Fractal

Μια έμμετρη τραγωδία – «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος»

Γράφει η Κυριακή Μ. Παπαγεωργίου // *

 

Κωνσταντίνου Μούσσα: “Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος”, μία έμμετρη τραγωδία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, από τις Εκδόσεις Δωδώνη (Μάιος 2018)

 

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μούσσα, με τίτλο «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος», αποτελεί μία ποιητική εκφορά της ομώνυμης καζαντζακικής τραγωδίας «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1953. Πρόκειται για μία πρωτότυπη διασκευή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη,  διανθισμένη με μία ανώτερης αισθητικής ποητική χροιά, σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και εμφανώς εμπλουτισμένη με το στοιχείο του κρητικού γλωσσικού ιδιώματος.

Η υπόθεση της τραγωδίας βασίζεται στις τελευταίες στιγμές της Κωνσταντινούπολης, πριν την Άλωσή της από τους Τούρκους στις 29 Μαϊου 1453.  Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο χωρισμένο σε τέσσερις πράξεις, στις οποίες κλιμακώνεται σταδιακά η τραγικότητα των βαρυσήμαντων αυτών ιστορικών γεγονότων. Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, μία εξέχουσα ιστορική φυσιογνωμία και αξιοθαύμαστη ανθρώπινη προσωπικότητα, που με αυταπάρνηση θυσιάστηκε, υπερασπιζόμενος με σθένος τα ιδανικά της πατρίδος του, όταν κάθε ελπίδα για βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες, είχε πλέον σβήσει.

Ο συγγραφέας – ποιητής, αξιοποιώντας το λυρισμό στην ποιητική του αφήγηση, προσδίδει μία ιδιαίτερη αίγλη στην πρωτότυπη τραγωδία. Με απόλυτο σεβασμό και ευαισθησία, αγγίζει και μεταπλάθει διακριτικά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, χαρίζοντάς του μία νέα προοπτική. Η έξαρση της  δραματοποίησης των γεγονότων, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από το συναισθηματικά φορτισμένο ποιητικό λόγο,  προκαλεί  έντονη συγκίνηση στον αναγνώστη, ο οποίος πραγματικά αναβιώνει τις ιστορικές σκηνές, συμμετέχοντας σε αυτές,  «ψυχή τε και σώματι».

 

Κωνσταντίνος Μούσσας

 

Αναμφίβολα η συμμετοχή του ίδιου του ποιητή στην αφήγηση του έργου, ως  ενεργό πρόσωπο και ο λυρισμός στο λόγο του, αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την ταύτισή του, με τον  πρωταγωνιστή του έργου του και τα ιδανικά που αυτός πρεσβεύει.

Πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό έργο που «αποκαλύπτει»  ένα λαμπρό, σύγχρονο καλλιτεχνικό φαινόμενο. Χωρίς αμφισβήτηση, αποτελεί ένα ιδιαίτερα επίκαιρο βιβλίο, που αναγεννά στην ψυχή του σύγχρονου αναγνώστη αρχές και ιδανικά, όπως αυτά του χρέους, της ευθύνης και της αυταπάρνησης, μέσα σε μία κοινωνία που αγωνίζεται να διασώσει τις αρετές της. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο…

 

 

* Η Κυριακή Μ. Παπαγεωργίου είναι ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top