργία, είναι ένα μικρό Πάσχα που μας χαρίζει την αναστημένη ζωή.

 

 

Πως λοιπόν μπορεί κανείς να απουσιάζει από κάτι τόσο σπουδαίο και χαρμόσυνο; Ουαί κι αλίμονο όμως αν ο Κυριακάτικος Εκκλησιασμός είναι μια απλή συνήθεια είτε γιατί έτσι μάθαμε από μικροί, είτε γιατί μας το επέβαλε η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος να είναι ένα τυπικό θρησκευτικό καθήκον ή διέξοδος από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πρέπει μόνο να μας διακατέχει μια βαθύτερη ανάγκη συνάντησης με τον Θεό.

“Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης Σου έν ουρανώ εστάναι νομίζομεν”

Με αποτέλεσμα να προγευόμαστε την αιωνιότητα.

«Η Χάρις Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη Του Θεού και Πατρός και η κοινωνία Του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων Υμών».

 

 

Ένα κυριακάτικο φαγάκι από μένα:

 

“Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες”

 

 

Υλικά :

  • 2 κιλά αρνάκι σε μερίδες
  • 20 αγκινάρες φρέσκες καθαρισμένες
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Λάδι
  • Χυμό από δυο λεμόνια
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε σε νερό που βράζει το αρνάκι για πέντε λεπτά,
  • κατόπιν το σουρώνουμε και το σωτάρουμε στη κατσαρόλα με το λάδι και τα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο
  • μετά ρίχνουμε δυο φλιτζάνια νερό ζεστό και το αφήνουμε να βράσει.
  • Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τις αγκινάρες και τον άνηθο για δέκα λεπτά.
  • Στο τέλος το λεμόνι κι αν θέλουμε αυγό κόβουμε με δύο αυγά και μελώνουμε τη σάλτσα μας με δυο κουταλιές κορν- φλάουρ (διαλυμένες στο νερό).

 

Καλή επιτυχία σε όσους το τολμήσουν!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top